Tuesday, April 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

AmbPanagopoulos

Ουάσιγκτον, 16 Νοεμβρίου, 2012

 

 

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ»

Thanks for reading Hellenic News of America

Εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένης στον Γεώργιο Παπανικολάου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον

Υπό την Αιγίδα της Υπουργού Υγείας των ΗΠΑ Kathleen Sebelius

 

 

Στο πλαίσιο εορτασμών για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του πρωτοπόρου ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου (1883-1962), και ανακήρυξης του 2012 ως έτος Παπανικολάου από την ΟΥΝΕΣΚΟ,  η Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσινγκτον και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Υπουργού Υγείας των ΗΠΑ Kathleen Sebelius, εγκαινίασαν την έκθεση «Γεώργιος Παπανικολάου: Ο Πρωτοπόρος της Ιατρικής Έρευνας», την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, 2012.

Ο Πρέσβη της Ελλάδος κ. Χρίστος Παναγόπουλος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, σημειώνοντας την ιστορική συνεισφορά του Παπανικολάου στην ανθρωπότητα. Η Αμερικανίδα Υπουργός Υγείας εκπροσωπήθηκε από την Υφυπουργό Υγείας Δρ. Nancy C. Lee, η οποία υπογράμμισε ότι τα επιτεύγματα του Παπανικολάου υπήρξαν κεντρικά στην μείωση κατά 70% των θανάτων γυναικών από καρκίνο της μήτρας, χάρη στο τεστ Παπ. Πρόσθεσε ότι το 1990, το αμερικανικό Κογκρέσο, αναγνωρίζοντας τη σημασία του τεστ Παπ, ψήφισε νόμο για την δημιουργία Εθνικού Προγράμματος Πρόωρης Πρόβλεψης του Καρκίνου του Μαστού και της Μήτρας (National Breast and Cervical Cancer Early Detection Program). Το πρόγραμμα αυτό έχει προσφέρει εκατομμύρια τεστ Παπ σε άπορες γυναίκες, ενώ έχει προλάβει χιλιάδες θεραπεύσιμους καρκίνους.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, Διευθυντής Έρευνας  και ο Δρ. Μαρκ Σέρμαν,  Κλινικός Δ/ντης Επιδημιολογίας και Γενετικής, του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να φοιτήσει κοντά σε μαθητές του Παπανικολάου. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Γιώργος Παπαγιάννης, εξωτερικός σύνδεσμος του Γραφείο της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Νέα Υόρκη.

 

Με κεντρικό πυρήνα τη ψηφιακή έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφίες, επιστολές και άλλα τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου,  θα παρουσιασθούν καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις και παρουσιάσεις σχετικές με την έρευνα και τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης των γυναικείων καρκίνων. Σε ξεχωριστή εκδήλωση θα παρουσιασθεί ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Γιώργος Παπανικολάου: Παπ τεστ». Τις εκδηλώσεις θα συνοδεύει έντυπο υλικό που θα διανέμεται στο κοινό για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου καθώς και ενημέρωση για τις μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης.

 

Ο Παπανικολάου ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ελλάδα και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αμερική για να εργασθεί στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, όπου και παρέμεινε για σχεδόν μισό αιώνα. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Παπανικολάου συνέχισε την συνεισφορά του στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου της μήτρας, ιδρύοντας ένα Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Μαϊάμι της Φλόριντας. Γι ’αυτόν τον λόγο, ο σπουδαίος ερευνητής διακρίθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική, τον τόπο όπου έκανε τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του και προσέφερε τις γνώσεις και την ανθρωπιά του στον κόσμο.

 

Διάρκεια Έκθεσης: Φεβρουάριος 2013

Ώρες για το κοινό: καθημερινές 11πμ-3μμ

 

2211 Massachusetts Ave., N.W. Washington D.C.  20008

Tel. 202-332-2727 Fax. 202-265-4931

E-mail : [email protected]  – https://www.greekembassy.org

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img