Monday, March 18, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΔριμύ κατηγορώ Συντονιστή Λατινικής Αμερικής ΣΑΕ: Είμαστε ασυντόνιστοι, ασυνεννόητοι και αναποτελεσματικοί

Δριμύ κατηγορώ Συντονιστή Λατινικής Αμερικής ΣΑΕ: Είμαστε ασυντόνιστοι, ασυνεννόητοι και αναποτελεσματικοί

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

SAE, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ — BY ELLINIKI GNOMI ON SEPTEMBER 24, 2011

Συνέντευξη στον Χρήστο Μαλασπίνα

Με μια σειρά από σοβαρές καταγγελίες ο Συντονιστής Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαΐδης απομυθοποιεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ενώ τόσο τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ.

Στέφανο Ταμβάκη όσο και τον Ταμία κ. Κων. Δημητρίου (τον οποίο καλεί να παραιτηθεί) τους εγκαλεί για απαξίωση του θεσμού .
Ο κ. Νικολαΐδης, στη συνέντευξή του, αναφέρεται στον κακό -έως ανύπαρκτο-, όπως λέει, συντονισμό του ΣΑΕ, στην ασυνεννοησία που υπάρχει μεταξύ των Περιφερειών ενώ «χρεώνει» στον Ταμία του ΣΑΕ κ. Δημητρίου, μεταξύ άλλων, την «μη απόδοση οικονομικού απολογισμού, με τα αντίστοιχα παραστατικά για το 2008, 2009 και 2010, πράγμα που από τον Μάιο του 2010 γνώριζε και ο Πρόεδρος, Στεφ. Ταμβάκης, καθώς μαθαίνουμε τώρα από έγγραφο της ΓΓΑΕ».
Στον Πρόεδρο και τον Ταμία χρεώνει, ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης, και την εν γένει δυσλειτουργία του οργανισμού, που έφθασε στο σημείο να χρωστάει επί μήνες το ΙΚΑ και τους μισθούς τριών υπαλλήλων του στη Θεσσαλονίκη!
Ο Συντονιστής Λατινικής Αμερικής (Κεντρική και Νότια Αμερική) καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες σε ορισμένα μέλη του προεδρείου για την αναποτελεσματικότητα του σημερινού ΣΑΕ, που φθάνει μέχρι του σημείου να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε μία συνάντηση του προεδρείου την οποία συνεχώς αναβάλουν την τελευταία στιγμή…
Ο κ. Νικολαΐδης, επισημαίνει ότι από καιρό το ΣΑΕ της Περιφέρειάς του με δαπάνες που καλύπτονται «εκ των ενόντων» κινεί τα διάφορα Προγράμματα, ενώ αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση της ομογένειας κάνει λόγο για προβλήματα στην εκπαίδευση, στην ελληνομάθεια, στην απομάκρυνση της νεολαίας, αλλά και σε προβλήματα Ιθαγένειας και γραφειοκρατίας.
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του κ. Νικολαΐδη έχει ως ακολούθως:
ΕΡ: Κ. Νικολαϊδη, είστε Συντονιστής Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το οποίο, αυτό το διάστημα, φαίνεται ότι περνάει δύσκολα. Ακούγονται διάφορα εδώ στην Ελλάδα. Ποια είναι η πραγματικότητα;Ο Συντονιστής ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαΐδης
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ: Πρώτα- πρώτα σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω μέσα από τις στήλες του εντύπου σας. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το ΣΑΕ της περιοχής μας, που είναι η Περιφέρεια Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, στην οποία είμαι Συντονιστής.
Δόξα τω Θεώ λειτουργεί κανονικά. Αναπτύσσει αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα. Βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα προγράμματα. Έχει και σχέδια για καινούργια προγράμματα που ξεκινάνε τώρα.
Όσο αφορά το ΣΑΕ γενικά, που με ρωτάτε, το παγκόσμιο ΣΑΕ, ναι, υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν φήμες, αν και νομίζω ότι προβλήματα και φήμες αυτή τη στιγμή υπάρχουν γενικά και όχι μόνο για το ΣΑΕ.
Δεν είμαι, ίσως, ο καταλληλότερος άνθρωπος να μιλήσω για το παγκόσμιο ΣΑΕ, αυτή τη στιγμή, γιατί δεν έχω μια άμεση επαφή με τα λοιπά μέλη. Για παράδειγμα, δεν έχω μιλήσει αυτούς τους δύο μήνες που μπαίνω και βγαίνω από την Ελλάδα, με τον Πρόεδρό μας, τον κ. Ταμβάκη. Ούτε καν έχω λάβει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ή οτιδήποτε άλλο από τον Πρόεδρο ή από τους υπόλοιπους Συντονιστές.
