Tuesday, March 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΓια 54η ημέρα κρατούμενοι οι έλληνες στρατιωτικοί στην Αδριανούπολη

Για 54η ημέρα κρατούμενοι οι έλληνες στρατιωτικοί στην Αδριανούπολη

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Δημήτρης Αβαρλής, Correspondent in Athens, Greece

 

Συνεχίζεται η κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή. Ένα πρωτόγνωρο γεγονός που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, όμως εντάσσεται στο κλίμα έντασης που καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης πραγματοποιούσαν την Πέμπτη 1 Μαρτίου τακτική περίπολο στη συνοριογραμμή, στις Καστανιές Έβρου και φαίνεται ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν με αποτέλεσμα να εντοπιστούν και να συλληφθούν από τουρκική περίπολο.

Η συνεχιζόμενη κράτησή τους έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Ευρώπη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετεί με απόλυτη πλειοψηφία ψήφισμα, το οποίο ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους. Μάλιστα, στο ψήφισμα επισημαίνεται πως στο παρελθόν παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες, είτε από Τούρκους στρατιώτες επιλύονταν σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών. Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κρατήσει ουδέτερη στάση απέναντι στο συμβάν, με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ  να τονίζει πως «δεν θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να εισέλθει το ΝΑΤΟ στα συγκεκριμένα θέματα που προκαλούν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ελλάδα και την Τουρκία». 

Η Τουρκία, βέβαια, δεν φαίνεται να ρίχνει τους τόνους.  Αντιθέτως, μέσω κυβερνητικών στελεχών της, συντηρεί ένα κλίμα έντασης, την ώρα που συνεχίζονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε την υπόθεση των δύο Ελλήνων  στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, προκαλώντας την αντίδραση του πολιτικού κόσμου της χώρας μας.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η συντήρηση της κλιμακούμενης έντασης έρχεται σε μια περίοδο πολιτικών διεργασιών στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, με τον Ταγίπ Ερντογάν, την προηγούμενη εβδομάδα να ανακοινώνει την διενέργεια πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου, επισπεύδοντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη των προεδρικών υπερεξουσιών. Επιπλέον, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για ακόμα τρεις μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών, όμως, προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας για «δύσκολο δίμηνο» μέχρι τις τουρκικές εκλογές. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι δεν βλέπει «θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής, χωρίς όμως να αποκλείει την περίπτωση του «ατυχήματος». Επίσης,  προανήγγειλε τον κατάπλου δύο φρεγατών από τη Γαλλία με χρονομίσθωση, το καλοκαίρι, με το κόστος της μίσθωσης να είναι το μισό σε σύγκριση με το 2013.

Photo Source: Star.gr

 

Δημήτρης Αβαρλής: Είμαι απόφοιτος του τμήματος της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, της σχολής Πολιτικών Επιστημών, του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα και εργάζομαι ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο «ΣτοΚόκκινο», καλύπτοντας θέματα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον και την οικονομία.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img