Tuesday, April 23, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΔήμος Μετεώρων: Ένας μοναδικός προορισμός μέσα απο τα μάτια της Άννας Μπιθικώτση

Δήμος Μετεώρων: Ένας μοναδικός προορισμός μέσα απο τα μάτια της Άννας Μπιθικώτση

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Πολλές φορές αναρωτιέμαι πως χωράει η μνήμη μου μέσα από τα ταξίδια που κάνω τόσες εικόνες, τόσα συναισθήματα, μυρωδιές, γεύσεις, σκέψεις , στιγμές. Σε κάθε μου ταξίδι μονολογώ: « Άννα, σεργιάνα στις ομορφιές της Ελλάδας και του κόσμου, όχι για να ξεφύγεις από τη ζωή, αλλά για να μη σου διαφύγει η ζωή». Τελικά διαπίστωσα ότι τα ταξίδια είναι το μόνα που ξοδεύοντας χρήματα, μας κάνουν πιο πλούσιους! Έλατε λοιπόν φίλοι μου αναγνώστες να σας κάνω σήμερα «πλούσιους» ταξιδεύοντας σας στο μαγικό Δήμο Μετεώρων.

«ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ» ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Έστω και μια φορά στη ζωή του θα πρέπει να επισκέπτεται κανείς κάποιες μοναδικές περιοχές της Ελλάδας μας. Μια από αυτές είναι ο Δήμος Μετεώρων, ο δήμος με το μοναδικό στο κόσμο γεωμορφολογικό φαινόμενο, που αντικρίζοντάς το νομίζεις ότι βρίσκεται σε άλλο πλανήτη.

Δεν μετριούνται πια οι επισκέπτες από όλο το κόσμο που έχουν μαγευτεί από αυτόν τον μαγικό τόπο με τη φυσική ομορφιά των βράχων και τα μοναστήρια που βρίσκονται σε κάποιες από τις παρυφές τους.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η απόσταση της Καλαμπάκας από την Αθήνα είναι 355χλμ και ο απαιτούμενος χρόνος είναι περίπου 3 ώρες και 45 λεπτά με χρήση αυτοκινήτου.

Ξεκινώντας από την Αθήνα με προορισμό το Δήμο Μετεώρων απήλαυσα τη διαδρομή. Φτάνοντας στην πανέμορφη Καλαμπάκα που είναι κτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού ένιωσα δέος, αισθάνθηκα ότι άγγιξα τον ουρανό και αφέθηκα στη γαλήνη του μυστηριακού αυτού τοπίου.

Ελάτε να σας ξεναγήσω ώστε να δείτε μέσα από τα μάτια μου τον ξεχωριστό αυτό τόπο.
Η Καλαμπάκα είναι μια πανέμορφη πόλη γραφική και συνάμα σύγχρονη, που έχει να σου προσφέρει πολλές εκπλήξεις. Μια από αυτές είναι οι ιεροί βράχοι των Μετέωρων, που αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ερχόμενος εδώ θαυμάζεις την πνευματικότητα και τη θρησκευτικότητα των πολυάριθμων μοναστηριών και εκκλησιών, καθώς και τους αμφιθεατρικά κτισμένους παραδοσιακούς οικισμούς όπως το Καστράκι που βρίσκεται ανάμεσα στους ιερούς βράχους που κοιτάζοντάς τους μένεις έκθαμβος.

Πέρα της εντυπωσιακής μεγαλοπρέπειας αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος, επισκέφτηκα τις 6 Μονές ( η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Ι.Μ. Βαρλαάμ, Ι.Μ. Ρουσάνου, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, η Ι. Μ. του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και η Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου).