ΕΡ: Θα νόμιζε κανείς ότι οι Συντονιστές του ΣΑΕ και βεβαίως ο παγκόσμιος Πρόεδρος, βρίσκεσθε σε πολύ συχνή επικοινωνία, για να μπορεί να λειτουργεί και το ΣΑΕ! Διαφορετικά, πώς γίνετε;
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ: Δυστυχώς αυτό δεν το έχουμε καταφέρει! Και όχι μόνο από αυτή την άποψη τη γενική, αλλά και ιδιαίτερα. Θα σας πω, για παράδειγμα, όταν το 2009 είχαμε ένα σεισμό που ξεπέρασε τα 8 Ρίχτερ στη Χιλή και η Κοινότητα του Σαντιάγκο, που είναι η κυριότερη κοινότητα, είχε προβλήματα με το κτήριό της, προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επαφή με το ΣΑΕ. Ήταν τελείως άφαντο! Θέλω να πω δεν υπάρχει καμία συνεργασία της μίας Περιφέρειας με την άλλη. Καμία αλληλεγγύη.
Βέβαια, κατά κάποιο τρόπο, ευθύνεται και ο Πρόεδρος ο κ. Ταμβάκης, γιατί είναι αυτός που θα έπρεπε να μας συντονίσει. Γιατί ο κάθε Συντονιστής είναι για την Περιφέρειά του. Αλλά ο συντονιστής των Συντονιστών λογικά είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος.
ΕΡ: Θα μιλήσουμε αργότερα για την Περιφέρειά σας, αλλά πριν περάσουμε σ΄ αυτό, δεν μπορώ παρά να σας θέσω ένα άλλο ερώτημα. Από τον Δεκέμβριο του 2010 έχει λήξει η θητεία του νυν προεδρείου του ΣΑΕ. Διατηρείται «εν ζωή» ακόμη χάρη σε μία πρόνοια του Νόμου που δίνει την ευχέρεια στον αρμόδιο Υπουργό να παρατείνει τη θητεία του για ένα επιπλέον έτος. Η υπό προθεσμία θητεία του προεδρείου εκπνέει το Δεκέμβρη του 2011.
Αυτή την ώρα μοιάζει αδύνατον να συγκληθεί Γενική Συνέλευση μέχρι 31 Δεκέμβρη. Ρωτώ, λοιπόν, τι θα γίνει; Θα περάσει το προεδρείο του ΣΑΕ στην παρανομία;
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ: Εγώ σπούδασα Πολιτικός Μηχανικός. Προπάθησα όμως να μάθω τον νόμο 3480/2006 για το ΣΑΕ, αρκετά καλά. Όπως πολύ καλά λέτε, η δική μας θητεία τέλειωσε στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Έχουμε αυτούς τους δώδεκα έξτρα μήνες που προβλέπει ο νόμος και ο Υφυπουργός κ. Δόλλης έδωσε στο προεδρείο.
Από κει και έπειτα, μιλάμε για Περιφερειακές Συνελεύσεις που πρέπει να προηγηθούν τουλάχιστον ένα δίμηνο της Γενικής Συνέλευσης.
Περιφερειακές Συνελεύσεις για φέτος είναι τελείως αδύνατον. Γιατί ο ίδιος ο νόμος προσδιορίζει ορισμένα χρονικά διαστήματα. Π.χ. για την Περιφερειακή θα πρέπει να έχουμε ειδοποιήσει τους συμμετέχοντες έξι μήνες πριν
Επομένως, καθώς είμεθα στο Σεπτέμβριο, δεν υπάρχουν ούτε έξι μήνες, ούτε δύο μήνες, ούτε τίποτα. Έτσι φέτος δεν θα γίνει Γενική Συνέλευση. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος, γιατί δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με το νόμο. Τώρα, αν αλλάξουν το νόμο, τι να σας πω…
Επομένως Γενική Συνέλευση θα γίνει του χρόνου, το 2012. Αλλά ποιός θα την συγκαλέσει τη Συνέλευση; Ποιός θα αναλάβει τη διοργάνωση και τα έξοδα της διοργάνωσης, για μένα είναι μια απορία που ελπίζω σύντομα να μας διευκρινίσει ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
ΕΡ: Μιλήσατε για έξοδα και θέλω να σας ρωτήσω, η επιχορήγηση από την ελληνική κυβέρνηση έρχεται κανονικά στους Συντονιστές;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Όχι! Καθόλου! Η Περιφέρειά μας ξεκίνησε το 2007. Πριν ήταν μέρος της Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Κάναμε, λοιπόν, από την αρχή έναν Προϋπολογισμό. Με βάση αυτόν μας έδιναν τότε κάποια χρήματα.
