Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ: «ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ: «ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ»

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Την πεποίθηση ότι η οργανωμένη ομογένεια θα πρέπει να ασκήσει συντονισμένες πιέσεις στην Ελληνική Κυβέρνηση για την – επί του πρακτέου – παροχή του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον Απόδημο Ελληνισμό εκφράζει, σε συνέντευξή του στην Hellenic News of America, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλειος Ματαράγκας.

Ο κ. Ματαράγκας χαρακτηρίζει «ντροπή» την διαχρονική απροθυμία των Κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα της απανταχού ομογένειας, τονίζοντας ότι εάν οι Απόδημοι είχαν «φωνή», ενδεχομένως πολλές δυσάρεστες καταστάσεις για την Ελλάδα να είχαν αποφευχθεί.

Κύριε Ματαράγκα, ποιες είναι οι κινήσεις του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της ψήφου και πώς αξιολογείτε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα;

Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε.  Σχετικά με το θέμα, εγώ, ως επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου και πάνω απ’ όλα ως  Έλληνας πολίτης, έχω ήδη κάνει δήλωση:  Η ψήφος προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα.  Παρόλα αυτά, αν και είμαστε πρέσβεις του ελληνισμού, δεν μας  δίνουν το δικαίωμα να ψηφίσουμε.  Αυτό δεν αφορά μόνο σε ένα κόμμα.  Κανένας πολιτικός από οποιοδήποτε κόμμα δεν έχει ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση των Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα;

Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: Οι μεν ήθελαν να δώσουν δυνατότητα ψήφου π.χ. στους ομογενείς της Γερμανίας, αλλά όχι στις ΗΠΑ, ενώ κάποιοι άλλοι εστίαζαν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία γιατί, προφανώς, αυτό τους συνέφερε.  Οι δικές μας οι θέσεις είναι γνωστές, τις έχουμε στείλει στα ελληνικά κόμματα, ενώ ως Εθνικό Συμβούλιο ήρθαμε σε επαφή και με την ομογένεια σε Αυστραλία και Ευρώπη.  Εγώ θα τους συμβούλευα να σταματήσουν να πετάνε το μπαλάκι «δεξιά και αριστερά».  Από το κυβερνόν κόμμα μας λένε ότι το ζήτημα «κολλάει» στο διαδικαστικό.

Όταν μιλάμε για «ψήφο των Αποδήμων» εννοούμε την διεύρυνση του δικαιώματος και στους ομογενείς των επομένων γενεών ή απλώς την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε αυτούς που έχουν ήδη δικαίωμα;

Κατ’ αρχήν, αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι έχοντες ελληνικό διαβατήριο να ψηφίζουν από την χώρα στην οποία μένουν.  Να σας θυμίσω πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε δεσμευθεί για την ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού.  Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από μερικούς μήνες έκανε το ίδιο.  Εμείς κάνουμε φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα.  Γιατί να μην ψηφίσουμε;  Μήπως η Ελλάδα δεν μας θέλει τελικά;  Είναι ντροπή και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει.

Πιστεύετε ότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι ο Απόδημος δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και συνεπώς δεν θα έπρεπε να λάβει το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι»;

Ο καθένας έχει την άποψή του.  Δική μου πεποίθηση είναι ότι, εάν ο Αππόδημος Έλληνας είχε δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά και να παίρνει θέση, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά.  Εμείς βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς.  Πιστεύω ότι σε πολλούς τομείς θα είχαμε την δυνατότητα να συμβάλουμε.  Να είστε σίγουροι ότι εάν συνέβαινε αυτό, δεν θα είχε φτάσει η Ελλάδα εκεί που έφτασε.

Η ανταπάντηση όμως είναι ότι θα επηρεάζονται καταστάσεις από ανθρώπους που δεν διαμένουν μόνιμα στην χώρα…

Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.  Επειδή δεν ζούμε στην Ελλάδα;  Εγώ πάω συχνά στην Ελλάδα.  Κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.  Τι αλλάζει;  Μήπως φοβούνται ότι θα αλλάξουν τα πράγματα;

Πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο να ψήφιζε ο απόδημος για το Νομό στον οποίο έχει τα εκλογικά του δικαιώματα ή θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα ιδιότυπο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας» με αντιπροσώπους από την Ομογένεια;

Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μελετηθεί ενδελεχώς.    Από την μια πλευρά είναι καλά να ψηφίζεις για το Νομό καταγωγής σου και την ανάδειξη του εκεί Βουλευτή.  Από την άλλη όμως, και χωρίς να απαιτούμε πρωτεία, πιστεύω ότι ο Απόδημος Ελληνισμούς θα έπρεπε να είχε εκπροσώπους στην Βουλή για τα θέματα που τον αφορούν.  Και να σας μιλήσω με αριθμούς: Δεν μπορεί τώρα στην Ελλάδα να έχουμε 300 Βουλευτές για 10 εκατομμύρια πληθυσμό και ο Απόδημος Ελληνισμός με 7 εκατομμύρια να μην έχει αντιπρόσωπο.

Θεωρείτε ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να αλλάξει κάτι στο εγγύς μέλλον;

Η οργανωμένη ομογένεια εργάζεται και κάνει το καλύτερο για την πατρίδα μας.  Αλλά οι πολιτικοί μας τάζουν κάθε φορά λαγούς και πετραχήλια και εμείς το πιστεύουμε.  Είκοσι χρόνια ακούω τα ίδια.  Το θέμα είναι ότι αυτήν την στιγμή πρέπει να πιέσουμε με κάθε τρόπο να περάσει η ψήφος του Απόδημου Έλληνα ως επιστολική.  Οι λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν στην διαδρομή.

 

hanc-executive-board-meeting-at-the-concordville-inn-img_2122 29th-hanc-mataragas

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img