Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑνδρ. Κατσανιώτης: Η 28η Οκτωβρίου είναι για τον Ελληνισμό ημέρα τιμής και...

Ανδρ. Κατσανιώτης: Η 28η Οκτωβρίου είναι για τον Ελληνισμό ημέρα τιμής και μνήμης

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο νους όλων μας ανακαλεί το ηχηρό και υπερήφανο “ΟΧΙ” του Έθνους μας στον επίδοξο κατακτητή», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, στο μήνυμά του προς τους απόδημους Έλληνες με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

«Η γενναιότητα του λαού μας και η αποφασιστικότητά του να δώσει τον υπέρ πάντων Αγώνα για την Πατρίδα, οδήγησε έναν αριθμητικά υπέρτερο αντίπαλο στην πρώτη του ήττα», σημειώνει.

Όπως τονίζει ο κ. Κατσανιώτης, «οι πρόγονοί μας, υπερασπιζόμενοι τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, έγιναν σύμβολα ηρωισμού και αυτοθυσίας». «Το έπος του ’40 αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ενότητα και την ομοθυμία του λαού μας, ο οποίος δεν δείλιασε μπροστά στην υπεροχή του εχθρού. Μια χώρα σε έκταση μικρή, με μεγάλη όμως ψυχή και αδούλωτο φρόνημα, αποτέλεσε παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, «η 28η Οκτωβρίου είναι για τον Ελληνισμό ημέρα τιμής και μνήμης. Είναι η μέρα που η ομοψυχία νίκησε τη διχόνοια, η ελπίδα νίκησε τον φόβο. Είναι η μέρα που δόθηκε γενναία μάχη υπέρ των υψηλών ιδανικών που οι Έλληνες έχουμε κληροδοτήσει στην ανθρωπότητα».

«Ο εορτασμός της φετινής Επετείου συμβαίνει, ωστόσο, σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει χάσει το βηματισμό του», επισημαίνει και προσθέτει: «Πανανθρώπινες αξίες -η ελευθερία, η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα- αντιμετωπίζονται ως αμφισβητούμενες αφηγήσεις του παρελθόντος. Πριν ακόμη θεραπεύσει τα πολλαπλά τραύματα που της άφησε η πανδημία, η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με δυνάμεις αναθεωρητισμού, στρατηγικές έντασης, αυταρχισμού και ρητορικές μίσους».

Thanks for reading Hellenic News of America

«Η εποχή δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε όλοι μαζί να αναδείξουμε το διαχρονικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου. Κάθε απειλή, κάθε καταπάτηση, κάθε εκβιασμός έχει μόνο μία, ομόφωνη και βροντερή απάντηση: “ΟΧΙ!”. Η ικανότητα, το πνεύμα, η αποφασιστικότητα, το φιλότιμο όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός εθνικών συνόρων, κρατούν ψηλά το όνομα της χώρας μας στη διεθνή συνείδηση. Η εθνική μας μνήμη τροφοδοτεί το παρόν και το μέλλον με τα υψηλά ιδεώδη που συνθέτουν διαχρονικά την ταυτότητα του Έθνους μας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο υφυπουργός σημειώνει πως «ο Ελληνισμός υπήρξε πάντοτε σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα, είτε ως κιβωτός οικουμενικών αξιών είτε ως θεματοφύλακας του μακραίωνου πολιτισμού μας. Ο χρόνος και η ιστορία συχνά δοκίμασαν το Έθνος μας, σφυρηλατώντας την ανθεκτικότητά του και αναδεικνύοντας την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού».

«Σήμερα, με πίστη στις δημιουργικές μας δυνάμεις, με ανοιχτό μυαλό, ενότητα και περισσή εθνική αυτοπεποίθηση προχωρούμε μαζί προς έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο», καταλήγει ο κ. Κατσανιώτης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img