Το 2010 δεν μας έδωσαν χορηγία, αλλά τον Φεβρουάριο του 2011, αν θυμάμαι καλά, ήλθε μια ελάχιστη χορηγία για το 2010. Λέω ελάχιστη, μπορώ να σας πω και αριθμούς, ήτανε συνολικά 40.000 Ευρώ τα οποία, από την άλλη μεριά δεν είναι λίγα, και το εκτιμώ πολύ, γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χαρίζει χορηγίες, αλλά για μια Περιφέρεια που έχει μια ιδιαιτερότητα, σχετικά μικρό ελληνικό πληθυσμό σε μεγάλες αποστάσεις, είναι λίγα.
Όταν έχουμε μια συνάντηση λ.χ. ακόμη και Συντονιστικού Συμβουλίου και έχουμε ένα μέλος στην Κόστα Ρίκα, ένα στον Παναμά, Βραζιλία, Αργεντινή και Χιλή που είμαι εγώ, τον λογαριασμό μόνο των εισιτηρίων να κάνεις είναι πανάκριβα.
Εμείς, στην Περιφέρειά μου –και είμαι υπερήφανος γι αυτό- τα δύο τελευταία Συντονιστικά Συμβούλια τα κάναμε με δικά μας έξοδα. Δηλαδή το κάθε μέλος ανέλαβε τα έξοδα του ταξιδιού του.
Κάναμε ένα Συνέδριο τον Οκτώβριο πέρυσι στο Σαντιάγο, για να μπορέσουμε να ξέρουμε όλοι τι γίνεται, που βρισκόμαστε –γιατί τότε είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Δόλλη, 1 και 2 Οκτωβρίου. Μετά κάναμε ένα ακόμα, 10-12 Ιουνίου στη Λίμα του Περού, πάλι με δικά μας έξοδα.
Και γι αυτό, παρόλο που η χορηγία δεν έχει έλθει -μιλάμε για 40.000 Ευρώ που δέκα εισιτήρια κάνουν 5 και 6.000 Ευρώ- μπορούμε να λειτουργούμε και να έχουμε Προγράμματα και να αναπτύσσουμε και νέα.
Τώρα, έχουμε ένα γραφείο. Πληρώνουμε νοίκι, κοινόχρηστα, μια γραμματέα. Ακόμη το κρατάμε. Και θα το κρατήσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, και από κει και μετά θα δούμε πάλι.
Και για φέτος –είναι και λίγο κωμικοτραγικό μπορώ να πω- τέλη Ιουνίου μας ήλθε μια ανακοίνωση ότι η χορηγία του ελληνικού κράτους για το ΣΑΕ λήγει ή δεν θα υπάρξει πλέον χορηγία από 1ης Ιουλίου 2011.
Γιατί λέω είναι κωμικο-τραγικό, γιατί η χορηγία του 2010 ήταν ελάχιστη και μηδενική τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες του 2011. Αυτό είναι άσχημο όταν εσύ έχεις υποχρεώσεις, γραφείο, συμβάσεις, λογιστή κλπ. Είναι δυνατόν να τους πεις: Κύριοι από αύριο τελειώσαμε;
Πρέπει να του δώσεις ένα χρονικό διάστημα… Δεν ξέρω καλά τους ελληνικούς νόμους, αλλά στη Χιλή τουλάχιστον δεν είναι έτσι. Υπάρχουν προθεσμίες.
ΕΡ: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δόλλης και άλλοι έχουν μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής του Νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΣΑΕ. Έχει προχωρήσει καθόλου αυτό;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Σε ανακοινώσεις, ναι! Σε ανακοινώσεις. Στην πραγματικότητα ακόμη δεν έχω δει συγκεκριμένα πράγματα. Π.χ. ο κ. Δόλλης μίλησε και είπε πέρυσι τον Οκτώβριο που είχαμε τη συνάντηση, ότι οι Γενικές Συνελεύσεις του ΣΑΕ είναι σαν τα πανηγύρια, που έρχεται κόσμος και κοσμάκης…
Εγώ, έστειλα γράμμα στους φίλους άλλους Συντονιστές για να μου πουν αν πραγματικά πιστεύουν και αυτοί ότι «είμαστε για τα πανηγύρια», γιατί τότε θα είμαστε για τα πανηγύρια!
