Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Food and TravelRegions of GreeceΑλλάζει κάτι στις σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας;

Αλλάζει κάτι στις σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας;

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια αλλαγή πλεύσης από την Αλβανική πλευρά σε ο, τι αφορά τις προκλήσεις της προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα προς την Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι έχουν παύσει να ισχύουν οι ακραιφνείς αντεθνικές επιθέσεις εναντίον ιδιοκτησιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς, με το πρόσχημα μιας δήθεν τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης των περιοχών που κατοικεί ελληνικό στοιχείο.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες δύο κινήσεις των Αλβανών –και μάλιστα με αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας- έχουν δείξει ότι οι γείτονες έχουν –ίσως- συνετιστεί μετά τις διαρκείς παρατηρήσεις σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα και άλλα διεθνή φόρα. Πρόκειται για το «πράσινο φως» που δόθηκε για την έρευνα, ανακάλυψη και ταφή των οστών των πεσόντων στον Ελληνό-ιταλικό πόλεμο του 1940-41, ένα πάγιο αίτημα της Ελληνικής κοινωνίας και των κυβερνήσεων διαχρονικά, καθώς και για την Αλβανική ιθαγένεια που δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Και αν για την πρώτη απόφαση υπήρχε μια έντονη πίεση επί δεκαετίες, που και ο ίδιος ο Ράμα έχει αισθανθεί στο πετσί του, προκαλεί έκπληξη η απόφαση για τον Αναστάσιο,  την στιγμή μάλιστα που λίγες εβδομάδες πριν και κάτω από την …μύτη της Κυβέρνησης Ράμα είχε κυκλοφορήσει προπαγανδιστικό υλικό εναντίον της ηγετικής αυτής μορφής της Ορθοδοξίας.

Αρκετοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι Αλβανοί αποφάσισαν να αλλάξουν την στάση τους και να ξεκινήσουν ένα ντεμαράζ καλών ενεργειών γιατί προφανώς αντιλήφθησαν ότι έχουν φθάσει τα πράγματα σε ο, τι αφορά την ελληνική μειονότητα, πέρα από τα άκρα. Στην άκρη του δρόμου υπάρχει η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να δουλέψει πολύ η Αλβανική πλευρά για να μπει σε ράγες διαπραγμάτευσης.

Αυτή η τακτική καλό είναι να κρατά σε διαρκή επαγρύπνηση την Ελληνική πλευρά, καθώς δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν –ή ότι σταμάτησαν- οι επιθέσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Η τακτική του «μαστίγιο και καρότο» είναι γνωστή στην Αλβανική πλευρά ιδιαίτερα σε ο, τι αφορά το βορειοηπειρωτικό.

Thanks for reading Hellenic News of America

Το τι κρύβουν αυτές οι κινήσεις Ράμα θα το δείξουν οι επόμενες εβδομάδες. Ελπίδα όλων και προπάντων των κατοίκων της ελληνικής μειονότητας είναι αυτή η –ας το πούμε- υποχώρηση των Αλβανών να μην είναι φαινομενική, αλλά ουσιαστική.

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img