Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΔιόρθωση κυρίου ονόματος στο Ληξιαρχείο  

Διόρθωση κυρίου ονόματος στο Ληξιαρχείο  

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

14 Νοεμβρίου 2016.

 

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

Εάν κάποιος θέλει να αλλάξει το επώνυμό του, η διαδικασία είναι κυρίως διοικητικής φύσεως και απευθύνεται στο Δημοτολόγιο του Δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος και σε μερικές άλλες διοικητικές υπηρεσίες, εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί την αλλαγή. Αν γίνει δεκτή η αίτησή του, αλλάζει το επώνυμό του, επισήμως σε όλα τα έγγραφα, στην αστυνομική ταυτότητα και στο διαβατήριό του. Αν όμως κάποιος θέλει να αλλάξει το κύριο όνομά του, δηλαδή αυτό που λέμε το “μικρό” ή βαπτιστικό όνομα, η αλλαγή πρέπει να γίνει στο δικαστήριο.

Thanks for reading Hellenic News of America

Αν λοιπόν κάποιο παιδί γεννήθηκε στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς (ή και μόνο από έναν Έλληνα γονέα) και η γέννησή του εκτός από την χώρα του εξωτερικού έχει γραφεί και στην Ελλάδα, στο Ειδικό Ληξιαρχείο στην Αθήνα και θέλουμε να τροποποιήσουμε το κύριο όνομα, διότι έγινε ένα λάθος στην εγγραφή του, πρέπει να γίνει μία μικρή δίκη στο δικαστήριο στην Ελλάδα, στην οποία θα εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους ζητείται να διορθωθεί το κύριο όνομα στην ληξιαρχική πράξη γεννήσεως στην Ελλάδα.

Μπορεί επί παραδείγματι ένα παιδί Έλληνα ή Ελληνίδος, γεννημένο στο εξωτερικό, να έλαβε στην χώρα του εξωτερικού το όνομα Κώστα (Costa) και έτσι να έχει εγγραφεί και στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών, δηλαδή ως «Κώστα». Οι γονείς όμως του παιδιού μπορεί να επιθυμούν η εγγραφή του στην Ελλάδα να μην είναι Κώστα, αλλά να γίνει Κωνσταντίνος. Για να πετύχουν την αλλαγή αυτή πρέπει να καταθέσουν χαρτιά στο δικαστήριο στην Ελλάδα και να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θέλουν την τροποποίηση, από Κώστα να γίνει Κωνσταντίνος.

Οι λόγοι μπορεί να είναι ότι στο εξωτερικό έγινε παρανόηση και γράφτηκε στην ληξιαρχική πράξη γεννήσεως το όνομα που θέλανε να δώσουν στο παιδί με τον απλό τρόπο, δηλαδή “Κώστα” ενώ το ορθότερο είναι “Κωνσταντίνος”. Πρόσθετος λόγος είναι ότι και ο παππούς του παιδιού λεγόταν Κωνσταντίνος και όχι Κώστας, που συναντάται περισσότερο στην καθομιλουμένη και δεν είναι τόσο ωραίο ή επίσημο.

Εφόσον οι λόγοι που παρουσιάζονται στο Δικαστήριο στην Ελλάδα για την αλλαγή του κυρίου ονόματος θεωρηθούν βάσιμοι από το Δικαστήριο, η αίτηση διόρθωσης ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως θα γίνει δεκτή και μόλις κατατεθεί η δικαστική απόφαση στο Ειδικό Ληξιαρχείο, θα πραγματοποιηθεί η τροποποίηση της ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως και το παιδί θα αναγράφεται πλέον με κύριο όνομα Κωνσταντίνος, εγγραφή που θα γίνει και στην αστυνομική ταυτότητα και στο ελληνικό διαβατήριο του παιδιού, όπως βεβαίως και στο Δημοτολόγιο.

Με την υπ’ αριθ. 175/2015 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών έγινε δεκτή αίτηση για αλλαγή του κυρίου ονόματος τέκνου που είχε γεννηθεί στην Αθήνα, αλλά βαπτίσθηκε κατά το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα και έλαβε κύριο όνομα στην Ουγκάντα και ακολούθως έγινε η ονοματοδοσία στο Ληξιαρχείο Αθηνών. Κατά την σύνταξη όμως της πράξεως ονοματοδοσίας στο Ληξιαρχείο στην Αθήνα το όνομα είχε εγγραφεί λάθος και τώρα με την αίτηση στο δικαστήριο ζητήθηκε η διόρθωσή του, πράγμα που έγινε δεκτό από το Ειρηνοδικείο.

 

*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος

 είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, 

Master of Laws.

www.greekadvocate.eu

[email protected]

 

 

 

Attachments area

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img