Το λεω αυτό παρόλο που τα πανηγύρια, όπως είπε ο προσφιλής μου Πυθαγόρας, είναι πολύ καλά και χρήσιμα γιατί πολλοί πάνε για να πουλήσουν και να αγοράσουν, πολλοί πάνε για να γνωρισθούν. Αλλά πάνε και λίγοι, έστω και ελάχιστοι, για να δούνε, να μάθουνε κάτι.
Αλλά εδώ και καιρό εμείς, ήδη από το 2008, όταν κάναμε μία Περιφερειακή Συνέλευση, κάναμε ένα σχέδιο συνεδρίασης που ήτανε πολύ πιο απλό: Βάλαμε τέσσερα θέματα, Καταστατικό, Παιδεία, Νεολαία και Δραστηριότητες. Το κοινοποιήσαμε εγκαίρως σε όλες τις κοινότητες. Ώστε να τα μελετήσουν και να βάλουν ανθρώπους που να ξέρουν το αντικείμενο.
Έτσι, όταν ήλθαν για τη Συνέλευση, κάναμε θεματικές Επιτροπές. Μία για το κάθε θέμα. Οι θεματικές Επιτροπές βγάλανε συμπεράσματα, σχημάτισαν προτάσεις και τις παρουσίασαν στην ολομέλεια. Αυτό είναι πολύ απλό και μπορείς να κατεβάσεις τον αριθμό των 500-600 ατόμων στο 1/4 και λιγότερο.
Το ίδιο σχέδιο πρότεινα στο ΣΑΕ. Και το πρότεινα, μέσω του ΣΑΕ, και στην Κυβέρνηση. Καμιά ανταπόκριση!
Τώρα, απαντώντας σ΄ αυτό που με ρωτήσατε, εκτός από τις ανακοινώσεις, που μας στείλανε τώρα τελευταία, στις 22 Ιουλίου, λάβαμε ένα Σχέδιο για Προεδρικό Διάταγμα για το ΣΑΕ, όπου μειώνουν κατά πολύ τον αριθμό των εκπροσώπων.
Όσο αφορά τη χρηματοδότηση που αναφέρατε, εγώ προσωπικά επειδή ίσως έχουμε καταφέρει στην περιφέρειά μας να εξακολουθούμε και να έχουμε ορισμένα χρήματα, λειτουργούμε, δεν έχω πει τίποτα και δεν θέλω να πω γιατί δεν είναι και η στιγμή για να πει κανείς εκτός από όλα τα άλλα, Ελλάδα ψάξε να βρεις λεφτά για το ΣΑΕ…
ΕΡ: Τι γίνεται, αλήθεια, με τις Εκθέσεις που κάθε χρόνο καταθέτετε στη Βουλή;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Τίποτα!
ΕΡ: Μου έρχεται στην άκρη των χειλιών μου και δεν μπορώ παρά να το ρωτήσω…
ΝΙΚΟΛΑϊΔΗΣ: Παρακαλώ…
ΕΡ: Όπως και τι γίνεται, ας πούμε με την απόδοση απολογισμού από την πλευρά του Προεδρείου του ΣΑΕ; Τι γίνετε με τα παραστατικά; Ενημερώνεστε όλα τα μέλη του Προεδρείου;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εμείς παρουσιάζουμε κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα όσα μας έχει ζητήσει η ελληνική Γραμματεία, έναν απολογισμό με όλα τα παραστατικά. Πληρώνουμε ένα λογιστικό γραφείο και μήνα με μήνα τα ετοιμάζει και τα παρουσιάζουμε. Και, μάλιστα, με κάποιο έξοδο γιατί για να στείλει από τη Χιλή, που είναι η έδρα μας, με Κούριερ δύο φακέλους που ζυγίζουν 7-8 κιλά με όλα τα παραστατικά στην Ελλάδα, είναι ακριβό. Και εάν το παραλάβουνε εδώ…
Επομένως, εμείς, από τη Χιλή δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα γιατί το ΣΑΕ εκεί έχει νομική υπόσταση. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε ήταν να καταθέσουμε όλα τα αναγκαία έγγραφα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και να ζητήσουμε να βγει «Ίδρυμα-Απόδημος Ελληνισμός, ΣΑΕ». Αλλά για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποδίδουμε κάθε χρόνο λογαριασμό και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Χιλής.
