Thursday, April 18, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑΡΘΡΟ: Πληρεξούσιο Για Αγορά Ακινήτου

ΑΡΘΡΟ: Πληρεξούσιο Για Αγορά Ακινήτου

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Το ενδιαφέρον των ομογενών, αλλά και πολλών ξένων που δεν έχουν ελληνική καταγωγή, για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παραμένει αμείωτο τα τελευταία χρόνια. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα εμφανίσθηκαν περί το 2017 με την αναζωπύρωση, τότε, του ενδιαφέροντος πολλών από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Ο κάτοικος εξωτερικού συνήθως αγοράζει ακίνητο στην Ελλάδα με πληρεξούσιο που υπογράφει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές παρέχοντας πληρεξουσιότητα σε δικηγόρο για να ερευνήσει τους τίτλους του ακινήτου και να αναλάβει τον συντονισμό με πωλητή, δικηγόρο, μηχανικό και λογιστή του πωλητή, μεσίτη, συμβολαιογράφο, εφορία, κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο και σειρά άλλων προσώπων και υπηρεσιών. Αφού ο αγοραστής έχει καταλήξει σε ρητή προφορική συμφωνία με τον πωλητή ή τον μεσίτη για την αγορά συγκεκριμένου ακινήτου έναντι συγκεκριμένου τιμήματος αλλά και για τον τρόπο καταβολής αυτού, ο δικηγόρος του αγοραστή στην Ελλάδα του αποστέλλει στο εξωτερικό υπόδειγμα πληρεξουσίου, το οποίο ο αγοραστής πρέπει να υπογράψει είτε στο Προξενείο της Ελλάδος στην ξένη χώρα, ή σε ντόπιο συμβολαιογράφο, με τις κατάλληλες επικυρώσεις, είτε της Αποστίλλης, είτε της επικύρωσης από το Προξενείο της Ελλάδος.

Το πληρεξούσιο περιλαμβάνει τις βασικές εντολές για την αγορά οιουδήποτε ακινήτου στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι ανάγκη να περιορίζεται σε συγκεκριμένο ακίνητο, αφού μπορεί η αγορά του ενός ακινήτου να ναυαγήσει και να εξευρεθεί έτερο ακίνητο προς αγορά. Ο πληρεξούσιος του αγοραστή στην Ελλάδα με το πληρεξούσιο θα μπορεί να καταβάλει το τίμημα, να υπογράφει τους συνήθεις όρους του συμβολαίου στο όνομα του αγοραστή, να καταβάλει φόρους και να συναλλάσσεται με δημόσιες υπηρεσίες για λογαριασμό του αγοραστή που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνεται στο πληρεξούσιο για την εξουσία του πληρεξουσίου δικηγόρου να μπορεί να πραγματοποιεί πάσα συναλλαγή με τον εφορία, οιασδήποτε φύσεως, στο όνομα του αγοραστή για την ολοκλήρωση της αγοράς. Επίσης, το πληρεξούσιο πρέπει να αναφέρεται αναλυτικώς σε μεγάλο μέρος ενεργειών που θα δικαιούται να διενεργήσει ο πληρεξούσιος για λογαριασμό του αγοραστή στα Κτηματολογικά Γραφεία και γενικώς σε κάθε υπηρεσία του Κτηματολογίου. Εξουσίες πρέπει να δίνει το πληρεξούσιο και για υπογραφή και υποβολή αιτήσεων σε κάθε πολεοδομική αρχή, καθώς και υπευθύνων δηλώσεων για σειρά ενεργειών που σχετίζονται με την έκδοση αδείας δομήσεως αλλά και για τακτοποίηση και νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών, αλλαγή χρήσεως κλπ.

Τέλος, στις βασικές εντολές, που πρέπει να περιλαμβάνει το πληρεξούσιο του αγοραστή προς τον πληρεξούσιό του στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται εκείνες που αφορούν το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Ελλάδα στο όνομα του αγοραστή, ή για επικαιροποίηση και ενεργοποίηση τυχόν υπαρχόντων τραπεζικών λογαριασμών. Ο πληρεξούσιος του αγοραστή σε συνεννόηση με την τράπεζα στην Ελλάδα, θα περιλάβει στο σχέδιο πληρεξουσίου που θα αποστείλει στον αγοραστή στο εξωτερικό, αναλυτικές εντολές για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, διαχείριση αυτού στον βαθμό που το επιθυμεί ο εντολέας αγοραστής του ακινήτου, έκδοση χρεωστικής κάρτας στο όνομα του αγοραστή, χορήγηση κωδικών πάσης φύσεως για διαδικτυακή τραπεζική (internet banking) και σειρά άλλων πληρεξουσιοτήτων, που πρέπει να αναφέρονται ειδικώς, ώστε το πληρεξούσιο να γίνει δεκτό από την τράπεζα και ο αγοραστής να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον τραπεζικό λογαριασμό για να πληρώσει το τίμημα της αγοράς του ακινήτου αλλά και για να διενεργεί από εδώ και στο εξής τραπεζικές συναλλαγές στην Ελλάδα, αφού στην χώρα αυτή θα κατέχει πλέον ακίνητη περιουσία.

Thanks for reading Hellenic News of America

*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος  είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Master of Laws.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img