Στη συνάντηση μου με τον ευγενικό και φιλόξενο δήμαρχο Μετέωρων κύριο Θεόδωρο Αλέκο με περίσσεια αγάπη μου μίλησε για το όραμα του και τον τόπο του:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ. ΘΟΔΩΡΗ ΑΛΕΚΟΥ

Κύριε Δήμαρχε πέρα από την όμορη Καλαμπάκα και τα Μετέωρα που είναι γνωστά σ’ όλο τον κόσμο για τη μοναστική Πολιτεία πάνω στα Μετέωρα, τι προτείνεται να δει ο επισκέπτης;

Αξιοσημείωτες στο δήμο μας είναι και οι φυσικές ομορφιές του ορεινού όγκου  του Ασπροποτάμου, των Χασίων – Αντιχασίων με την τεχνική λίμνη που απέχει από τη Καλαμπάκα 41 χιλιόμετρα, της επιβλητικής Πίνδου, και αυτό γιατί είναι αναμφισβήτητα, από τα ομορφότερα φυσικά τοπία, με το πλουσιότερο δάσος σε έλατα και τον Αχελώο ποταμό (ή Ασπροπόταμος όπως τον λένε οι ντόπιοι) καθώς και ένα πλήθος ποταμών και ρεμάτων όπως το Κρανιώτικο ρέμα, το ρέμα της Λεπενίτσας, ο Ταυρωπός, ο Αγραφιώτης και ο Τρικεριώτη.
Αυτό τον καιρό ανακαινίζετε και ευελπιστούμε να είναι πάλι επισκέψιμο σ’ ένα με ενάμιση χρόνο περίπου το Σπήλαιο Θεόπετρας που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από τα Μετέωρα και που είναι ένας τεράστιος βράχος όπου υπάρχουν τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια.

Προτείνω επίσης να επισκεφτούν οι επισκέπτες τα Μουσεία μας. Έχουμε 4 Μουσεία μέσα στη πόλη της Καλαμπάκας. Τα δυο είναι του δήμου, το ένα εξ αυτών είναι το «Μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης» και το άλλο το «Γεωλογικό Μουσείο» που βρίσκεται στο Καστράκι. Τα αλλά δυο Μουσεία είναι ιδιωτικά, το ένα είναι το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών» του κ. Νίκου Πάλλα και το άλλο το «Μουσείο Ελληνικής Παιδείας» του κ. Παύλου Μπαλογιάννη. Και τα δυο αυτά Μουσεία είναι πανέμορφα και επισκέψιμα. Επίσης υπάρχει και το «Μουσείο της Θεόπετρας».

Θα προτείνω να μη παραλείψει κανείς να επισκεφτεί και τον πανέμορφο Ι. Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο δήμος Μετεώρων έχει 76 χωριά και πληθυσμό 23.000 κατοίκους. Είμαστε ο δεύτερος σε έκταση στην Ελλάδα δήμος με 1.659 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ποιο είναι το όραμά σας και ποιοί οι στόχοι σας ως νέος δήμαρχος;

Όραμά μου είναι να έχουμε ένα πιο φιλικό πιο ανθρώπινο δήμο με λιγότερα προβλήματα, για να είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι και γελαστοί. Αν το πετύχω αυτό σημαίνει ότι πέτυχα και σαν δήμαρχος.
Στόχος μας είναι οι επισκέπτες να έχουν δυο διανυκτερεύσεις για να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να προλάβουν να ξεναγηθούν ώστε φεύγοντας να πάρουν μαζί τους μοναδικές συγκινήσεις και αξέχαστες στιγμές.
Το τελευταίο διάστημα είμαστε σε επαφή και στενή συνεργασία με το δήμαρχο της Λίμνης Πλαστήρα, το εξαίρετο φίλο μου κ. Παναγιώτη Νάνο, όπου προσπαθούμε να μεταφέρουμε επισκέπτες από τη Καλαμπάκα στην μαγική Λίμνη Πλαστήρα και αντιστρόφως. Για πρώτη φορά φέτος ο δήμος μας έχει περίπτερο στο «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα όπου προβάλουμε την περιοχή μας. Αυτοί είναι οι στόχοι μου κάθε μέρα, γι’ αυτό και είμαι κοντά στο δημότη, πλάι στο πολίτη.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (MUSEUM OF HELLENIC CULTURE)

