Γιώτα Αργυροπούλου Φραγκέδη

Ως  σημαντική  ιστορική στιγμή  χαρακτηρίζουν οι Ομογενείς στο Tarpon Springs της Φλόριδας, την διήμερη επίσκεψη  του Έλληνα πρωθυπουργού για την 114η  γιορτή  των   Θεοφανίων στην  περιοχή. 

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα  τον περασμένο Ιούλιο, επισκέφθηκε στις 5 και 6 Ιανουαρίου, την περιοχή της Τάμπας και το Tarpon Springs, όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς, μετά από πρόσκληση του νεοεκλεγέντος Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

 Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην περιοχή, μετά  την ιστορική επίσκεψη του μεγάλου Έλληνα ηγέτη, Ελευθέριου Βενιζέλου, πριν     από 98 χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου 1922. 

Την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, αμέσως  μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον  Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού είχε ανακοινωθεί    πριν από τις γιορτές στους Ομογενείς της περιοχής και το Ελληνικό Προξενείο στην Τάμπα το οποίο μαζί με την Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, πυρετωδώς προετοίμασαν όλες τις λεπτομέρειες για  τη διαμονή.

 Ο   κ. Μητσοτάκης      έφτασε στην Τάμπα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, συνοδευόμενος από την σύζυγό     του Μαρέβα, ενώ το ίδιο βράδυ παρακάθησε σε δείπνο που διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ του Tarpon Springs, όπου παραβρέθηκαν 500 περίπου Ομογενείς από την περιοχή  αλλά κα ι άλλες πολιτείες της Αμερικής, που ταξίδεψαν ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. 

 Στην περιοχή βρέθηκε και ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Αμερικανικής Εκκλησίας, Ελπιδοφόρος, που ταξίδεψε για τον εορτασμό των Θεοφανίων στο Tarpon Springs, αλλά  και με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού.

 Ο Μακαριότατος παρακάθησε  στο τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη, μαζί με  τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Αλέξιο Ατλάντας και Μάξιμο  Ιωαννίνων, τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Σεβαστιανό Ζέλας, Δημήτριο Μόκισος και Δημήτριο Ξάνθης, τον εκπρόσωπο της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Gus Biliraki και τον Congressman Mike Biliraki, τον state senator of Rhode Island Λεωνίδα  Ραπτάκη, τον Δήμαρχο του Tarpon Springs Chris Alahouzo, τον Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Χάρη Λαλάκο και τη νέα Πρέσβη που θα τον αντικαταστήσει, προερχόμενη από το γραφείο των Σκοπίων, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον Πρόξενο στην Τάμπα Δημήτριο Σπάρο και τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Τύπου στην Αθήνα, Στυλιανό Πέτσα, καθώς και τον Πρόεδρο του Εθνικού  Συμβουλίου HANC, Βασίλη Ματαράγκα.

Κατά  την διάρκεια  του δείπνου χαιρετισμό  στον κ. Μητσοτάκη απηύθυνε  ο Δήμαρχος του Tarpon Springs, που τον  καλωσόρισέ και του παρέδωσε το κλειδί  της πόλης, ενώ δεν παρέλειψε να δωρίσει και στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μια μινιατούρα – κάσκα που φορούσαν  οι σφουγγαράδες, ο congressman Gus Bilirakis, η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, μέσω του προέδρου Ελευθέριου Δραμιτινού, o Σύλλογος Daughters of Penelope κ.α.

Την  Δευτέρα  το πρωί   ανήμερα των  Θεοφανίων είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με Συλλόγους και Σωματεία Ομογενών, στο  χώρο διαμονής του Πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριδας. Μετά από μια μικρή καθυστέρηση στην άφιξη  του πρωθυπουργού και με μια ανατροπή στο πρόγραμμα, (οι συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να αλλάξουν αίθουσα, λόγω προβλήματος στον χώρο), η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα. Συμμετείχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριδας, με τον πρόεδρο Μιχάλη Αλεξάνδρου και το Διοικητικό Συμβούλιο, το Εθνικό συμβούλιο HANC με τον Πρόεδρο Βασίλη Ματαράγκα και τον Αντιπρόεδρο Παύλο Κοτρώτσο, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Αμερικής με τον πρόεδρο  Ελευθέριο Δραμιτινό και τον αντιπρόεδρο Ιάκωβο Μπούτζουκα καθώς και μέλη του τοπικού σωματείου Κρητικών της Φλόριδας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλόριδας, ο Σύλλογος των Κυπρίων, καθώς και μέλη Σωματείων από τους Μεσσήνιους, Λάκωνες, Καρπάθιους, Μακεδόνες κα. Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη την Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριδας για  την διοργάνωση και παρέδωσε στον Πρόεδρο Μιχάλη Αλεξάνδρου ένα αντίγραφο αρχαίας στήλης. Στην συνέχεια τέθηκαν ερωτήματα από τον κ. Αλεξάνδρου, σχετικά με το Σκοπιανό και την Συμφωνία των Πρεσπών, την ψήφο των Ομογενών, την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, και τις Τουρκικές προκλήσεις.

