Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Food and TravelRegions of GreeceΔειλή επιστροφή στη λογική…

Δειλή επιστροφή στη λογική…

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Ρε μπας και κάτι έχει σιγά σιγά αρχίσει να αλλάζει σε τούτη τη χώρα;

Μήπως, λέω μήπως, για παράδειγμα, ο Έλληνας άρχισε να καταλαβαίνει ότι η υγεία του και η σωματική του ακεραιότητα είναι πολύτιμα αγαθά;

Ρωτάω για να βεβαιωθώ ότι δεν έχω ψευδαισθήσεις αφού στην Ελλάδα τα φαινόμενα εξαπατούν.

Ο Έλληνας δίνει και τη ζωή του ακόμα για να προστατεύσει την πατρίδα του από ξένους επίβουλους αλλά δεν διστάζει να την ξεκάνει ο… ίδιος! Σού λέει, «δικιά μου είναι, την κάνω ότι θέλω και λογαριασμό δεν δίνω σε κανένα». Με τον ίδιο τρόπο σκέπτεται και για τον ίδιο του τον εαυτό!

Thanks for reading Hellenic News of America

Έτσι, οδηγεί όπως θέλει. Πληρώνει όσους φόρους θέλει και όποτε θέλει. Καπνίζει όπου θέλει και όσο θέλει. Διαμαρτύρεται για τα πάντα για τα οποία ποτέ δεν φταίει ο ίδιος αλλά οι άλλοι. Γνωρίζει σε βάθος τα πάντα και δε σηκώνει κουβέντα! Θέλει να αλλάξει την κοινωνία αλλά ο ίδιος δεν επιδέχεται αλλαγές γιατί είπαμε είναι ειδήμων επί παντός επιστητού!

Όλα στην Ελλάδα κινούνται αλλόκοτα σε ρυθμούς διαφορετικούς. Σε τρελούς ρυθμούς. Η πατρίδα μας είναι η χώρα της τρελής χαράς όπου η λογική δεν έχει θέση… Είναι μια κατάσταση που σε κάνει να διερωτάσαι «μήπως ζούμε σε ένα απέραντο ωραίο τρελοκομείο;». Πόσο απέραντο; Όσο ολόκληρη η Ελλάς! Πόσο ωραίο; Όσο η πανέμορφη φύση της Ελλάδας.

Όμως, κάτι φαίνεται ότι δειλά-δειλά ψιλοαλλάζει! Ο Έλληνας άρχισε κάπως να καταλαβαίνει ότι για να πάει μπροστά ο ίδιος και η πατρίδα πρέπει να γίνουν αλλαγές. Μην περιμένετε εντυπωσιακά πράγματα γιατί, όπως λένε, κάθε αρχή και δύσκολη. Πνέει πάντως ένας ανεπαίσθητο αεράκι αλλαγής. Ίσα που το καταλαβαίνεις. Ούτε μισό μποφόρ.

Ευχάριστη έκπληξη, αίφνης, μου προκάλεσε η είδηση ότι στη χώρα των θεριακλήδων παρατηρείται μείωση των καπνιστών τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας. Η έκπληξή μου ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν διάβασα ότι «οι Έλληνες εκφράζουν θυμό και θεωρούν πολιτιστική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου».

Η έρευνα, λοιπόν, αποκάλυψε ότι σήμερα το 27,1% του πληθυσμού καπνίζει ενώ το 2012 το ποσοστό ήταν 36,7%.

Εξάλλου, έρευνες της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφουν την ιδιαίτερα εντυπωσιακή μείωση κατά 33,3% του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49% στο διάστημα 2007-2016.

Μπορεί οι καπνιστές να μειώνονται αλλά η παραβατικότητα σε ότι αφορά το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους καλά κρατεί!

Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 83,8% των ερωτηθέντων  χαρακτήρισε σαν πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους ενώ το 76,1% των Ελλήνων δήλωσαν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα. Να τονίσω ότι το πρόβλημα αυτό γίνεται οξύτερο από το γεγονός ότι είμαστε μια τουριστική χώρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει ξένους τουρίστες να καυτηριάζουν με πολύ έντονο τρόπο το ντουμάνιασμα των εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, καφετεριών κτλ.

Παρήγορο είναι και το γεγονός ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση του αριθμού των καπνιστών που παρατηρείται τα τελευταία 8-10 χρόνια. Ωφελημένοι, βέβαια, θα βγουν τόσο η δημόσια υγεία όσο και τουρισμός.

Ελπίζω η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα να μην είναι αποτέλεσμα της… οικονομικής κρίσης.

Ένα άλλο καλό σημάδι αλλαγής στον τρόπο ζωής του Έλληνα είναι και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αναβατών μοτοσικλετών που φοράνε τον κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό και το σωτήριο κράνος.

Η λογική φαίνεται ότι έχει αρχίσει, έστω και με αργούς ρυθμούς, να επιστρέφει στη χώρα που τη γέννησε!

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα φροντίστε να περνάτε καλά γιατί κανένας άλλος δεν μπορεί να φροντίσει κάτι τέτοιο καλύτερα από εσάς.

 

Γιώργος Μεσσάρης

 

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ! Ένα σκίτσο που τα λέει όλα. Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Τελεία και παύλα.

 

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση [email protected] και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.

 

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img