Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek«ΑΡΒΗ» ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

«ΑΡΒΗ» ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

  • Λένε ότι: Ταξιδεύουμε αρχικά για να χάσουμε τον εαυτό μας· και ταξιδεύουμε για να τον βρούμε. Ταξιδεύουμε για να ανοίξουμε την καρδιά και τα μάτια μας και να μάθουμε περισσότερα για τον κόσμο. Ταξιδεύουμε για να αποκτήσουμε τη γνώση όλων εκείνων των σημείων του πλανήτη όπου τα αγαθά είναι αλλιώς κατανεμημένα. Και ταξιδεύουμε, ουσιαστικά, για να γίνουμε νέοι γι’ άλλη μια φορά.

ΑΡΒΗ 

Σε μια κατάφυτη κοιλάδα από μπανάνες στο Λιβυκό Πέλαγος που η απόστασή της από το Ηράκλειο είναι 78,5 χιλιόμετρα βρίσκεται ένα κομμάτι παρθένο, ένας επίγειος παράδεισος  που τον αγκαλιάζει το κύμα. Είναι η Άρβη . 

Thanks for reading Hellenic News of America

Η παραθαλάσσια Άρβη  που µε τις ομορφιές της  σαγηνεύει  και τον πιο δύσπιστο λάτρη, βρίσκεται στο Δήμο Βιάννου  ( Ηράκλειο Κρήτης) της ομώνυμης επαρχίας που υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Αμιρά.  

Οι αμμουδερές παραλίες της µε τα εξωτικά νερά συνθέτουν µια εικόνα ενός προορισμού που πρέπει να βάλεις στο χάρτη των διακοπών σου! 

Θαυμάζεις όταν την επισκεφτείς  την αστείρευτη  φυσική ομορφιά, το γραφικό τοπίο,  και την απαράμιλλη φιλοξενία των κατοίκων της. Το πανέμορφο λιμανάκι της, το ξύλινο σπιτάκι στο κορμό του δένδρου, τα ταβερνάκια, τα φρέσκα ψάρια και ουζερί της, όλα μπροστά στο κύμα,  αποτελούν ιδανικό προορισμό και καταφύγιο για όσους αποζητούν στιγμές πραγματικής ηρεμίας και χαλάρωσης . 

Η ομορφιά της Άρβης είναι μοναδική και το όλο σκηνικό με τις ομορφιές της φύσης σε παραπέμπει σε πίνακα ζωγραφικής.  

Για να φτάσει ο επισκέπτης στον κρυμμένο παράδεισο της Άρβης θα περάσει είτε όταν ξεκινά από Ηράκλειο είτε από Ρέθυμνο μέσα από πυκνή βλάστηση διασχίζοντας  όμορφα και γραφικά χωριά. Κατά τη διαδρομή , αισθήματα δέους και θαυμασμού  πλημμυρίζουν τον ταξιδευτή  σε συνδυασμό με το συγκλονιστικό φυσικό σκηνικό ολόγυρά του,  όπου εικόνες που ηρεμούν το μάτι και ταξιδεύουν το μυαλό απλώνονται μπροστά στα μάτια όποιου καταφέρει να βρεθεί σε αυτό το υπέροχο μέρος. Άλλωστε οι περιγραφές μοιάζουν λίγες για να αποδώσουν την ομορφιά που κρύβει πραγματικά στο εσωτερικό του και όχι μόνο.

Συνάντησα στο ταξίδι μου αυτό την πρόεδρος του συλλόγου η οποία μου μίλησε με περίσσια αγάπη για την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου της. 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΚΗ

« Αγαπώ το τόπο μου και χαίρομαι όταν τον γνωρίζουν επισκέπτες που αγαπούν τη θάλασσα και τη φύση.  Οι άνθρωποι του εδώ, στην όμορφη Άρβη ασχολούνται με την  καλλιέργεια κηπευτικών (κυρίως ντομάτας) και μπανάνας.