Πιστέψτε έκλαψα από συγκίνηση όταν ξεναγήθηκα στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας (Museum of Hellenic Culture) το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Εκεί ξανάζησα τα μαθητικά μου χρόνια αντικρίζοντας τις μοναδικές συλλογές του συλλέκτη κ. Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την Ελληνική εκπαίδευση και την Παιδεία γενικότερα.
Με απύθμενη αγάπη ο δημιουργός του και υπέροχος άνθρωπος κ. Παύλος μου τόνισε ότι σκοπός του Μουσείο, είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με τρόπο απλό και βιωματικό, ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.
Με το χέρι στη καρδιά σας λέω ότι σ’ αυτό το «κρυφό σχολείο» ζουν τα μαθηματικά μας χρόνια! Συγχαρητήρια στον κ. Μπαλογιάννη που το δημιούργησε και μόνος του συντηρεί μια προσπάθεια 35 χρόνων.

Δεν έχω λόγια μόνο δάκρυα συγκίνησης και μια παράκληση να κάνω ! Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας ή όποιος άλλος φορέας ας αγκαλιάσει αυτό το Μουσείο κα αςι να μας το φέρει στο κέντρο της Αθήνας και γιατί όχι στην ομογένεια της Αμερικής!
(Πληροφορίες σχετικά με το μουσείο. Χατζηπέτρου & Μεγάλου Αλεξάνδρου, 42200, Καλαμπάκα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24320 75213. Ε: [email protected], https://www.bookmuseum.gr/)

Ι. Ν ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Ο Ι. Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Ο Ναός βρίσκεται εντός της παλιάς πόλης της Καλαμπάκας.Εκστασιάστηκα θωρώντας τον, ενώ εντύπωση μου έκανε ο μοναδικός στην Ελλάδα μαρμάρινος Άμβωνας που επιβλητικός υψώνεται στο κέντρο του μεσαίου κλίτους, μπροστά στην Ωραία Πύλη. Με εντυπωσίασε επίσης το κωδωνοστάσιο του ναού που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της εισόδου του περιβόλου του.
Εντύπωση επίσης μου έκανα η επίσκεψή μου στην υπερσύγχρονη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, καθώς και τα εργαστήρια Βυζαντινής Αγιογραφίας.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΚΑΣΤΡΑΚΙ

Στην Καλαμπάκα και το Καστράκι θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες που προσφέρουν δωμάτια σε όλες τις κατηγορίες.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΛΕΞΙΟΥ

Αν θέλετε να μείνετε μέσα στη πόλη και οικονομικά, θα σας πρότεινα το Ξενοδοχείο Αλεξίου (Alexiou Hotel) που βρίσκεται στην κεντρική οδό της Καλαμπάκας, όπου δεσπόζουν οι βράχοι των Μετεώρων.

Το ξενοδοχείο συνδυάζει τις σύγχρονες ανέσεις με την κλασσική αρχιτεκτονική προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία διαμονής στην Καλαμπάκα. Διαθέτει δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Μπορείτε να απολαύσετε τη θέα των Μετεώρων από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου. Το πρωινό που προσφέρει σε μπουφέ είναι πλούσιο και φτιαγμένο με πολύ μεράκι από τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Το χειμώνα στο καφέ μπαρ του ξενοδοχείου μπορείτε, όπως έκανα κι εγώ, να απολαύσετε το ποτό σας με συντροφιά το τζάκι του στο πολυτελές περιβάλλον που προσφέρει μία πιο άνετη και πολυτελή διαμονή και με περισσότερες παροχές αφού ανήκουν στην κατηγορία των 4 αστέρων.
(https://hotelalexiou.com/. Διεύθυνση: Τρικάλων 144 Β, TΚ 42200, Καλαμπάκα
Τηλέφωνο: 2432077126, 2432077127. Κινητό: 6937107624- Email: [email protected])

