Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑΠΟΨΗ: ΝΕΜΕΣΙΣ

ΑΠΟΨΗ: ΝΕΜΕΣΙΣ

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Κάθε μεγάλη, γενική και επώδυνη δοκιμασία για την ανθρωπότητα αποτελεί μια νομοτέλεια, ένα, θα λέγαμε, φυσικό επακόλουθο.
Έρχεται μάλιστα να λειτουργήσει σαν νέμεση, δηλαδή σαν δίκαιη αγανάκτηση, σαν τιμωρία και μαζί μεταμέλεια για τα κακώς και αδίκως πραχθέντα.
Η θεά Νέμεση –για να θυμηθούμε και την ιστορία μας- ήταν η προσωποποίηση της τιμωρίας των υβριστών.

Τεράστιο και ωραιότατο άγαλμά της, έργο τού επιφανούς Πάριου ανδριαντοποιού Αγορακρίτου, μαθητή του μεγάλου Φειδία, υπήρχε στη Ραμνούντα κοντά στον Μαραθώνα.
Το άγαλμα ήταν από πολύτιμο πάριο μάρμαρο, ογκόλιθο του οποίου κουβάλησαν εκεί οι Πέρσες για να στήσουν μνημείο για τη νίκη τους που τη θεωρούσαν εκ των προτέρων σίγουρη!

Η Νέμεση ήταν τιμωρός ακόμα και της υπέρογκης και της αδικαιολόγητης …ευτυχίας (!), και αυτό δείχνει ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει ούτε τον πολιτισμό ούτε και τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων.

Τι κάνουμε εμείς τα τόσα σύγχρονα χρόνια της τρυφής, της απρονοησίας, της ήσσονος προσπάθειας και της «αμηχανοεργίας»; (έτσι αποκαλούσε ο Ησίοδος την ιδιότητα των Σατύρων που ήταν ανίκανοι για οποιαδήποτε επωφελή εργασία).

Τρώμε σκουπίδια και αφήνουμε φυσικές τροφές να σαπίζουν.
Τρώμε με τη χούφτα φάρμακα (και παραφάρμακα) δια πάσαν νόσον, και μη νόσον, και έχουμε εξαφανίσει τις ανοσιολογικές μας αντοχές.
Δεν αντιδρούμε με τα πραγματικά κακώς κείμενα, και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να μας σηκώσει από τον καναπέ και να μας βγάλει σε διαδήλωση, είναι να μας απαγορεύσουν την έξοδο για καφέ.

Thanks for reading Hellenic News of America

Έχουμε χάσει το νόημα αλλά και το μέτρο της πραγματικής διασκέδασης, που ήταν, πριν από κάμποσα μόλις χρόνια, να φας, να πιεις, να ακούσεις μουσική που την κατανοείς και την αισθάνεσαι, να χορέψεις για να σε καμαρώσει το χωριό, και να φλερτάρεις.
Ξεχάσαμε σιγά-σιγά τα έθιμά μας, και το σπουδαιότερο, τις πηγές των εθίμων μας.
Κάποτε σηκωνόμασταν νύχτα (όπως μαρτυρούν και τα κάλαντα των παιδιών) να συντροφεύσουμε τον νεογέννητο Χριστό, που για χάρη του γίνονται όλα αυτές τις δώδεκα ημέρες, και που αυτός σηματοδοτεί και παράγει το νόημά τους.
Έρχεται λοιπόν εφέτος ο κορονοϊός ως θεία Νέμεση και διατάζει:
Κλειστές οι υπαίθριες συναυλίες με τους κατά χιλιάδες μαργωμένους Αθηναίους να ξεροσταλιάζουν μεσάνυχτα στο Σύνταγμα μ’ ένα ποτό στο χέρι.

Κλειστά και τα μεταμεσονύκτια μαγαζιά της θολούρας, της μαστούρας και της αποχαύνωσης.
Και να! τα δάκρυα της εγχώριας οικονομίας που χρόνια τώρα επενδύει αστρονομικά ποσά σ’ αυτή τη ρεμούλα των νεαρών και την αποκολοκύνθωση.

-Τι θα γίνουμε; Όπως πάμε θα κλείσουμε.
Και έρχεται η μεταμφιεσμένη Νέμεση και λέει:
-Να κλείσετε(!), και να πάτε να μαζέψετε τις ελιές που τις επιδαψιλεύει η σοφή φύση και φέτος τις σκόρπισε το ξεροβόρι.
Η παραγωγή και η κατανάλωση, ο μόχθος και η ψυχαγωγία, όλα έχουν τα υγιή, τα φυσιολογικά ποσοστά της συμμετοχής τους σε μια κοινωνία που θέλει να ζήσει και να προκόψει.

Το παλιό αμερικάνικο μότο ήταν:
Early to bed, early to rise
makes a man
wealthy, healthy and wise.

που σημαίνει:
Το βράδυ πέφτουμε νωρίς,
πρωί νωρίς ξυπνούμε,
κι έτσι γινόμαστε σοφοί
και της Υγείας αδερφοί,
και χρήματα αποκτούμε.

Εμείς σήμερα παράγουμε αποκλειστικά διασκέδαση, που είναι όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων η χαρά τού κορονοϊού, ενός ιού που είτε σαν βασιλιάς με το περίεργο στέμμα του, είτε σαν βλοσυρή και αποφασιστική θεά Νέμεση, είναι γεγονός ότι ήρθε για να τιμωρήσει…..

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img