Κεντρικός ναός  μας είναι ο Αγίος Παντελεήμονας.  Επίσης στο τόπο μας λειτουργεί περιφερειακό ιατρείο, Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο

 Σας προτείνω τους εξής προορισμούς που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την Άρβη μας και που είναι:  

  • Το επιβλητικό φαράγγι της Άρβης, το οποίο αποτελεί αξιοθέατο. 
  • Η Κάτω Σύμη που αξίζει οπωσδήποτε να δείτε είναι χωριό στην επαρχία Βιάννου και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Βιάννου του νομού Ηρακλείου, πάνω στα σύνορα με το Δήμο Ιεράπετρας. Μάλιστα, είναι το μοναδικό δημοτικό διαμέρισμα της Βιάννου που υπάγεται εκκλησιαστικώς στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, μια πού η Σύμη ήταν τμήμα του πάλαι ποτέ Δήμου Μουρνιών Λασιθίου.Βρίσκεται σε μια κατάφυτη από βλάστηση κοιλάδα, σε τοπίο με επιβλητική αγριότητα. Περικλείεται από δασώδη ορεινή έκταση. H Σύμη, όπως συνηθέστερα λέγεται από τους Κρητικούς, έχει τη μεγαλύτερη δασική κάλυψη στο νομό Ηρακλείου, μια και στην περιοχή της βρίσκεται το περίφημο δάσος της Σύμης, συνέχεια του δάσους του Σελακάνου, και συχνά την αποκαλούν ποδενδρούσα. Στην άκρη του χωριού ρέει ο Μπλαβοπόταμος, που συνεχίζει την πορεία του προς Φαφλάγκο και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος. Η απόστασή του από την Ιεράπετρα είναι 31 χλμ και από το Ηράκλειο είναι 74 χλμ. Ολόκληρη η κοιλάδα της Κάτω Σύμης είναι κατάφυτη από καρυδιές, κερασιές, βερικοκιές, αχλαδιές και άλλα καρποφόρα δέντρα. Λόγω του έντονα ορεινού της χαρακτήρα, η Σύμη έχει πολλά σπήλαια, με σπουδαιότερα τα Ζυμπραγά Σπηλιάρια, τον Κισσόσπηλιο, το σπήλαιο Λέρη, τον σπήλιο του Μπουμπούλη, τον σπήλιο Ριζά και τον σπήλιο Χάλαβρα.
  • Άλλο σημαντικό φυσικό μνημείο στην Κάτω Σύμη είναι το Φαράγγι της Καπνιστής, όπου, κατά την παράδοση, ζούσε ένας τεράστιος άνθρωπος, ο Σαραντάπηχος. Οι σημαντικότεροι ναοί είναι της Παναγίας της Γαλατοκτισμένης και Νηστικοκτισμένης,του Αφέντη Χριστού,του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου πάνω στον οδικό άξονα Ιεράπετρας-Βιάννου και του Αγίου Γεωργίου. Η πρώτη κτίσθηκε στα 1385, όπως αναγράφεται στη θυρίδα του Ιερού Βήματος και ονομάστηκε έτσι, επειδή κατά την παράδοση, ο ναός χτίστηκε από λάσπη και γάλα αντί για νερό, με νηστικούς μάστορες, σε όλη τη διάρκεια κατασκευής της. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται 1 χλμ. περίπου έξω από το χωριό, στον ακατοίκητο σήμερα οικισμό της Απάνω Σύμης που διοικητικά ανήκει στο δήμο Ιεράπετρας, σε υψόμετρο 940 μ. και έχει τοιχογραφίες του Εμμανουήλ Φωκά, από τα μέσα του 15ου αιώνα.
  • Τα πιο αξιόλογα σημεία του χωριού είναι η Πατέλα στην Πάνω Γειτονιά και η τοποθεσία στου Σκεπαστού στη Μέσα Γειτονιά , όπου υπάρχει πηγή νερού, η λεγόμενη Μέσα Φλέγα. Το κέντρο του χωριού είναι στον Κάραβο, όπου υπάρχει πλατεία με επιβλητικό πλάτανο. Εδώ είναι συγκεντρωμένα τα καφενεία και η περισσότερη ζωή του χωριό. Στην Κάτω Σύμη βρίσκονται οι σημαντικότερες αρχαιότητες της Βιάννου. Πρόκειται για το νεοανακτορικό (Μεσομινωικής ΙΙΙ β) Ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης στη θέση Κρύα Βρύση. Το ιερό είναι ένα από τα σημαντικότερα της αρχαιότητας, καθώς και ο μοναδικός μέχρι σήμερα γνωστός χώρος λατρείας στην Κρήτη και στην Ελλάδα που λειτούργησε επί πολλούς αιώνες χωρίς διακοπή.Ιδρύθηκε περί το 2.000 π. Χ. Η θέση του Ιερού ταυτίζεται με το Ιερόν Όρος, κατά τον Πτολεμαίο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του αρχαίου Τσούτσουρα και της Ιεράπυτνας (σημερινής Ιεράπετρας). Η λατρεία στο χώρο αυτό άρχισε από τη Μεσομινωική Εποχή και συνεχίστηκε μέχρι τα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια. Ευρήματα από το ιερό της Σύμης βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Στην Κάτω Σύμη γεννήθηκε το 1790 ο Νίκος Συγγελάκης ή Χατζηαναγνώστης ή Συμιανός, χαΐνης πριν από την Επανάσταση του 1821. Ήταν ο τρόμος των γενιτσάρων της Βιάννου. 
  • Επίσης πρέπει επισκέπτης να γνωρίσει τα όμορφα Αμιρά. Ο Αμιράς ή τα Αμιρά βρίσκονται στις νότιες πλαγιές του όρους Δίκτη σε ένα καταπράσινο πλαίσιο από ελαιώνες και οπωροφόρα δένδρα και σε υψόμετρο 680 μ. ​

