Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΔιεθνές Συνέδριο για τον διαθρησκευτικό διάλογο και τον οικουμενικό ρόλο της Θεολογικής...

Διεθνές Συνέδριο για τον διαθρησκευτικό διάλογο και τον οικουμενικό ρόλο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης 

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με την ευλογία του, πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Φεβρουαρίου το Διεθνές Συνέδριο για τον διαθρησκευτικό διάλογο και τον οικουμενικό ρόλο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης «Από των λυπηροτέρων επί τα θυμηδέστερα: Ευχή και Προσευχή», στον Λόφο της Ελπίδας, στη Χάλκη, ένα από τα Πριγκηπόνησα, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη.

Αναβιώνοντας μνήμες, στη θλιβερή επέτειο από τα 50 χρόνια από το κλείσιμό της, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ειδικοί σε θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της θρησκείας ως γέφυρα ειρήνης και συνύπαρξης, κατέθεσαν τις απόψεις τους, ενώ παράλληλα τόνισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Σχολή και την πολλαπλασιαστική συνεισφορά που θα δημιουργήσει η επανέναρξη της λειτουργίας της.

Ενδεικτικά, στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν οι Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμεών Πασχαλίδης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατριαρχικών Σπουδών, Peter Mandaville, καθηγητής στο George Mason University, πρώην Ανώτερος Σύμβουλος Θρησκευτικών Σχέσεων στο US State Department, Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, επίτιμος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου σε θέματα εκπαίδευσης, δρ Αντώνιος Χατζόπουλος, διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Ψαλτική Εκπαίδευση Χάλκης), Carey Cavanaugh, πρόεδρος του International Alert, πρώην πρέσβης, Rhett Power, δημοσιογράφος, Forbes Magazine Barbara Kolm, αναπληρωτής διοικητής, Central Bank of Austria Marco Ventura, διευθυντής του Center for Religious Studies, Fondazione Bruno Kessler καθηγητής Religious Diplomacy at the University of Sienna, ραβίνος Elie Abadie, Senior Rabbi, Jewish Council of the United Arab Emirates, Jerome Binde , πρώην αναπληρωτής υποδιοικητής της UNESCO, Steve Alban Tineo, ιδρυτής του Vision for Peace, Απόστολος Κραλίδης, καθηγητής ΑΠΘ, Αγαμέμνων Τσελίκας, διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας.

Την παγκόσμια συνάντηση οργάνωσε η Ειρήνη Βανταράκη, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια έχει διοργανώσει τις σημαντικότερες διεθνείς εκδηλώσεις και είναι η πρώτη Ελληνίδα που δημιούργησε το Greek House Davos. Η κ. Βανταράκη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την τιμή να είμαστε υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου στην αίθουσα τελετών της Θεολογικής Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο “Από των λυπηροτέρων επί τα θυμηδέστερα: Ευχή και Προσευχή”. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αναστολή λειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και υπό την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, υψηλοί καλεσμένοι από όλο τον κόσμο και υψηλόβαθμοι κληρικοί, με τις παρεμβάσεις τους, ευελπιστούν να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την επιτακτική αναγκαιότητα η Χάλκη να επαναλειτουργήσει, καθώς ιστορικά υπήρξε η βασική θεολογική κοιτίδα της Κωνσταντινούπολης και σημαντικός θεσμός, υπό τον Οικουμενικό Θρόνο, για την προώθηση της Ορθοδοξίας και της Θεολογικής Παιδείας.

Η επαναλειτουργία της υπαγορεύεται από τον πολυσήμαντο χαρακτήρα του θεσμού, αλλά κυρίως από το προοδευτικό αίτημα για αποκατάσταση της ιστορικής αυτής αδικίας, η οποία επέφερε πλήγμα σε μια Σχολή με παγκόσμιο εκτόπισμα».

Thanks for reading Hellenic News of America

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img