Η  πρώην  πρόεδρος  της Πανμακεδονικής   Αμερικής κ. Γκατζούλη, έθεσε το θέμα της κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί, ενώ τόνισε ότι κάνει αγώνα για να στηρίξει τις Ελληνικές Επιχειρήσεις  ώστε να κατοχυρώσουν το σήμα «Macedonia the Great».

Από το   Ελληνοαμερικανικό  Εθνικό Συμβούλιο (HANC) παρέστησαν  ο Πρόεδρος Βασίλης Ματαράγκας και ο Αντιπρόεδρος   Παύλος Κοτρώτσιος και σχολίασαν ότι προτεραιότητα τους είναι τα θέματα της Ελλάδας  και ειδικά τα εθνικά θέματα, ενώ ζήτησαν συνεχή επαφή και συνεργασία με το Ελληνικό Κράτος.

Ο  Έλληνας   πρωθυπουργός  αναφέρθηκε στο  δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, τονίζοντας  ότι οι Ομογενείς δεν έχουν απωλέσει το δικαίωμα  (εφόσον έχουν φυσική παρουσία στην Ελλάδα κατά την ημέρα των εκλογών), ωστόσο όπως ανέφερε, ο νόμος παρέχει την δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος ψήφου, αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με τους περιορισμούς του νόμου, στο νόμιμο τόπο διαμονής τους.

 «Δώστε μας την δυνατότητα στις επόμενες εκλογές να διαμορφώσουμε  πλειοψηφία 200 βουλευτών και σας διαβεβαιώνω ότι τα εμπόδια αυτά  θα αφαιρεθούν. Δεν ήταν δική μου επιθυμία να περιορίσουμε το εκλογικό σώμα. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρχει δυναμική   συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, αυτό θα βοηθήσει να διευρύνουμε την συμμετοχή των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό, με χαλάρωση  των κριτηρίων που μπήκαν στην πρώτη εφαρμογή του νόμου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε ακόμα στην υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, East Med και δήλωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας. Παράλληλα ανέφερε ότι η Τουρκία είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας αυτή την στιγμή, σημειώνοντας ότι είναι απομονωμένη μετά την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, μη νόμιμη συμφωνία, που υπέγραψε με την Λιβύη.

 Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι πρέπει  να ενημερωθεί η Αμερικανική Κοινή Γνώμη για το δίκαιο των Ελληνικών θέσεων. Με την ευκαιρία ευχαρίστησε  τον Congressman Gus Biliraki, για τις συνεχείς προσπάθειες του και την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

«Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης  και αναφέρθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, τις οποίες  χαρακτήρισε ισχυρές.

«Επιδιώκουμε   την ειρήνη, αλλά  δεν θα δεχθούμε να έρθουμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία», σημείωσε  και συμπλήρωσε ότι θα ζητούσε από τον πρόεδρο Τραμπ την επόμενη ημέρα κατά την συνάντηση  τους στην Ουάσιγκτον, την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής, ενώ επρόκειτο να συζητήσουν και για νέα οπλικά συστήματα.

 Για τα ζητήματα της Οικονομίας στην Ελλάδα, ο  κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα μετά από μια  μεγάλη κρίση, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ζήτησε από τους ομογενείς να επενδύσουν στην  γενέτειρα τους, ακόμα και μέσω της επισκευής του πατρικού τους σπίτι στο χωριό, δίνοντας ώθηση στην τοπική  οικονομία. 

 Η  Πρόεδρος    των Ηπειρωτών  Φλόριδας, Ελεονόρα  Μιχοπούλου έθεσε το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου, με αφορμή τις διώξεις     ομογενών από τους Αλβανούς.

 Ο    κ Μητσοτάκης  ανέφερε ότι έχει   ευαισθησία για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και τόνισε ότι έχει θέσει όρους στον Αλβανό πρωθυπουργό για να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζοντας στην απογραφή του ελληνικού πληθυσμού και την προστασία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Από το Σωματείο  των Κυπρίων ζητήθηκε να αναφερθεί και στο Κυπριακό ζήτημα , αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί άλλη στιγμή.

