Wednesday, April 24, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΓεωργιάδης: Θα αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού

Γεωργιάδης: Θα αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού

Latest articles

H κυβέρνηση, με αποτελεσματικά μέτρα, θα αντιμετωπίσει την εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι “από τις γιορτές και μετά, θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία όλου αυτού του φαινομένου, καθόσον η παγκόσμια ζήτηση θα έχει πλέον εκπληρωθεί, η αγορά των Χριστουγέννων θα έχει τελειώσει και η οικονομία σιγά σιγά θα μπαίνει σε πιο ομαλούς ρυθμούς”.

Εφόσον δε, όπως τόνισε ο υπουργός, οι προβλέψεις των διεθνών οίκων, για τη μεγάλη αύξηση της ελληνικής οικονομίας και τη μεγάλη ανάπτυξη το 2021 επιβεβαιωθούν, εάν χρειαστεί, θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης.

“Τα οικονομικά μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα έχουν εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα και λέμε στους Έλληνες πολίτες ότι, όπως αντιμετωπίσαμε τις προηγούμενες κρίσεις που έτυχαν στο διάστημα της διακυβέρνησής μας, έτσι τώρα θα αντιμετωπίσουμε, με λογική, σύνεση, σωφροσύνη αλλά και με αποτελεσματικά μέτρα την κρίση του πληθωρισμού που έρχεται από το εξωτερικό”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι ο μέσος πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ελλάδα ήταν 1,9% για να τονίσει ότι “αυτός είναι ο τέταρτος χαμηλότερος πληθωρισμός, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση” και ότι “η Ελλάδα είναι μέσα στις τέσσερις χαμηλότερες σε πληθωρισμό χώρες στην ΕΕ” και “σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα πηγαίνει στη 2η καλύτερη θέση στην ΕΕ”.

“Δεν είναι το πρόβλημα ενδογενές. Δεν είναι πρόβλημα καρτέλ. Δεν είναι το πρόβλημα αποτέλεσμα κερδοσκοπίας στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, το κράτος για να αποκλείσει την παραμικρή δυνατότητα, για να μην δώσουμε την αίσθηση στους επιχειρηματίες ότι είναι η ώρα να κάνουν παράλογες αυξήσεις, αξιοποιώντας το διεθνές κύμα ανατιμήσεων, τόσο η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κάνει ασταμάτητα καθημερινούς ελέγχους-σε εβδομαδιαία βάση χιλιάδες- και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την περασμένη Παρασκευή, έκανε αιφνιδιαστική έφοδο σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες χονδρικής πώλησης, ακριβώς για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιου είδους ‘καρτελοποίηση’ της αγοράς, σε ορισμένα προϊόντα”, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επικουρικά δε, όπως επισήμανε, κρατήθηκε σε ισχύ η αγορανομική διάταξη που βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που μπορεί να έχουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με το κέρδος που είχαν τον Φεβρουάριο του 2020, δεν μπορούν οι επιχειρήσεις που πουλάνε βασικά καταναλωτικά αγαθά να αυξήσουν το κέρδος τους περισσότερο, από όσο είχαν τον Φεβρουάριο του 2020. Γίνονται έλεγχοι, ελέγχονται τιμολόγια αγοράς και πώλησης και αν βρούμε κάποιος να έχει ξεπεράσει αυτό το 20%, μπορούμε να του επιβάλλουμε πρόστιμα.

Thanks for reading Hellenic News of America

“Πιστεύουμε όλοι ότι από τις γιορτές και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία όλου αυτού του φαινομένου, καθόσον η παγκόσμια ζήτηση θα έχει πλέον εκπληρωθεί, η αγορά των Χριστουγέννων θα έχει τελειώσει και η οικονομία σιγά σιγά θα μπαίνει σε πιο ομαλούς ρυθμούς, εκτός και αν έχουμε κάποια επόμενη πολύ μεγάλη αναταραχή”, ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης και για να υπογραμμίσει πως “εφόσον οι προβλέψεις των διεθνών οίκων, για τη μεγάλη αύξηση της ελληνικής οικονομίας και τη μεγάλη ανάπτυξη το 2021 επιβεβαιωθούν, εάν χρειαστεί -και θα το αποφασίσει ο κύριος Πρωθυπουργός- θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να δοθούν και επιπλέον μέτρα”.

“Ευτυχώς, χάρη στη συλλογική μας προσπάθεια και στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων, το 2021 εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες οικονομικά χρονιές για την Ελλάδα και ίσως στο ρεκόρ ανάπτυξης όλων των εποχών για την ελληνική οικονομία”, είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img