Εάν θελήσετε η διαμονή σας να γίνει εκτός κέντρου Καλαμπάκας

EPAVLIS METEORA SUITES HOTEL

Το Epavlis Meteora Suites Hotel διαθέτει δωρεάν στάθμευση και χώρο για ηλιοθεραπεία. Βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων και προσφέρει πολυτελείς μονάδες με δωρεάν Wi-Fi και εκπληκτική θέα στους βράχους των Μετεώρων και την πόλη της Καλαμπάκας. Περιβάλλεται από κήπο 1.100μ² με μπάρμπεκιου, καφέ μπαρ και χώρο στάθμευσης.
Τα δωμάτια και οι σουίτες περιλαμβάνουν 2 μπαλκόνια, τηλεόραση LCD και μπάνιο. Ορισμένα διαθέτουν επίσης τζάκι και δορυφορική τηλεόραση με DVD player. Παρέχεται 24ωρη υπηρεσία δωματίου, για την εξυπηρέτησή σας.

Οι επισκέπτες του Epavlis Suites Hotel μπορούν να χαλαρώσουν στο καφέ των εγκαταστάσεων δίπλα στο τζάκι ή στον επιπλωμένο κήπο με φόντο τα υπέροχα Μετέωρα. Καθημερινά σερβίρεται πλούσιος μπουφές παραδοσιακού πρωινού στην αίθουσα πρωινού.
Η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο είναι ιδανική για πεζοπορία. Έχετε μοναδικές ευκαιρίες να περιηγηθείτε στα γειτονικά παραδοσιακά χωριά. Το κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν καφέ και εστιατόρια, απέχει 600 μέτρα. Τα Μετέωρα, με τα διάσημα μοναστήρια τους, βρίσκονται σε απόσταση 1,9 χιλιομέτρων.
(http://www.hotel-epavlis.gr/gr/index.html- τηλέφωνο: 2432 024830)

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Valia Calda Restaurant
ΔΙΑΚΡΙΘΕΙΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ « ΑΕΤΟΙ»

Το καλύτερο εστιατόριο με διαφορά στην πόλη της Καλαμπάκας για μένα είναι το  «Valia Calda»  του Σωτήρη Αλεξίου ( ιδιοκτήτη και του Alexiou Hotel).
Ταξιδεύοντας τον ουρανίσκο των πελατών του ο Σωτήρης Αλεξίου μου έφερε εικόνες και γεύσεις μοναδικές. Έχοντας την γνώση την όρεξη και την αγάπη γι’ αυτό που κάνει, αξίζει να μοιραστώ μαζί σας τι αποκόμισα από την επίσκεψη μου στο υπέροχο εστιατόριό του.!
Είναι ένας χώρος κομψός και άνετος εσωτερικά και εξωτερικά, που μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του πελάτη. Ο εσωτερικός χώρος είναι σε κλασσική παραδοσιακή γραμμή. Επίσης, ο εσωτερικός χώρος κρίνεται για μη καπνίζοντες, ενώ εξωτερικός για καπνίζοντες και λειτουργεί όλο το χρόνο.

Το πλούσιο μενού σε παρασέρνει απευθείας στην κουζίνα θέλοντας να τα δοκιμάσεις όλα! Οι δημιουργίες του Σεφ, η ποιότητα και τα πάντα φρέσκα υλικά, το άριστο σέρβις αλλά και η ποικιλία των γεύσεων και της κάβας, έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Η άριστη εξυπηρέτηση ικανοποιεί τους πελάτες. Το προσωπικό, που το περιβάλλει, διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να κάνουν τις ιδιαίτερες επαγγελματικές και προσωπικές στιγμές σας αξέχαστες. Ένα πιρούνι, ένα μαχαίρι, ένα καλό κρασί και καλή διάθεση είναι αρκετά για να ταξιδέψετε στον χάρτη των γεύσεων…
Για το υπέροχο αυτό εστιατόριο μας μίλησε ο υπεύθυνος της σάλας ο κ. Τάσος Κατσιαμάνης
« Το εστιατόριο του Σωτήρη Αλεξίου είναι ένα θεματικό εστιατόριο και αποτελεί μία νέα πρόταση στο χώρο της εστίασης για την Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι ο βασικός κορμός των γεύσεων και των προτάσεων της κουζίνας του βασίζεται στη βλάχικη κουλτούρα μαγειρικής των ορεινών χωριών της περιοχής μας, ενώ έχει και έντονες γευστικές επιρροές από την μοναστηριακή κοινότητα των Μετεώρων. Βασικό μέλημα του θεματικού εστιατορίου «Βάλια Κάλντα» είναι η προέλευση και προμήθεια των πρώτων υλών να προέρχεται από παραγωγούς της περιοχής. Ομοίως και η κάβα του εστιατορίου περιλαμβάνει προϊόντα από επαγγελματίες του νομού , προκειμένου να στηρίζεται η τοπική οικονομία και να προβάλλονται και προωθούνται τα εξαιρετικά τοπικά της προϊόντα».

