Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑΠΟΨΗ: Η Εύβοια σε Κίνδυνο

ΑΠΟΨΗ: Η Εύβοια σε Κίνδυνο

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γράφει ο Δρ. Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος

Κλιματικό ανθρωπογενές χάος

Έμαθα για τον την επικίνδυνη κατάσταση του υγροβιότοπου Κωλοβρέχτη από φίλους στην Εύβοια.

Και βέβαια πρέπει να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο, κάρβουνα, και πετρέλαιο στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Η κλιματική αλλαγή, η πιο σωστά, κλιματικό χάος δεν είναι αστεία.

Τα δάση καίγονται παγκοσμίως, και καταιγίδες καταστρέφουν τα πάντα. Όλες αυτές οι καταστροφές είναι ανθρωπογενείς. Δηλαδή, το καύσιμο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, και του λιγνίτη προξενεί την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με αποτέλεσμα τον κακό καιρό, την ανίδρυα, τις φωτιές στα δάση, και τις καταιγίδες.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Ήλιος και ο άνεμος είναι τεράστιες και αιώνιες πηγές ενέργειας χωρίς τις δηλητηριώδες οικολογικές και ανθρώπινες επιπτώσεις του πετρελαίου, φυσικού αερίου, και λιγνίτη. Τα φωτοβολταικά στις οροφές των σπιτιών παράγουν ηλεκτρισμό για τις ανάγκες φωτισμού, μαγειρικής, και φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το πρόβλημα στην Εύβοια είναι η τοποθέτηση των φωτοβολταικών σε αρχαιολογικούς χώρους και ευαίσθητους και πολύτιμους υγροβιότοπους όπως του Κωλοβρέχτη.

Το μήνυμα της Εύβοιας

Πολίτες της κεντρικής Εύβοιας διαμαρτύρονται για την ασύδοτη αγορά και, ιδιαιτέρως, για την απάθεια η και μη ηθική συμπεριφορά των αρχαιολογικών και πολιτικών αρχών που επιτρέπουν την τοποθέτηση των φωτοβολταικών στον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη. Λένε τα εξής:

“Απευθύνουμε δημόσια… για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, στην κεντρική Εύβοια. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα τοποθετούνται σε γόνιμη γη, γη χαρακτηρισμένη ως Υψηλής Παραγωγικότητας, εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) όπως αυτή καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1989 (ΦΕΚ 642/τ. Β’).

“Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη, ένας από τους φορείς που ασχολείται ενεργά με την υπόθεση της διάσωσης/προστασίας/ανάδειξης του υγροβιότοπου, αυτό συμβαίνει με ελάχιστη πληροφόρηση της κοινωνίας, χωρίς ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, μέσα από διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τον χαρακτηρισμό του Κολοβρέχτη ως «περιοχής προστασίας της φύσης» (ν. 1650/1986), χωρίς περιβαλλοντική μελέτη που να αναφέρει τις επιπτώσεις για την πλούσια ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής (έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών που επισκέπτονται την περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας επειδή φιλοξενεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της χαλκόκοτας), σε κοντινή απόσταση από οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο και με σκοπό να αλλάξουν, προς το δυσμενέστερο, οι χρήσεις γης.

“Όλοι και όλες εμείς τα τελευταία χρόνια, με τη συμβολή της ομάδας πολιτών και άλλων πρωτοβουλιών (ορειβατικοί, περιβαλλοντικοί σύλλογοι), έχουμε συμμετάσχει σε δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, έχουμε παρακολουθήσει ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς τόπους στον Κολοβρέχτη… έχουμε συνεισφέρει σε δραστηριότητες όπως ο καθαρισμός των ακτών από μπάζα και σκουπίδια, έχουμε περπατήσει το μονοπάτι από το Βολέρι ως την Γλύφα το οποίο διανοίχτηκε μέσα από συνεργασία των συλλόγων που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της ευβοϊκής φύσης, έχουμε συμμετάσχει σε δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, έχουμε απολαύσει το τοπίο, έχουμε φωτογραφήσει, έχουμε υπάρξει στον Κολοβρέχτη.

“Θεωρούμε ότι ο υγροβιότοπος αποτελεί φυσική κληρονομιά που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό των συμφερόντων μιας ασύδοτης Αγοράς.

“Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν στην διάσωση/ανάδειξή του θα συμβάλλει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ιδιαιτέρως όταν αυτό συμβαίνει με την αποστέρηση/αρπαγή της γεωργικής γης, σε μια εποχή που παγκοσμίως οι κοινωνίες ανησυχούν για την ποιότητα της τροφής τους και την πρόσβαση σε αυτήν σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, που αντιμετωπίζεται ως χρηματιστηριακό προϊόν επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά. Οι υγρότοποι μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθώς λειτουργώντας ως φυσικό σφουγγάρι απορροφούν και αποθηκεύουν τις ποσότητες του νερού από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις, ενώ στην ξηρασία απελευθερώνουν τις αποθηκευμένες ποσότητες, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της έλλειψης νερού.

“Στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η εξέταση των επιπτώσεων στα φυσικά οικοσυστήματα μαζί με το κοινωνικό συμφέρον καθώς και η νομοθετική δυνατότητα για μια αποκεντρωμένη διαχείρισή της ενέργειας σε επίπεδο κατοικιών, γειτονιάς, δημόσιων ή άλλων συλλογικών χώρων, πόλεων. Σε συνδυασμό με μέτρα που θα εξοικονομούν ενέργεια, μειώνοντας το αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κοινωνία και την φύση και θα λαμβάνουν υπόψη ότι η τελευταία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας για χάρη του οποίου επιβάλλεται, ακόμη και με τη βία, η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ σε βουνά, δάση, κάμπους, θάλασσες, υγροτόπους.

“Καλούμε την αυτοδιοίκηση (α’ και β’ βαθμού), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε αρμόδια αρχή, να εξετάσουν άμεσα τα εξής:

-Την κατάτμηση ενός συνολικού έργου 2,4 MW σε τρία μικρότερα με στόχο να παρακαμφθεί ο περιορισμός της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνω από 1 MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας,

-Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοντινή απόσταση από τον προσωρινά οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο…,

-Την ακύρωση των έργων ως μη συμβατών και με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας. Ο Κολοβρέχτης φιλοξενεί ορνιθοπανίδα που προστατεύεται από τη σύμβαση της Βόννης «Περί προστασίας των αποδημητικών πουλιών», τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης «Περί διατήρησης της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης», όπως κυρώθηκε με το Ν.1335/83(ΦΕΚ 32/Α’/14-03-1983), από την Ελλάδα, ορνιθοπανίδα που υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις της οδηγίας 79/409/ΕΕ «Για τη διατήρηση των άγριων πτηνών.»”

Ο Κωλοβρέχτης είναι φυσική κληρονομιά

Οι προτάσεις των πολιτών δια την προστασία του Κολοβρέχτη είναι λογικές, οικολογικές, και συμφωνούν με τις διεθνείς συμβάσεις για την ακεραιότητα και προστασία της φύσης. Ο “υγροβιότοπος,” λένε οι πολίτες, “αποτελεί φυσική κληρονομιά που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό των συμφερόντων μιας ασύδοτης Αγοράς.”

Τι πρέπει να γίνει

Καθώς είπα στην αρχή, τα φωτοβολταικά δεν πρέπει επι ουδενί τρόπο να τοποθετηθούν κοντά η μακριά σε αρχαιολογικό χώρο η οικολογική γη. Τα ηλιακά ανήκουν μόνο σε οροφές σπιτιών. Η δε ανεμογεννήτριες, αν χρειαστούν. Πρέπει να δημιουργούνται στην Εύβοια από μηχανικούς που αγαπάν την άγρια φύση και τον Ελληνικό πολιτισμό. Οι ανεμογεννήτριες πρέπει να είναι μικρού μεγέθους και να προστατεύουν τα πτηνά. Τα ηλιακά πρέπει και αυτά να είναι Ελληνικά.

Ελληνοαμερικανοί πρέπει να συνδράμουν τους πολίτες της Εύβοιας που αγωνίζονται για ένα βιώσιμο και πολιτισμένο μέλλον.

Η Ελληνική κυβέρνησή πρέπει να εννοήσει ότι ο πόλεμος εναντίον του ανθρωπογενούς κλιματικού χάους χρειάζεται την συνδρομή των πολιτών. Και εκτός τούτου, είναι ανάγκη η Ελλάδα να είναι ανεξάρτητη σε όλα και στην ενέργεια. Ο Ήλιος και ο άνεμος ήτανε θεοί των αρχαίων Ελλήνων. Η Ελλάδα λούζεται συνεχώς από αυτές τις αιώνιες πηγές ενέργειας, φωτός, και ζωής.

Θα έλεγα στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μη εισάγεις Γερμανικές ανεμογεννήτριες. Πήγαινε στην Εύβοια και μίλα με τους πολίτες που αγωνίζονται να σώσουν τον Κωλοβρέχτη.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img