Tuesday, April 23, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑς Τρέξουμε Στην Παναγία

Ας Τρέξουμε Στην Παναγία

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Tου Πατρός Κωνσταντίνου Κουτρούμπα

Ας τρέξουμε στην Παναγία σε κάθε περίπτωση, να την ζητάμε, να την έχουμε ως βοήθειά μας, μας λέει ο σύγχρονος Άγιος Άνθιμος της Χίου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω το 1960.

Με αυτή την πνευματική την συμβουλή, την Κυριακή, 1 Αυγούστου, η Νηστεία του Δεκαπενταύγουστου ξεκινά για το “Πάσχα του καλοκαιριού,” την εορτή των εορτών για την Μητέρα του Θεού, την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της αγαπητής μας Παναγίας, και ο εορτασμός της αναστάσεώς του σώματός  Της   3 ημέρες μετά την Κοίμησή  Της. Αυτή η εορτή, στις 15 Αυγούστου, την έχει ζήσει η Εκκλησία ως δεύτερο Πάσχα. Εορτάζουμε την Μετάστασιν της Θεοτόκου από τον θάνατο προς την ζωή και την ακοίμητη πρεσβεία και παρουσία  Της  για την ανθρωπότητα μέχρι ακόμη και αυτήν την ημέρα και στιγμή, εις τους αιώνας.

Για δύο εβδομάδες, οι εκκλησίες μας είναι ανοιχτές για τις Παρακλήσεις κατά τις οποίες ζητούμε δύναμη και παρηγοριά από την Παναγία για την καθημερινή μας ζωή, καθώς προσπαθούμε να φέρουμε τους εαυτούς μας πιο κοντά στον Υιό Της, στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και το Σώμα Του, την Εκκλησία, στην οποία ανήκουμε και στην οποία η Παναγία ανήκει- το ενδοξότερο μέλος- και της Εκκλησίας η μεγαλύτερη και αγιώτερη των Αγίων.

Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι ημέρες του Δεκαπενταύγουστου είναι ευκαιρίες – ευκαιρίες να μετανοήσουμε, ευκαιρίες να αλλάξουμε τους τρόπους μας, ευκαιρίες να προσπαθήσουμε να να προσανατολιστούμε τα μυαλά μας, τις καρδιές μας, τις ψυχές μας και τα σώματά μας προς τον Χριστό. Είμαι 2000% σίγουρος πως αν υπήρξε μετάνοια από όλους μας, η κατάσταση του κόσμου μας θα ήταν τόσο καλύτερη! Βλέποντας την παρούσα κατάσταση του κόσμου, πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας: είμαστε ανοιχτοί στο να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της μετανοίας;
Ας εκμεταλλευτούμε, με την καλή την έννοια, τις ευκαιρίες για περισσότερη προσευχή και για συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες, ειδικά στις Παρακλήσεις στην Παναγία, για νηστεία, για αγάπη, ελεημοσύνη και καλό για τον συνάνθρωπό μας, για διάβασμα πνευματικής ποιότητος, για την ιερά εξομολόγηση και για την Θεία Κοινωνία.

Ας πάρουμε την ευκαιρία να προσευχηθούμε και στο σπίτι και κατά την διάρκεια της ημέρας. Ας πάρουμε την ευκαιρία να έρθουμε στην εκκλησία. Ας βάλουμε σκοπό  στο πρόγραμμά μας να πάμε στις Παρακλήσεις. Να έρθουμε με τις έννοιές μας, τις ανησυχίες μας και τα βάρη μας, τους αγώνες και τις δοκιμασίες μας, στην Μητέρα του Θεού, η Οποία τα φέρνει ενώπιον του Κυρίου, ενώπιον του Υιού Της . Είναι ο άνθρωπος, από όλους τους ανθρώπους, που βρίσκεται πιο κοντά στον Θεό. Ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να μας οδήσει σε Εκείνον.  Οι ακολουθίες των Παρακλήσεων είναι και μια ευκαιρία να ζητήσουμε τις πρεσβείες της Παναγίας για τις οικογένειές μας και τους αγαπητούς μας, για τους αρρώστους και τους πάσχοντας, και ακόμη και για εκείνους τους ανθρώπους με τους οποίους δεν τα έχουμε τόσο καλά μαζί.

Ας πάρουμε αυτή την ευκαιρία να πούμε την Ευχή, “Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελεησόν με τον αμαρτωλό.” Η’ απλώς, “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελεησόν με.” Ας πάρουμε την ευκαιρία να προσευχηθούμε “Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς!”