Στα Αμιρά υπάρχει Πολιτιστικός Αθλητικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος (www.amiras.info), ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος σε κοινωνικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά έργα, ενώ έχουν και ένα τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο και μονοθέσιο Νηπιαγωγείο. Η οικονομία του χωριού βασίζεται στη γεωργία και ειδικότερα στην καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών. Παράγεται κυρίως λάδι. Κύριοι ναοί του χωριού είναι του Μιχαήλ Αρχάγγελου, ο Άγιος Νικόλαος όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο, όπως επίσης ο Άγιος Γεώργιος, ενώ υπάρχουν επίσης ναοί και εξωκλήσια, όπως ο Άγιος Χαράλαμπος και ο Αφέντης Χριστός που βρίσκεται δίπλα από τα Λασιθιώτικα βουνά, στα 2.143 μέτρα, όπου ανεβαίνουν με τα πόδια τόσοι πιστοί για την χάρη Του. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την αραβική γλώσσα και πιθανότατα χτίστηκε κατά την Αραβοκρατία, κτίσμα ίσως κάποιου αμιρά της Κρήτης. 

Το Σεπτέμβριο του 1943 το χωριό αποτέλεσε θέατρο σφαγής 114 ανδρών κατοίκων του, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η εκτέλεση των ανδρών έγινε στη θέση Αμπέλια, σε αντίποινα για την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Ναζί στην περιοχή της Κάτω Σύμης, όπου σκοτώθηκαν 84 Γερμανοί. Στη θέση Σελί έχει ανεγερθεί Πανεπαρχιακό Ηρώο κοντά στον Αμιρά και κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο για τα θύματα της σφαγής.​