Τέλος  για την  παράνομη     μετανάστευση αλλοδαπών σχολίασε  ότι η νέα κυβέρνηση άλλαξε το  νόμο για το άσυλο, ότι θα ακολουθήσουν επιστροφές παράνομων, στην Τουρκία  και θα δημιουργηθούν νέα κλειστά κέντρα φιλοξενίας στα νησιά. Τέλος ευχαρίστησε τους ομογενείς για τις άριστες σχέσεις  με τις ΗΠΑ, που είναι καλύτερες από ποτέ, όπως και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε  για το Tarpon Springs και τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου βρισκόταν ήδη από νωρίς ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, τελώντας την  Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό των Θεοφανίων.         Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού, συνοδεία τη ς συζύγου του, πλήθος συγκεντρωμένων ομογενών έσπευσε να τον χαιρετήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μίλησε στους συγκεντρωμένους πιστούς και δήλωσε μεγάλη συγκίνηση που επισκέπτεται την περιοχή ως Έλληνας πρωθυπουργός 98 χρόνια      μετά την επίσκεψη του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, στις 30 Ιανουαρίου 1922. «Από τις αρχές του 20ου  αιώνα   χτυπά στο Tarpon Springs η καρδιά του Ελληνισμού, με τους πρώτους      σφουγγαράδες που ήρθαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, από την Κάλυμνο, από την Χάλκη, την  Σύμη, ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα.

 Η Ορθόδοξη εκκλησία υπήρξε το αόρατο νήμα, που ένωνε  όλους τους Έλληνες απανταχού της γης, ειδικά στην Αμερική», ανέφερε   στην ομιλία τους προς τους πιστούς, ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα συνεχάρη το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, που όπως τόνισε το όνομα του φέρνει την ελπίδα και τον χαρακτήρισε ως σπουδαίο ιεράρχη. Δήλωσε ότι αισθάνεται  αισιόδοξος για την κατάσταση στην Ελλάδα.

 Τέλος ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία  θα στηρίξει το έργο της εκκλησίας στην Αμερική και θα παρέχει οικονομική ενίσχυση στην Θεολογική σχολή της Βοστώνης, ώστε να συνεχίσει το δημιουργικό της έργο. Προέτρεψε τους πιστούς να κρατούν πάντα την δύναμη του Σταυρού  και της Πίστης μέσα τους.

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε την ρίψη  του Σταυρού μαζί με τους επισήμους στον κόλπο του Bayou και παρουσία χιλιάδων ομογενών και Αμερικανών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή. Κατόπιν  παραβρέθηκε για λίγα λεπτά σε τοπικό γλέντι, επισκέφθηκε την φημισμένη οδό Δωδεκανήσου, με όλα τα παραδοσιακά ελληνικά μαγαζιά και σφουγγαράδικα και το απόγευμα αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, όπου επρόκειτο να   συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ταρπον Σπρινγκς θεωρείται η περιοχή που κατοικούν οι περισσότεροι Έλληνες Ομογενείς αναλογικά σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Πρόκειται   κυρίως για Έλληνες που ήρθαν από την Ελλάδα στις αρχές του 1900, κυρίως από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εγκαταστάθηκαν   στην δυτική πλευρά του κόλπου του Μεξικού, στην πολιτεία της Φλόριδας, δημιουργώντας την ιστορική ελληνική παροικία και το νέο χωριό των σφουγγαράδων. Η περιοχή είναι γνωστή για τον  ετήσιο εορτασμό των Θεοφανίων, στον κόλπο του Bayou, όπου κάθε χρόνο δεκάδες νέοι, βουτούν για να πιάσουν τον σταυρό, αλλά και χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν την περιοχή στις 6 Ιανουαρίου. 

Μαζί  και τα  ελληνικά   μαγαζιά λαϊκής τέχνης, αλλά   και τα δεκάδες ελληνικά εστιατόρια στην  παραλιακή οδό της Δωδεκανήσου, δίνουν μια ξεχωριστή  ελληνική «γεύση» στους επισκέπτες.

Χαρακτηριστικό της «ελληνικότητας» της περιοχής    είναι και η εκλογή Έλληνα Δημάρχου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, του Χρήστου Αλαχούζου, με    καταγωγή από την Κάλυμνο.