Ας πάρουμε αυτήν την ευκαιρία να νηστέψουμε και από τα φαγητά αλλά και από την αμαρτία. Η νηστεία είναι μια υπενθύμιση να προσέχουμε και τι βγαίνει από το στόμα μας και όχι μόνο τι μπαίνει μέσα. Η νηστεία βοηθά με την εγκράτεια και με την προσευχή και μας υπενθυμίζει να μην κατασπαράξουμε τον γείτονά μας, τον συνάνθρωπό μας, τους συγγενείς μας , τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας, τους ξένους, ακόμη και τους εχθρούς μας.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ας πάρουμε την ευκαιρία που φέρνει το Δεκαπενταύγουστο για εξομολόγηση. Η εξομολόγηση είναι ίαση πνευματική, όπως μας λέει ο Άγιος Νεκτάριος στον 20ο αιώνα μετά Χριστόν ή ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, του οποίου τελούμε την Λειτουργία, στον 4ο αιώνα μ.Χ. ή ο Άγιος Ιάκωβος στον 1ο αιώνα μ.Χ.

Αν είμαστε πνευματικά ετοιμασμένοι  , ας πάρουμε την ευκαιρία να μεταλάβουμε, να πάρουμε την Θεία Κοινωνία, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, βρώσιν πνευματικήν για την ψυχή και το φάρμακο της αθανασίας.

Ας πάρουμε την ευκαιρία να κάνουμε καλό για τους άλλους, να διαβάσουμε από την Αγία Γραφή, να διαβάσουμε ή να μάθουμε για τις ζωές των Αγίων ή την ζωή της Παναγίας. Για εκείνους που τους αρέσει το διάβασμα, ας διαβάσουμε ωφέλιμα βιβλία και άρθρα πνευματικά . Ας πάρουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και ακολουθίες και ψαλμωδίες διαμέσου της τεχνολογίας ή να κοιτάξουμε ή να ακούσουμε ένα ωφέλιμο βίντεο πνευματικό ή πνευματική ωφέλιμη διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση. Μπορούμε ακόμη και τις Αποστολικές και Ευαγγελικές περικοπές για κάθε μέρα του χρόνου να τα βρούμε στο διαδίκτο, όπως εδώ: https://www.goarch.org/chapel/calendar.

Ας μάθουμε από το παράδειγμα της Παναγίας, της αειπαρθένου Μητρός του Θεού, και ας εμπνευστούμε από τις προσευχές Της, την αγάπη Της, την πίστη Της, την αφοσίωσή Της στον Χριστό και την ταπείνωσή Της, την αγνότητά Της.  Άμα ζητούμε να έρθουμε πιο κοντά στον Χριστό, πρέπει να καλλιεργήσουμε μια σχέση με την Μητέρα Του, με την Μητέρα μας.
Είναι πνευματική θεμελιώδη αρχή αυτή η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ούτε ένας Άγιος που δεν είχε μια καταπληκτική αγάπη για την Θεοτόκο. Οι ύμνοι και οι προσευχές της Εκκλησίας μας το υπενθυμίζει αυτό, καθώς κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, εορτάζουμε επίσης και την μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού. Όπως προσευχόμαστε στον Κύριο στον εορτασμό της Μεταμορφώσεως, “Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.”
Για να έρθουμε πιο κοντά στον Χριστό, είναι σωτήριο να καλλιεργήσουμε μια στενή σχέση με την Παναγία, την Μητέρα Του, την Μητέρα μας, η Οποία πάντοτε προς Εκείνον μας οδηγεί, η Οποία πάντοτε μας δείχνει Εκείνον.
Καθώς ζήταμε ο ένας τον άλλον για προσευχές σε τούτη την ζωή, ζητάμε και τις προσευχές εκείνων, που σαν τον Απόστολο Παύλο μπορούν να πουν, “τὸν καλὸν ἀγῶνα ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα,” (Β´ Τιμόθεον 4:7), εκείνων των ανθρώπων που έχουν κοιμηθεί και έχουν περάσει στην άλλη ζωή πριν από εμάς. Τα βλέπουμε αυτά ξεκάθαρα στο μήνα του Ιουλίου όταν εορτάζουμε πλήθος πολύ δημοφιλών Ορθοδόξων Αγίων. Το βλέπουμε και πολύ ξεκάθαρα τον μήνα του Αυγούστου με την εορτή της Κοιμήσεως. Επειδή είμαστε άνθρωποι της Αναστάσεως και έτσι άνθρωποι της ελπίδος, με τους κεκοιμημένους να ζούν εν Χριστω, με τους κεκοιμημένους να υπάρχουν μετά τον σωματικό θάνατο και να περιμένουν την ανάσταση των σωμάτων, και επειδή πιστεύουμε πως  η Παναγία η ίδια αναστήθηκε εκ νεκρών πριν την Κοινή Ανάσταση όλης της ανθρωπότητος, στρέφουμε προς Εκείνην.
Στρέφουμε προς την Παναγία εν προσευχή και ζητούμε την παρηγοριά Της, την έμπνευσή Της, την ενθάρρυνσή Της, και την μητρική Της αγάπη, ως Εκείνην που βρίσκεται πιο κοντά στον Κύριο από όλους , ως Εκείνη που ξέρει τις ανθρώπινες καταστάσεις τόσο καλά, ως Εκείνη που ξέρει και λύπη και πόνο αλλά ως Εκείνη που ξέρει και πραγματική χαρά, ουσιαστικά ως η πιο καλύτερη Χριστιανή εις τους αιώνας.

Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους!

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img