  • Μια εκδρομή στην Άνω Βιάννο θα σας συναρπάσει. Η Βιάννος είναι μια ορεινή περιοχή που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά που σχηματίζουν οι πρόποδες της Δίκτης, σε υψόμετρο 560 μ., με θέα προς τον ελαιώνα της επαρχίας Βιάννου. Είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βίεννος που ήταν ανεξάρτητη και αυτόνομη.. Συχνά η Άνω Βιάννος αναφέρεται μόνο με το όνομα Βιάννος.Τα σημαντικότερα προϊόντα της είναι το λάδι, τα χαρούπια και τα γαλακτοκομικά. Το χωριό ανάμεσα στα άλλα έχει Κέντρο Υγείας, τράπεζες, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο, ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενεργός είναι και ο πολιτιστικός σύλλογος, με το όνομα “Ο Πατούχας”, ο οποίος ιδρύθηκε το 1957. Ο οικισμός αποτελείται από τις συνοικίες Σωρός, Πετρούνι, Πλάκα και Καρύδι. Στη Βιάννο υπάρχουν αξιόλογοι ναοί. Ο ναός της Αγίας Πελαγίας και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, Στα βορειοδυτικά του χωριού βρίσκεται ύψωμα με το όνομα Νταμορό.Υπάρχουν ακόμα ο ναός Μιχαήλ Αρχάγγελος (με κατεστραμμένες τοιχογραφίες) και η Αγία Μαρίνα. Στην περιοχή Πλάκα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δημητρίου και υπάρχει επίσης η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. H περιοχή έχει πολλές φυσικές ομορφιές, όπως το οροπέδιο στον Ομαλό όπου είχε τα λημέρια του ο περίφημος Πατούχας, το φαράγγι της Βιάννου που ξεκινά λίγο έξω από το χωριό.
  • Το κλίμα εδώ λειτουργεί  ευεργετικά  ως προς την διατήρηση της χλωρίδας  και ευνοεί  την ανάπτυξη της  βλάστησης  χιλιάδων είδη φυτών πολλά από τα οποία  συναντούνται  μόνο  εδώ και είναι  ενδημικά Η Αρβη εινα εφαλτήριο για να γνωρίσετε αυτές τις ομορφιές και την ιστορία τους ». 

 

Κατά τη διαμονή μου στην Αρβη , έφαγα  φράκα ψάρια και τοπικά εδέσματα, κολυμπούσα 3 φορές την ημέρα , απήλαυσα το  μοναδικό ηλιοβασίλεμα που δεν εχει να ζηλέψει τα δειλινά της Σαντορίνης, ήπια νερό απευθείας από την πηγή που ποτίζει όλη την περιοχή με τις μπανανιές. Στα ανατολικά από το φαράγγι επισκέφτηκα την  Μονή του Αγίου Αντωνίου, που κτίστηκε τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Ξανθουδίδη, η Μονή του Αγίου Αντωνίου οικοδομήθηκε στη θέση του Αρβίου Διός, της ελληνικής περιόδου , τον οποίο αναφέρει ο Στέφανος Βυζάντιος. H περιοχή κατοικείται από την προϊστορική εποχή και αυτό καταδεικνύεται από τα λείψανα και τα όστρακα που έχουν ανακαλυφθεί. Βρέθηκαν επίσης πήλινα και λίθινα αγγεία, σφραγίδες και άλλα. Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Φιτς-Γουίλιαμ. Με λίγα λόγια ανυπομονώ να έρθει το καλοκαίρι να ξαναπάω!

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΒΗ

Στην Άρβη βρίσκονται ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Το ξενοδοχείο που προτείνω ανεπιφύλακτα  είναι το  HOTEL ΑΡΙΑΔΝΗ. Είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσω φίλων  τον υπέροχο ιδιοκτήτη του  κ. Γιώργο Πετράκη.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ  ARIADNI HOTEL κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΑΚΗ

  • «Το ξενοδοχείο το δημιούργησα πριν 15 χρόνια  με την οικογένεια μου κα βρίσκεται στην είσοδο της παραθαλάσσιας Άρβης . Προσέχω το πελάτη σαν να είναι μέλος της δικής μου οικογένειας , γι αυτό και πολλοί πελάτες επαναλαμβάνονται ή μας συστήνουν.  Το ξενοδοχείο μας όπως διαπιστώσατε κι εσείς βρίσκεται μπροστά στη πεντακάθαρη θάλασσα με το μικρό μαύρο πετραδάκι. Ο τουρισμός στον τόπο μας είναι εκλεκτικός και όχι της μάζας του εμπορικού δηλαδή τουρισμού.  Θα παρκάρει στο χώρο μας ο πελάτης και θα απόλαυση το μπάνιο του ξαπλώνοντας στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες του ξενοδοχείου μας εντελώς δωρεάν. 
  • Το ξενοδοχείο μας επίσης , διαθέτει δωρεάν Wi-Fi και μια ηλιόλουστη βεράντα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπαρ του , καθώς  να πάρουν πλούσιο πρωινό.  Τα δωμάτια μας είναι  πλήρως ανακαινισμένα. Τα μπροστινά  διαθέτουν μπαλκόνι που αγναντεύει το πέλαγος , ενώ τα δωμάτια που βρίσκονται πίσω αγναντεύουν το βουνό. Είναι εξοπλισμένα με ιδιωτικό μπάνιο, τηλεόραση επίπεδης οθόνης , κλιματιστικό  και σεσουάρ.  Υπάρχει ένα ταξιδιωτικό γραφείο στο ακίνητο μας που προγραμματίζει και προτείνει εκδρομές όπως : Στη Χερσόνησο που βρίσκεται 37 χιλιόμετρα από το Ariadni Hotel και στον Άγιο Νικόλαο που είναι 32 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, και βρίσκεται σε απόσταση 46 χλμ από το ξενοδοχείο μας. 

Αναλυτικά οι παροχές μας είναι:

  • Ντους 
  • Τηλέφωνο
  • Κλιματισμός
  • Στεγνωτήρας μαλλιών
  • Σίδερο ρούχων
  • Μπαλκόνι
  • Μπουρνούζι
  • Ψυγείο
  • Τουαλέτα
  • Αίθριο
  • Μπάνιο
  • Μεγάλα Κρεβάτια (> 2 μέτρα)
  • Θέρμανση
  • Δάπεδο με μοκέτα
  • Τηλεόραση επίπεδης οθόνης
  • Ξύλινο ή παρκέ δάπεδο
  • Κουνουπιέρα
  • Ντουλάπα
  • Θέα στη θάλασσα
  • Θέα στο βουνό
  • Θέα σε σημείο ενδιαφέροντος
  • Θέα στην πόλη
  • Βεράντα

Μπορούν να μας βρουν στην ιστοσελίδα μας:

https://www.ariadnihotel.com/el-gr/rooms/double-or-twin-room-with-mountain-view 

και να επικοινωνήσουν μαζί μας στο :  +3028950 71300

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΑΡΒΗΣ 

Τα τελευταία χρόνια  στην Άρβη πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία  τριήμερη γιορτή Μπανάνας . Μέσα από ομιλίες, φωτογραφικό υλικό και άλλα εκθέματα, συναυλίες και μουσικές βραδιές, θεατρική παράσταση, ξεναγήσεις και πολλά ακόμη δρώμενα, με ενεργό συμμετοχή της νεολαίας, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την ιστορία της καλλιέργειας της μπανάνας και συνολικά την ιστορία της Άρβης, δοκιμάζουν δωρεάν γευστικά εδέσματα και ποτά με βάση τη μπανάνα και χαίρονατι τη μουσική και το χορό στο φως του φεγγαριού. Στόχος της διοργάνωσης  όπως αναφέρει η ανακοίνωση του φεστιβάλ είναι «να αναδείξουμε την ιδιαίτερη, δυναμική καλλιέργεια της μπανάνας, που αποτελεί οργανικό στοιχείο της σύγχρονης ταυτότητας του τόπου μας και μαζί της το σύνολο των επιτευγμάτων της περιοχής. Αλλά και, σε πείσμα της κρίσης, να ψηλαφήσουμε, μαζί με τους καλεσμένους μας, μία άλλη ποιότητα ζωής, στηριγμένη στην αειφόρο ανάπτυξη και στους ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του τόπου μας».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

 

  • «Το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα» .Η Άρβη σας δίνει αυτή την ευκαιρία και ειδικά μετά τη λήξη της καραντίνας ! Επιλέξτε την για είστε ασφαλής και για την υγεία σας!

 

ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img