 Πρέσβης Χάρης Λαλάκος:

Η   παρουσία του  Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη  στους εορτασμούς των Θεοφανίων  στο Tarpon Springs δείχνει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους Έλληνες της Αμερικής. Η δυναμική ελληνική ομογένεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, πάντοτε στηρίζει την   Ελλάδα και αποτελεί το σημαντικότερο κρίκο που ενώνει τις δυο χώρες, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Ο πρόσφατος νόμος που δίνει το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού θα ενισχύσει τους δεσμούς  των συμπατριωτών μας με την πατρίδα και πιστεύω ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη φωνή τους. Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά και ένα ευτυχισμένο Νέο Έτος με υγεία.

Μιχαλή Αλεξάνδρου – Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριντα:

….η  συνάντησή   μας με τον  κ. Μητσοτάκη ήταν, κατά   την γνώμη μου, πολύ εποικοδομητική για δύο λόγους, Πρώτον, ακούσαμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό απαντήσει ς στις  ανησυχίες μας πάνω σε θέματα που αφορούν την διασπορά αλλά και την Μητέρα Ελλάδα όπως:

  • Το  Κυπριακό
  • Την    ονομασία  των Σκοπίων
  • Την       ροή των λαθρομεταναστών
  • Τις  παρανομίες  της Αλβανικής  κυβέρνησης εις βάρος  των Βόρειο-Ηπειρωτών
  • Την  επιθετικότητα των  Τούρκων στο Αιγαίο
  • Και  την ψήφο   των Ελλήνων  εκτός Ελλάδας                                                            

 

Δεύτερον, είχα με  την ευκαιρία να του  ζητήσουμε καλύτερη επικοινωνία    με τις κυβερνητικές αρχές για τα θέματα της ελληνόφωνης παιδείας, για επενδύσεις και για καλύτερη εξυπηρέτηση από τις Ελληνικές υπηρεσίες στο εξωτερικό διά της πληρέστερης στελέχωσης των πρεσβειών και προξενικών  αρχών…..

Οι  σημερινοί απόδημοι μπορεί να  κατοικούν εκτός Ελλάδας , αλλά ζουν – με την τεχνολογία – στην Ελλάδα αφού βλέπουν τις ίδιες ειδήσεις, διαβάζουν τις ίδιες εφημερίδες και επικοινωνούν διά μέσου του διαδικτύου καθημερινά      χωρίς κόστος…..

Το  μόνο   που μας  λείπει είναι  οι ευωδιές και  οι ήχοι του τόπου  μας…

Steven Sacoolas ΑΧΕΠA:

Τον Πρωθυπουργό τον κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, γι’ αυτό η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τραμπ είχε προγραμματιστεί  την επόμενη των Θεοφανίων. Στο δείπνο της AHEPA την παραμονή των Θεοφανίων τον κάλεσα εγώ μέσω του Γενικού Πρόξενου της Ταμπα κ. Σπάρου.

Ήταν μια μεγάλη τιμή για την ομογένεια της Φλόριδας που ήρθε Πρωθυπουργός γιατί είναι η πρώτη  φορά που Έλληνας εν ενέργεια Πρωθυπουργός έρχεται στη Φλόριδα.

 Ελευθέριος Δραμιτινός – Παγκρητική  Ένωση Αμερικής

Ο    σκοπός   της επίσκεψης του  Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν για να συναντήσει και να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Αμερικής μεγάλα εθνικά  θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Κατά  την γνώμη  μου έπραξε  πολύ σωστά να  αρχίσει από την Φλόριντα, γνωρίζοντας ότι  εκεί γίνεται η μεγαλύτερη γιορτή των Επιφανίων    στις ΗΠΑ. Επί αυτής της ευκαιρίας γνώριζε ότι θα μπορέσει  να συναντηθεί με τους επικεφαλής από τις περισσότερες ελληνικές ομοσπονδίες.

Ήταν μεγάλη τιμή να παραβρεθούμε σε αυτή την ιστορική επίσκεψη του πρώτου Πρωθυπουργού που επισκέφθηκε την Φλόριντα, ο οποίος κατάγεται    από την Κρήτη. 

Ως   Πρόεδρος    της ΠΕΑ ήταν τιμή  μου να αντιπροσωπεύσω  όλα τα μέλη της ΠΕΑ. Κατά την γνώμη μου ο κ. Πρωθυπουργός στο μικρό χρονικό  διάστημα που μας δόθηκε απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις σαφώς.

Θεωρείτε ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ομογενών, ικανοποιεί τους Ομογενείς, δεδομένου, ότι ελάχιστοι τελικά θα έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, λόγω   πολλών προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος;

Όχι αλλά ελπίζω ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει σύντομα  και όλοι οι Έλληνες ομογενείς θα έχουν τα δικαιώματα  τους.