Wednesday, April 24, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΓια πολλοστή φορά στόχος το άγαλμα του προέδρου Τρούμαν

Για πολλοστή φορά στόχος το άγαλμα του προέδρου Τρούμαν

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Δημήτρης Αβαρλής, Correspondent in Athens, Greece

Για ακόμα μια φορά το άγαλμα του 33ου Αμερικανού προέδρου, Χάρυ Τρούμαν έγινε στόχος επίθεσης από διαδηλωτές. Χθες, κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης φοιτητών και μαθητών που πρόσκεινται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, υπήρξε απόπειρα καταστροφής του αγάλματος, το οποίο βρίσκεται στη γωνία των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου, στο Παγκράτι.  Συγκεκριμένα, μια μικρή ομάδα αποκόπηκε από το κύριο σώμα της διαδήλωσης, που κατευθυνόταν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ και προσπάθησε να κόψει με τροχό το άγαλμα, κάτι όμως που δεν έγινε κατορθωτό, λόγω της επέμβασης της αστυνομίας.

Το άγαλμα το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την οργάνωση των Ελλήνων της Αμερικής ΑΧΕΠΑ, τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 1963, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως μια κίνηση ευγνωμοσύνης του ελληνικού λαού προς την αποστολή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Έκτοτε,  το άγαλμα, έγινε στόχος επιθέσεων, όπως την περίοδο της δικτατορίας όταν και σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, στην επίθεση του 1971 σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1986, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, το άγαλμα καταρρέει από έκρηξη βόμβας. Ακολουθούν διαβουλεύσεις μεταξύ της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ και του δήμου Αθηναίων, με τον –τότε- δήμαρχο Αθηναίων να προτείνει στη θέση του να τοποθετηθεί ένα άγαλμα του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. Τελικά επανατοποθετείται το άγαλμα του Τρούμαν. Το 1987 ξαναγίνεται επίθεση στο άγαλμα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση ΕΛΑ, ενώ το 2007 κατά τη διάρκεια πορείας τραβήχτηκε με σχοινιά με αποτέλεσμα να ξαναπέσει.

Η χθεσινή συγκέντρωση  που οργανώθηκε από φοιτητικούς συλλόγους και μαθητές, πραγματοποιήθηκε με αίτημα την παύση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο άγαλμα Τρούμαν, τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές, ενώ έγιναν δύο προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις.  Η δίκη των συλληφθέντων θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου.

Thanks for reading Hellenic News of America

 

Η πηγή της φωτογραφίας είναι iefimerdia.gr

 

Δημήτρης Αβαρλής: Είμαι απόφοιτος του τμήματος της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, της σχολής Πολιτικών Επιστημών, του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα και εργάζομαι ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο «ΣτοΚόκκινο», καλύπτοντας θέματα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον και την οικονομία.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img