Προτείνω όταν έρθετε στο εστιατόριο «Βάλια Κάλντα» που ξεχωρίζει όχι μόνο για την κουζίνα του αλλά και για την εξαιρετική διακόσμηση και ζεστασιά του, να δοκιμάσετε τραχανά βλάχικο με αρνάκι, παραδοσιακές πίττες , σπανακόρυζο με αρνί, πέστροφα, μαύρο χοίρο σε κοντοσούβλι στη σχάρα, τηγανιά με μανιτάρια , μοναδικό κρασί και φυσικά όλα όσα έχει ο κατάλογος…
(Τηλέφωνο: 2432 300930 – 693 710 7624 – [email protected] – https://valia-calda.gr/)

ΕΧΤΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Κατά τη διάρκεια της διαμονή σας στην πόλη της Καλαμπάκας μπορείτε να οργανώσετε σύντομα ταξίδια σε κοντινούς προορισμούς της περιοχής, όπως Περτούλι, Ελάτη και Λίμνη Πλαστήρα.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

DOMAINE LIAKOU METEORA
Στην περιοχή Γαύρου Καλαμπάκας επισκέφτηκα το υπέροχο κτήμα liakou winery . Το γραφικό κτήριο και οι αμπελώνες του βρίσκονται σε κατάλληλη γεωγραφική θέση . Στον όμορφο εσωτερικό χώρο με το μπαρ και την τραπεζαρία μπορείς να απολαύσεις τη γευσιγνωσία. Με εντυπωσίασε η ζεστασιά της οικοδέσποινας του κυρίας Βιταλίνας Λιάκου που με ξενάγησε ώστε να γνωρίσω την εξαιρετική ποιότητα της ποικιλίας των κρασιών. Με θέρμη μου μίλησε για την ιστορία του οινοποιείου και τους αμπελώνες του λέγοντάς μου:
«Το ξεκίνημα έγινε με πολύ μεράκι από το σύζυγό μου Αθανάσιο Λιάκο , με αγάπη και έναν μικρό αμπελώνα. Το 2006, τρέφοντας πάντα τον απαραίτητο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, ξεκινήσαμε να καλλιεργούμε τα αμπέλια μας, εφαρμόζοντας συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής καλλιέργειας.

Το 2009, δημιουργήσαμε το ιδιόκτητο οινοποιείο, το οποίο απόκτησε μορφή ατομικής επιχείρησης, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή οίνου. Στόχος του, είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών, με τα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής. Το οινοποιείο και οι αμπελώνες Winery LIAKOU βρίσκονται σε υψόμετρο 470 μέτρων, και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων και των συνεργαζόμενων παραγωγών της περιοχής των Μετεώρων, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από το οινοποιείο μας, εξασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την άμεση μεταφορά των σταφυλιών στον τόπο παραγωγής. Τα σταφύλια ψύχονται επί 24 ώρες σε ψυκτικό θάλαμο, για την προστασία και την συντήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους. Ο απορραγισμός γίνεται σε υψομετρικό επίπεδο τεσσάρων μέτρων, προκειμένου να εκμεταλλευόμαστε έτσι την φυσική βαρύτητα που δημιουργείται, και να αποφεύγουμε την χρήση μηχανοκίνητων αντλιών. Η οινοποίηση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και σταθεροποίησης, με ελεγχόμενο σύστημα ψύξης. Μετά την ζύμωση, το κρασί οδηγείται στα υπόγεια κελάρια για παλαίωση, και τοποθετείται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, επιλεγμένα για την κατάλληλη οινοποίηση της κάθε ποικιλίας».

