Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΓεύση από την πανέμορφη Ζάκυνθο από τον σεφ Αλέξανδρο Πατρινό

Γεύση από την πανέμορφη Ζάκυνθο από τον σεφ Αλέξανδρο Πατρινό

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Της Μαρίας Ζούγρα

Η Ζάκυνθος του Σολωμού και του Κάλβου, του Ξενόπουλου και του Φόσκολο ή «Τζάντε», ή το Φιόρο του Λεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) ή το «Νησί των Δικαίων» (είναι ο μόνος τόπος που κατόρθωσε να διασώσει εξολοκλήρου τον εβραϊκό της πληθυσμό, από τη θηριωδία των Ναζί), είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων, στην Ελλάδα.

Έχει σχήμα ακανόνιστο τριγωνικό με το βορειότερο άκρο του νησιού να καταλήγει στο ακρωτήριο Σκινάρι, ενώ στο νότιο-νοτιοανατολικό να σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά, όπου υπάρχουν τρία νησιά, το Μαραθωνήσι, ο Άγιος Σώστης και το Πελούζο. Παράληλα, 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά βρίσκονται οι νήσοι Στροφάδες. Ο κόλπος του Λαγανά, με τη μαγευτική παραλία του, έχει ανακηρυχθεί από το 1999 Εθνικό Πάρκο, καθώς είναι τόπος ωοτοκίας της υπό εξαφάνιση χελώνας καρέττα-καρέττα.

Η παραλία Ναυάγιο, που αναδείχθηκε καλύτερη παραλία στον κόσμο για το 2018, σύμφωνα με έρευνα την οποία πραγματοποίησε η ηλεκτρονική τουριστική πλατφόρμα FlightNetwork, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του νησιού.

Φωτογραφία: www.zakynthos.gov.gr

Η Ζάκυνθος είναι επίσης, πολύ δημοφιλής και για την τοπική κουζίνα της με συνταγές που ακουμπούν στα βάθη των αιώνων και που μέχρι σήμερα γαργαλίζουν τον ουρανίσκο: Κουνέλι στον φούρνο λαδορίγανη, μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια και τριμμένο λαδοτύρι και αυγά «καγιανά» με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο και λουκάνικο χωριάτικο είναι μερικά μόνο πιάτα που μπορείτε να γευθείτε στο νησί του Ιονίου, τα οποία μας παρουσιάζει ο Executive Chef, Αλέξανδρος Πατρινός (@patrinos_alexandros).

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Αλέξανδρος Πατρινός

Αυγά «καγιανά» με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο & λουκάνικο χωριάτικο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΑΤΟΜΟ
2-3 αυγά
250 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
200 γρ. ντομάτα τριμμένη
1/4 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. φρέσκια ρίγανη
φρέσκο βασιλικό
μαϊντανό
αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο  και τα σοτάρουμε  για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα λουκάνικα και σοτάρουμε. Προσθέτουμε  τη φρέσκια ντομάτα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει, σε χαμηλή φωτιά, για 8-10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά στη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τη φρέσκια ρίγανη, τον βασιλικό και το μαϊντανό. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε, για ακόμα 4-5 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα αυγά και σερβίρουμε.

ΦΩΤΟ: Αλέξανδρος Πατρινός 

Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια & τριμμένο λαδοτύρι
ΥΛΙΚΑ / 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
1.200 γρ. μοσχάρι (σπάλα ή στήθος ή κιλότο ολόκληρο κομμάτι)
3-4 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (πολύ ψιλοκομμένο)
2 καρότα
μαϊντανό
1 κ. σ. πελτέ
2 συσκ. αποφλοιωμένα ολόκληρα πομοντόρια (ντομάτες)
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
ζεστό νερό
1 δαφνόφυλλο
μπαχάρι
γαρύφαλλο
κανέλα (με μέτρο)
Για το σερβίρισμα:
1 συσκευασία Linguine μακαρόνια
Μπόλικο λαδοτύρι  (ψιλοτριμμένο)

ΦΩΤΟ: Αλέξανδρος Πατρινός

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στεγνώνουμε πολύ καλά το μοσχαράκι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να μην έχει καθόλου υγρασία πάνω του. Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα σκόρδα στον πάγκο μας ή κόβουμε σε δοντάκια τις σκελίδες και προσθέτουμε μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε τα σκόρδα με το αλάτι και το πιπέρι. Τρυπάμε κατά τόπους το κρέας με μυτερό μαχαίρι και μπήγουμε τα σκόρδα με το αλατοπίπερο μέσα στο κρέας με το δάχτυλο. Δένουμε το κρέας για να κρατήσει το σχήμα του. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω – γύρω για περίπου 7-8 λεπτά, ώστε να κάνει κρούστα ολόγυρα. Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο για λίγο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 4-5´ ανακατεύοντας. Τα λαχανικά μπορείτε να τα ψιλοκόψετε όλα στο μπλέντερ με διακεκομμένο χτύπημα, όχι όμως να τα πολτοποιήσετε. Τα θέλουμε σε κομματάκια σαν μπρινουάζ 3-4 χιλιοστά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί το κρασί και να στεγνώσει η κατσαρόλα. Βάζουμε το κρέας με όλα τα ζουμάκια που έχει βγάλει στην πιατέλα ξανά στην σάλτσα. Λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ τα ολόκληρα αποφλοιωμένα πομοντόρια (ντομάτες) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.

Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι. Σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πυκνώσει η σάλτσα περίπου για 2 ώρες (ο χρόνος βρασμού, πάντα εξαρτάται από το πόσο μαλακό είναι το κρέας). Το μοσχάρι γίνεται και στη χύτρα μειώνοντας έτσι το χρόνο βρασμού. Αφού μαλακώσει το κρέας το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το αφήνουμε μέσα στην σάλτσα του, να σιγοβράζει για 10 -15′ λεπτά επιπλέον και να ρουφήξει τη σάλτσα. Είναι η ώρα που αρωματίζουμε το φαγητό με λίγο γαρύφαλλο και κανέλα. Εγώ δένω σε ένα τουλπάνι 2-3 γαρύφαλλα, 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας και τα βάζω στην κατσαρόλα για λίγο προς το τέλος. Τα αφήνω για λίγα λεπτά και τα αφαιρώ, ώστε να αναρωτιούνται όλοι αν έχει ή δεν έχει μπαχαρικά το μοσχάρι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.

ΦΩΤΟ: Αλέξανδρος Πατρινός

Κουνέλι στον φούρνο λαδορίγανη

ΥΛΙΚΑ
1 κουνέλι ολόκληρο
1 κούπα ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
3 λεμόνια
φρέσκια ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε το κουνέλι ολόκληρο, το πλένουμε και αφού το στεγνώσουμε το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με ρίγανη. Μετά, βάζουμε το κουνέλι σε ένα ταψί, το περιχύνουμε με λάδι και το απλώνουμε να πάει παντού. Κάνουμε το ίδιο και με το χυμό των λεμονιών. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε το κουνέλι και από τις 2 πλευρές, στους 180 – 200 βαθμούς. Για μία ώρα ψήνουμε με σκεπασμένο το ταψί και για τα υπόλοιπα 15 – 20 λεπτά ξεσκεπάζουμε το ταψί για να ροδίσει το κουνέλι. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου ή ρύζι ή πουρέ, ενώ σερβίρεται με τη σάλτσα του.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img