Πώς θα Σταματήσεις να Κάνεις Διακρίσεις

Πιστεύεις ότι όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια προσόντα;

Είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι να κάνεις διακρίσεις στα παιδιά σου. Αν προτιμάς το ένα παιδί περισσότερο από το άλλο μπορεί να καταστρέψει την οικογενειακή ενότητα … και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη συναισθηματική ζημιά στο παιδί που δεν ευνοείται. Ίσως η μία κόρη να είναι πιο όμορφη από την αδέξια αδελφή της, ο ένας γιος να έχει άριστη επίδοση στο σχολείο ή στα σπορ, ενώ ο αδελφός του αγωνίζεται να περάσει τις τάξεις, είναι πιο κλειστός τύπος, με λίγα λόγια είναι , θα λέγαμε, «δύσκολος». Μπορεί να φαίνεται λογικό να δώσουμε υπερβολική προσοχή σε ένα παιδί ταλαντούχο, αλλά όταν ευνοούμε το ένα παιδί σε βάρος των άλλων μπορεί να δημιουργήσει  αισθήματα φθόνου και πικρίας. Κοίταξε να βρεις τα χαρίσματα του παιδιού σου και τις μοναδικές του αρετές και παίνεψέ το για τις ικανότητές του.

 

Περπάτησες με τα Παπούτσια των Υιοθετημένων Παιδιών σου;

Δοκίμασες να φορέσεις τα παπούτσια των υιοθετημένων παιδιών σου;

Για να καταλάβεις πώς πρέπει να φέρεσαι στο υιοθετημένο παιδί σου πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου στα παπούτσια του. Πώς θα ένιωθες εσύ αν οι γονείς σου χώριζαν; Πώς θα ένιωθες αν η μητέρα σου ή ο πατέρας σου ξαναπαντρευόταν; Και πώς θα ένιωθες αν είχες τώρα κάποιον άλλον να σου λέει τι να κάνεις; Το να αποκτά κάποιον θετό γονέα το παιδί μπορεί να είναι μια μεγάλη αλλαγή και μάλιστα πολύ σημαντική. Γιαυτό όταν δεν συμπεριφέρονται καλά ή δεν είναι καλά μαζί σου – πριν χάσεις την ψυχραιμία σου ή το πάρεις το θέμα προσωπικά, περπάτησε ένα μίλι με τα παπούτσια τους.

 

Βάλε Περιορισμούς στα Παιδιά  σου

Γιατί πρέπει να βάλουμε κάποια σαφή όρια και περιορισμούς στα παιδιά μας;

Φανταστείτε να μην υπήρχαν κανονισμοί ή περιορισμοί στο γήπεδο του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες να μπορούν να τρέχουν όπου θέλουν … και να μην υπάρχει ποτέ φάουλ. Αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ένα πραγματικό χάος. Δεν μπορεί να γίνει παιχνίδι χωρίς περιορισμούς, όπως δεν μπορείς να έχεις ένα σωστό και υγιές σπίτι αν δε βάλεις περιορισμούς και κανόνες για τα παιδιά σου. Και μάλιστα αυτούς τους κανονισμούς και περιορισμούς για τα παιδιά σου πρέπει να τους αποφασίσεις από πριν και να τους κοινοποιήσεις και στα παιδιά σου να τους ξέρουν. Όσο  μεγαλώνουν τα παιδιά σου, τόσο  πιο πολύ θα πρέπει να καταλαβαίνουν τη σημασία των περιορισμών. Στη συνέχεια, οι περιορισμοί θα πρέπει να  επιβάλλονται από το γονέα, και να συνοδεύονται από τις συνέπειες ανάλογα με το παράπτωμα.

 

Πώς θα Μάθουμε να Ζούμε Χωρίς Τηλεόραση

Πώς μπορεί η αποσύνδεση να σε βοηθήσει να συνδεθείς;

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι πιο πολλοί από μας βλέπουμε τηλεόραση κατά μέσο όρο πέντε ώρες κάθε μέρα. Αν είναι πάρα πολύς χρόνος μπροστά στη μικρή οθόνη σε βάρος της οικογένειάς σου, σκέψου μήπως πρέπει να τον περιορίσεις. Ή κλείστην οριστικά και ξόδεψε αυτές τις ώρες με την οικογένειά σου. Αυτό ακριβώς έκανε κάποιος πριν από 15 χρόνια. Όταν αποφάσισαν μαζί με τη γυναίκα του να αφήσουν αυτό που το αποκαλούσε «εθνικό υπνωτικό» και να ζήσουν χωρίς τηλεόραση, είπε ότι αυτή η απόφασή τους ήταν η πιο σημαντική που πήραν ποτέ… τόσο σημαντική όσο η απόφασή τους να παντρευτούν, ή πού να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

 

Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Σταύρου Θεοφάνους
Ο Σταύρος Θεοφάνους είναι κοινωνιολόγος και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν την οικογένεια, όπως γάμος, συζυγικές σχέσεις, ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, διαζύγιο, κλπ.
Από το 2006 και μετά δημοσιεύονται άρθρα του στην Ελληνική εφημερίδα “ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ” του Σικάγου των Η.Π.Α. Επίσης δημοσιεύονται σε εφημερίδες της Αυστραλίας, Αγγλίας και Καναδά.
Είναι Πρόεδρος της Αδελφότητας Κυπρίων Σικάγου, και πρόεδρος της Ελληνικής Συμμαχίας Εστιατορίων GARA στην περιοχή του Σικάγου.
Είναι συνιδιοκτήτης στο Around the Clock Restaurant and Bakery στο Crystal Lake, Illinois και συνιδιοκτήτης στο Theofanous Property Management Company.