Πριν φύγω δοκίμασα τα υπέροχα κρασιά τους και απήλαυσα τη φύση στο μέγιστο!
(Υπεύθυνος επικοινωνίας : ΒΙΤΑΛΙΝΑ ΛΙΑΚΟΥ – Τηλέφωνο: 697 973 7031  E-mail: [email protected] – https://liakouwinery.gr/el/)

LOYDAS WINEHOUSE

Πρόκειται για ένα σπουδαίο ακόμα οινοποιείο που βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων που στεγάζει τη φιλοσοφία της ζωής δυο υπέροχων ανθρώπων, του Κωνσταντίνου και της δραστήριας συζύγου του Ζαχαρούλας. Η φιλοσοφία τους εκφράζεται μέσα από το εξαιρετικό ξηρό κρασί τους , το λευκό, το ροζέ και το κόκκινο.

Στο φιλόξενο χώρο τους με υποδέχτηκε η γλυκιά Ζαχαρούλα όπου και με ξενάγησε μιλώντας μου για το ξεκίνημα και τους στόχους της επιχείρησης.

«Η ενασχόληση της οικογένειας με την αμπελοκαλλιέργεια άρχισε στις αρχές του περασμένου αιώνα, φυτεύοντας τα πρώτα ιδιόκτητα στρέμματα για εμπορική και οικογενειακή χρήση. Συνεχίζοντας την παράδοση, το 2006 δημιουργήθηκε ένα οικογενειακό οινοποιείο, με στόχο την ανάδειξη τοπικών ποικιλιών με σύγχρονο τρόπο οινοποίησης. Τα τριάντα στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων απλώνονται σε μια πλαγιά απέναντι από τα Μετέωρα σε υψόμετρο 280 μέτρων. Τα πρώτα δέκα στρέμματα αναμπελώθηκαν το 1967 από τον οινόφιλο-ιερέα παππού του συζύγου μου Κωνσταντίνου με την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου που έχει δέσει την ύπαρξή της με την αμπελουργική ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Από το 2001 δημιουργήθηκαν τα υπόλοιπα κι αναμπελώθηκαν τα παλιά με τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αμβούργου, Ροδίτη, Ξινόμαυρο, Syrah και Merlot που συνιστώνται στην περιοχή για τοπικό οίνο. Το οινοποιείο στοχεύει στην ανάδειξη της περιοχής σαν μία από τις νέες αμπελουργικές ζώνες, ειδικότερα δε για τις ελληνικές ποικιλίες, αναβιώνοντας έτσι την παλαιά αίγλη του Νομού όσον αφορά στην αμπελοκαλλιέργεια. Στόχος μας είναι η επέκταση των αμπελώνων στα απαραίτητα στρέμματα για την αποκλειστική διαχείριση των σταφυλιών που χρειάζονται στη δημιουργία των κρασιών μας. Μέχρι τότε το οινοποιείο συνεργάζεται με συγκεκριμένους παραγωγούς από τη Διάβα, την ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας και άλλες περιοχές της Ελλάδας κατόπιν συνεννόησης για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, διατηρώντας πάντα την ποιότητα στην καλλιέργεια των σταφυλιών αλλά και τη φιλοσοφία των κρασιών που θέλουμε να παράγουμε. Τον τελευταίο χρόνο δώσαμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην αγορά του Εξωτερικού κι αρχίσαμε τις εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Μάλτα».

