Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑΠΟΨΗ: Μαραμένες οι ελπίδες μας όλες! 

ΑΠΟΨΗ: Μαραμένες οι ελπίδες μας όλες! 

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γράφει ο Γιώργος Μεσσάρης

«Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες / μαραμένα και τα γιασεμιά / μαραμένες κι οι ελπίδες μας όλες / στων καρδιών μας τη μαύρη ερημιά».

Στίχοι του αξέχαστου Αττίκ παραφρασμένοι για τις ανάγκες της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας – μιας πραγματικότητας που δίνει ένα, δυστυχώς, έντονα τριτοκοσμικό χρώμα στην πατρίδα μας.

Έχω πολλές φορές επισημάνει τα κακώς κείμενα αλλά κάθε φορά που τα βλέπω μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, με πιάνει τεταρταίος πυρετός. Δεν τα μπορώ καθόλου γιατί αμαυρώνουν την Ελλάδα μπροστά στα μάτια των ξένων, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που έχουμε εκατομμύρια τουριστών. Με αυτά που βιώνουν οι επισκέπτες μας πέφτουν από τα σύννεφα μη μπορώντας να πιστέψουν ότι συμβαίνουν στη χώρα όπου γεννήθηκαν η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός!

Δε λέω, εντυπωσιακά τα αρχαία μνημεία μας. Καλές οι πανέμορφες ακτές μας. Βγαλμένες από παραμύθι οι καταγάλανες θάλασσές μας. Νοστιμότατα τα φαγητά μας. Υπέροχα τα ηλιοβασιλέματα. Τι γίνεται, όμως, με τη συμπεριφορά μας στους δημόσιους χώρους; Με άριστα το 10 μάς δίνω επιεικώς 5.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, για παράδειγμα, παραβιάζει με… θρησκευτική ευλάβεια τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας! Και όταν λέω τον παραβιάζει εννοώ ότι τον κάνει κουρέλια!

Ας ξεκινήσουμε με τις διαβάσεις πεζών. Δεν τις σέβονται οι περισσότεροι οδηγοί. Αντί να κόβουν ταχύτητα για να επιτρέψουν στους πεζούς να περάσουν με ασφάλεια απέναντι, αναπτύσσουν ταχύτητα για να προλάβουν να περάσουν αυτοί θέτοντας τους πεζούς σε κίνδυνο. Και καλά εμείς οι Έλληνες ξέρουμε τη συμπεριφορά των ασυνείδητων οδηγών, οι ξένοι τουρίστες μας, όμως, συνηθισμένοι από πιο πολιτισμένες συμπεριφορές, μένουν εμβρόντητοι και αγανακτισμένοι. Θυμάμαι μια μέρα όταν φρενάρισα για να περάσει από διάβαση μια οικογένεια τουριστών αυτοί με χειροκρότησαν με ενθουσιασμό! Αισθάνθηκα ντροπή γιατί αντιλήφθηκα ότι η αντίδρασή τους μαρτυρούσε προηγούμενες δυσάρεστες εμπειρίες.

ΦΩΤΟ: Γιώργος Μεσσάρης

Ανύπαρκτη είναι και η συμβολή μας στην καθαριότητα των δημόσιων χώρων. Πετάμε σκουπίδια στο δρόμο, είτε μέσα από το αυτοκίνητό μας είτε όταν κάνουμε τη βόλτα μας! Δε δίνουμε δεκάρα για την καθαριότητα και αυτό που μας απασχολεί είναι να απαλλαγούμε από ότι μας είναι άχρηστο. Μετά οι ίδιοι αυτοί παραβάτες διαμαρτύρονται γιατί ο Δήμος δε φροντίζει επαρκώς για την… καθαριότητα!

Εκείνο που με εξόργισε πρόσφατα είναι και ένα περιστατικό με μια κυρία που κτένιζε και κούρευε το άσπρο σκυλάκι της και πετούσε το μαλλί στην περίφραξη ενός κοκοφοίνικα (από τους πολλούς που έχουν φυτευτεί στην παραλιακή λεωφόρο Αντώνη Τρίτση, στο Αργοστόλι) ενώ δίπλα από το παγκάκι που καθόταν υπήρχε κάδος απορριμμάτων!

Ελάχιστοι είναι επίσης αυτοί που βγάζουν τα σκυλάκια τους βόλτα και όταν αυτά «κάνουν την ανάγκη τους» μαζεύουν αυτά που έχουν υποχρέωση να μαζέψουν. Οι περισσότεροι συνεχίζουν τον περίπατο τους σφυρίζοντας χαρωπά και αφήνοντας πίσω τις βρωμιές! Για να κάνω μια σύγκριση, να αναφέρω ότι στην Ιταλία υπάρχουν σε κεντρικά σημεία των πόλεων μικρά κουτιά με πλαστικές μικρές σακούλες τις οποίες οι κάτοχοι σκύλων χρησιμοποιούν για να μαζεύουν τα απορρίμματα των ζώων τους.

Και η θλιβερή ιστορία με τα ανεπίτρεπτα που συμβαίνουν στους δρόμους και άλλους δημόσιους χώρους στην πατρίδα μας συνεχίζεται με τις ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Από τις δώδεκα ράμπες πεζοδρομίων που καταμέτρησα, πριν λίγες μέρες, οι 11 ήταν φραγμένες από αυτοκίνητα! Καμία ευαισθησία για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας. «Εγώ να βολευτώ και οι άλλοι ας πάνε να πνιγούνε»!

Κατά τα άλλα κομπάζουμε ότι είμαστε οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων και συνεχιστές του πολιτισμού τους, τρομάρα μας!

Φαίνεται ότι οι ελπίδες αυτών που θέλουν κάτι καλύτερο για την Ελλάδα θα παραμείνουν μαραμένες για πολύ καιρό ακόμα…

Υ.Γ.: Δεν κλείνω το θέμα εδώ. Θα επανέλθω την άλλη εβδομάδα.

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δύο δείγματα ανεπίτρεπτης παραβατικότητας. Μπλοκαρισμένες από αυτοκίνητα ράμπες για άτομα που κινούνται με αναπηρικά καροτσάκια. Η αναισθησία σε όλο της το μεγαλείο!

• Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: [email protected]
• Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img