Tuesday, April 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΔιήμερη περιοδεία του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου στις περιοχές της Ελληνικής Εθνικής...

Διήμερη περιοδεία του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου στις περιοχές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Διήμερη περιοδεία στις περιοχές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία πραγματοποίησε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

Χθες παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου. Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στην άμεση πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη διμερή συνεργασία στον τομέα της παιδείας και της ακαδημαϊκής και επιστημονικής έρευνας.

Παράλληλα, σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Παιδείας της Αλβανίας Έβις Κούσι, επίσης στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, ο κ. Συρίγος έθεσε το ζήτημα της ανάγκης βελτίωσης και έγκαιρης εξασφάλισης των σχολικών εγχειριδίων στη μητρική γλώσσα για τα ελληνικά σχολεία στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ενώ έλαβε την υπόσχεση της Αλβανίδας υπουργού για την επίλυση του ζητήματος που αφορά την αναγνώριση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων.

Το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει τις τετραετείς σπουδές των ελληνικών πανεπιστημίων ως τριετείς. Στην αναγνώριση των ελληνικών πανεπιστημιακών πτυχίων παρακάμπτει τη βασική ευρωπαϊκή προϋπόθεση, που είναι οι μαθητικές μονάδες και επικαλείται το αντίστοιχο αλβανικό προπτυχιακό επίπεδο σπουδών που είναι τριετές, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολύ μεγάλες δυσκολίες στην απασχόληση αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων στην αλβανική αγορά εργασίας.

Στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, ο κ. Συρίγος συζήτησε με το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού θέματα που άπτονται των δυνατοτήτων αναβάθμισης του Τμήματος, προσεγγίζοντας τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και της αναγνώρισης του πτυχίου του στην Ελλάδα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Στο ενιαίο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο στην ελληνική κοινότητα της Δερβιτσάνης, ο υφυπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τους διευθυντές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στους νομούς Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, όπου ο διευθυντής μειονοτικής παιδείας Ζήσης Λούτσης, ενημέρωσε τον κ. Συρίγο για την κατάσταση της παιδείας στη μητρική γλώσσα στο αλβανικό δημόσιο και -μεταξύ άλλων- για τις ανάγκες των σχολείων αυτών, που αφορούν την εντονότερη παρουσία της Ελλάδας, την μετεκπαίδευση των Ελλήνων διδασκάλων, την έγκαιρη εξασφάλιση των βιβλίων κ.ά.

Στο κεφαλοχώρι της Δρόπολης, στη Δερβιτσάνη, ένα από τα πιο δραστήρια χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, συναντήθηκε με τη δημογεροντία της κοινότητας, όπως επίσης και με εκπροσώπους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Επισκέφτηκε επίσης, στα γραφεία του Δήμου, τον δήμαρχο του ελληνικού μειονοτικού δήμου Δρόπολης και Πωγωνίο Δημήτρη Τόλη.

Μια ιδιαίτερη επίσκεψη ο Έλληνας υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποίησε στο δίγλωσσο σχολείο «Πνοή αγάπης» της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας. Στη συνάντηση με τον Μητροπολίτη της Ι.Μ. Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο, ο κ. Συρίγος τον συνεχάρη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η εκκλησία για την ενίσχυση του θρησκευτικού και κοινωνικού της έργου.

Ο κ. Συρίγος ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στις περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό, επισκεπτόμενος, χθες το απόγευμα, την κοινότητα Αλύκου, στο νομό Αγίων Σαράντα.

Στην διήμερη αυτή περιοδεία του, ο κ. Συρίγος συνοδευόταν από την πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Δημήτρη Σαχαρίδη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img