Τελικά είναι ευλογία δυο άνθρωποι να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Στα πρόσωπα του Κωνσταντίνου και της Ζαχαρούλας είδα το μεγάλο τους πάθος και μεράκι για κρασί αλλά ταυτόχρονα και σεβασμό για τη δουλειά τού αμπελουργού, τη φύση και την οινοποίηση. Πριν επισκεφτώ τον επόμενο προορισμό μου δοκίμασα από τα κρασιά τους και μονολόγησα ««Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»

(Υπεύθυνος Επικοινωνίας: ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΛΟΥΔΑ – Τηλέφωνο: 24320 24171 – E-mail: [email protected] – http://www.loudas.gr/)

ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΙΑ «ΡΟΜΠΟΣ»

6 Χρόνια και 5 Γενιές παράδοση στον Χαλβά.

Πρόκειται για τον αυθεντικό σαπουνέ χαλβά Φαρσάλων που είναι μια τέχνη που πάει από γιο σε πατέρα με βάση τα αγνά υλικά του Διονύση και Δημήτρη Γκαντάλη. Είναι μια αιωνόβια παράδοση γεύσης μέσα στην πόλη της Καλαμπάκας. Ο Ρόμπος ήταν από τους πρώτους χαλβαδοποιούς στην Ελλάδα, φέρνοντας τη συνταγή από τη Σμύρνη το 1922 ως γαστρονομική του κληρονομιά, πετυχαίνοντας στη συνέχεια να εδραιώσει το περίφημο αυτό γλυκό στη συνείδηση των Ελλήνων και να το κάνει γνωστό πέρα από τα τοπικά πανηγύρια όπου προσφερόταν αρχικά. Σήμερα, η παράδοση του σαπουνέ χαλβά (όπως λέγεται πραγματικά και όχι χαλβάς Φαρσάλων που έχει λανθασμένα επικρατήσει), συνεχίζεται στο τοπικό εργαστήριο μετρώντας σχεδόν 100 χρόνια ζωής! Αν περάσεις από την πόλη, πέρνα από το ζαχαροπλαστείο του Ρόμπου και δοκίμασε τον αυθεντικό χαλβά!
(https://halvas-rombos.com/ . Αγία Τριάδα Καλαμπάκα. Τηλέφωνο: 2432022078)

Κρεοπωλείο ΑΛΙΑΓΑΣ & Φάρμα Μετεώρων του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΙΑΓΑ

Η επιχείρηση είναι τρίτη γενιά όσο αφορά το κρέας , και τριών χρόνων στα γαλακτοκομικά προϊόντα με την επωνυμία ΦΑΡΜΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ .Τα προϊόντα μας είναι τοπικά και εξαιρετικά. Παράλληλα με το κρεοπωλείο- delicatessen που διατηρεί στην Καλαμπάκα, ο Δημήτρης Αλιάγας ιδρύει και γαλακτοκομική επιχείρηση προκειμένου να αξιοποιήσει το γάλα και τις γνώσεις του στην γαλακτοκομία, δημιουργώντας μια σημαντική γκάμα προϊόντων την οποία μπορούν πλέον να γεύονται και οι Αθηναίοι. (Τηλέφωνο: 2432 022354)

• Περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή μπορείτε να λάβετε με μία επίσκεψη στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου που στεγάζεται κάτω από το Δημαρχείο Καλαμπάκας. Τόσο το προσωπικό του συγκεκριμένου γραφείου, όσο και οι σύγχρονες οθόνες αφής που διαθέτει, θα σας μεταφέρουν έγκυρες πληροφορίες που χρειάζεστε για την επίσκεψή σας.

• Ευχαριστώ για την ευγενική ξενάγηση τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου Μετεώρων κ. Σπύρο Νικολογιάννη

Μόνο όταν βρεθείτε σ΄ αυτά τα τετραγωνικά γης και ουρανού θα νοιώσετε να ενώνεται το ανθρώπινο με το θείο. Η φύση με τη γαλήνη και η διαμονή με τις γεύσεις!

Άννα Μπιθικώτση

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img