Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑΠΟΨΗ: ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΟΨΗ: ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γράφει ο Μιχάλης Παπαδημητρίου

Η περίπτωση του αχρείου και εγκληματία Πούτιν επαναφέρει δύο θεμελιώδη ζητήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους: το ένα είναι τι ηγέτες θέλουν σήμερα τα κράτη και το άλλο, τι σημαίνει ανδρεία για έναν ηγέτη.

Η ανδρεία, όπως μας διδάσκουν η παράδοση και η ιστορία είναι πολεμική αρετή.
Έχει βέβαια, λόγω των συνθηκών της αρχαίας εποχής γλωσσική και νοηματική σχέση με τον άνδρα, ωστόσο δεν αποκλείεται να κοσμεί και «αντρειωμένη» γυναίκα.

Διαβάζοντας την ιστορία, και ιδίως την ελληνική, βλέπουμε ότι οι αρχαίοι πόλεμοι ήταν «ανώτεροι» από κάθε άποψη από αυτούς που διενεργούνται μέχρι σήμερα.

Είχαν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, τα στοιχεία περισσότερο, θα λέγαμε, ενός προγραμματισμένου αθλήματος παρά μιας επονείδιστης και ασύμμετρης θηριωδίας.

Thanks for reading Hellenic News of America

Κι ας δούμε αυτά τα στοιχεία ένα-ένα.

Καταρχάς γινόταν επίκληση του θείου με θυσίες και ταυτόχρονα με σχετική ερώτηση προς τα επιφανή Μαντεία, γεγονός που από μόνο του περιέπλεκε τον πόλεμο με την ηθική και με τη νομοτέλεια.

Του πολέμου προηγούνταν σχεδόν πάντα διαπραγματεύσεις που σημαίνει ότι προηγούνταν ο λόγος και τα επιχειρήματα και ο πόλεμος ήταν η έσχατη λύση.

Του στρατού ηγείτο ο στρατηγός, πολύ συχνά όμως έπαιρνε εντολές από την ανώτατη αρχή της πολιτείας. Να θυμηθούμε την περίπτωση του Αγησίλαου ο οποίος νίκησε στο Βυζάντιο και προήλαυνε προς το εσωτερικό της Μικράς Ασίας, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει επειγόντως κατ’ εντολήν των Εφόρων της Σπάρτης.

Οι μεγάλοι στρατηλάτες (Μ. Αλέξανδρος, Επαμεινώνδας κ.α.) εκτός του ότι είχαν εγνωσμένο ήθος, ήταν και υπερήφανοι για τα σχέδια των μαχών που είχαν εισαγάγει στην τέχνη του πολέμου, γιατί και ο πόλεμος ήταν κι αυτός τέχνη.

Να θυμηθούμε το «Άμα δε τω ήρι αρχομένω» που αρχίζει την ιστορία του ο Αρριανός αλλά και ο Θουκυδίδης τα Σικελικά, και που σημαίνει ότι έπρεπε να βολεύει και ο καιρός για να διεξαχθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Ήταν δηλαδή ο πόλεμος σαν ένα παιχνίδι.

Σήμερα βλέπουμε τους επιτιθέμενους να καταστρέφουν φύση και πολιτισμό και να κάνουν πλιάτσικο στις καταστραφείσες περιοχές.

Τότε μοίραζαν τα λάφυρα κατ’ αναλογίαν ανδρείας, και έκαναν από ευγνωμοσύνη πανάκριβα αναθήματα στα Μαντεία.

Η ταφή του νεκρού ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας το ιερότερο καθήκον.
Έπεσε ολόκληρη κυβέρνηση στην Αθήνα και θανατώθηκαν σπουδαίοι στρατηγοί επειδή μετά τη ναυμαχία των Αργινουσών σηκώθηκε μεγάλη θαλασσοταραχή και δεν μπόρεσαν να περισυλλέξουν τους νεκρούς.

Στην εποχή μας οι «λεβέντες» σκοτώνουν και αμάχους και τους πολτοποιούν όλους μαζί μέσα σε ομαδικούς τάφους.

Το σπουδαιότερο πάντως στοιχείο που διαφοροποιεί τον αρχαίο πόλεμο από τους σημερινούς είναι η μεγαλοψυχία του νικητή.

Η βοήθεια των ανθρώπων που είχαν ανάγκη καθώς και ο σεβασμός προς τον αιχμάλωτο ήταν πάντοτε ιερά και αυτονόητα.

Σήμερα είναι ανύπαρκτα.

Αυτή ακριβώς η μεγαλοψυχία του νικητή προς τον ηττημένο είναι που καθορίζει το μεγαλείο του και τη λεγόμενη ανδρεία του.

Και κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά να θυμηθούμε ότι η ιστορία σπανίως αναφέρει γενοκτονίες, δημογραφικές αλλοιώσεις και ξεκληρίσματα ολόκληρων πληθυσμών από τον τόπο και την πατρίδα τους.

Αυτό το «σπορ» δυστυχώς ανήκει στον εικοστό αιώνα και οι δράστες του είναι διεθνώς γνωστοί.

Όλα τελικά είναι θέμα παιδείας και πιο πολύ απ’ όλα το άρχειν και το στρατηγείν.

Οι δύο μεγάλοι στρατηλάτες που προαναφέραμε δεν είναι τυχαίο το ότι έτυχαν εξαιρετικής παιδείας.

Ο Αλέξανδρος από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και ο Επαμεινώνδας από τον πυθαγόρειο φιλόσοφο Λύσι που του έμαθε τη μετριοπάθεια προς τους αντιπάλους και την αγάπη προς την αλήθεια (ρωσ. «πράβδα» …)

Οι περισσότεροι των σημερινών ηγετών έχουν βγει από τους δοκιμαστικούς σωλήνες της αλαζονείας, της μισαλλοδοξίας και της ανηθικότητας.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img