Τώρα, όσο αφορά τα λοιπά μέλη, και τί γίνεται, για μένα αυτό είναι ένα μυστήριο. Γιατί πραγματικά το μόνο που ξέρω είναι ότι έχουν γίνει ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη και έχω ζητήσει – και μάλιστα το ζητάω πάντοτε αλλά κανείς δεν μ΄ ακούει- να παραιτηθεί ο Ταμίας του ΣΑΕ κ. Κώστας Δημητρίου.
ΕΡ: Τι ακριβώς του καταλογίζετε;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν είναι δυνατόν να μην πληρώσεις ένα και δύο μήνες το προσωπικό, που είναι δύο-τρία άτομα. Δεν είναι δυνατόν. Και να πάμε εμείς, με προσωπικά μας χρήματα να πληρώσουμε κάτι στο μεταξύ.
Και ούτε μας έχει δώσει ποτέ μια απόδειξη γι αυτά που έδωσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό! Ούτε έχω δει παραστατικά ποτέ.
Ούτε είναι δυνατόν να χρωστάμε το ΙΚΑ για ένα χρόνο και να το μάθουμε όταν το ΙΚΑ απείλησε να κινηθεί δικαστικά για να εισπράξει τα χρήματά του.
Και το χειρότερο, για μένα τουλάχιστον, ήταν πως όταν στη συνάντηση του περασμένου Οκτώβρη 2010 παρόντος του Υφυπουργού Δημ. Δόλλη, η Γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου είπε ότι χρωστάμε το ΙΚΑ των υπαλλήλων, κανείς δεν έδειξε απορία, έκπληξη, τίποτα, σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου!
ΕΡ: Ο Υφυπουργός τι έκανε;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ο ίδιος ο Υφυπουργός, ο κ. Δόλλης είπε, «μα αυτό καταδικάζεται από το νόμο, έχει ποινική δίωξη». Αλλά πάλι κανένας δεν έδωσε σημασία.
ΕΡ: Εν τέλει τι έγινε; Ακόμη χρωστάτε το ΙΚΑ στα γραφεία της Θεσσαλονίκης;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Απ, ό,τι κατάλαβα, το ΙΚΑ είχε ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία για να εισπράξει τα χρέη. Τότε ξυπνήσαμε.
ΕΡ: Συγγνώμη, λογαριασμό ζητάτε από τον Ταμεία;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εμείς, και εγώ και η κυρία Σαραντοπούλου, η Γραμματέας του ΣΑΕ, κάθε τόσο ζητάμε να μας πουν τι γίνεται. Ζητάμε απολογισμούς κλπ. Εγώ ξέρω καλά πόσα παίρνει η Περιφέρειά μου και δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω σε όλους πόσα παίρνουμε και τι τα κάνουμε. Αλλά φαίνεται ότι άλλοι προτιμούν να μην το πουν…
ΕΡ: Ποιούς εννοείτε;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν μπορώ να κρίνω. Δεν υπάρχει τρόπος να τους αναγκάσουμε, από όσο ξέρω.
ΕΡ: Ο Παγκόσμιος πρόεδρος του ΣΑΕ τί κάνει; Δεν ελέγχει την κατάσταση;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Έχω την εντύπωση, και το λέω καθαρά εδώ, ότι ο πρόεδρος είναι μόνο πρόεδρος. Δηλαδή, απλώς προεδρεύει!.. Δημόσιες σχέσεις, άριστος. Εγώ τον ζηλεύω για τις δημόσιες σχέσεις που έχει. Γεννήθηκε κάποιος, πέθανε, κάποιος πήρε ένα αξίωμα, αμέσως να γράψει γράμμα, θαυμάσιος. Αλλά δεν έχει κάνει κάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικό. Δεν μας έχει συντονίσει.
Εγώ ήλθα στην Ελλάδα γιατί επρόκειτο να έχουμε συνάντηση την 1 και 2 Ιουλίου. Έβγαλα και ένα εισιτήριο, εκεί έχω ακόμη την απόδειξη και το εισιτήριο, για να πάω στη Θεσσαλονίκη για τη συνάντηση του προεδρείου. Δύο μέρες πριν τη συνάντηση, μας λέει δεν θα γίνει η συνάντηση. Πήγα να αλλάξω το εισιτήριο, δεν μου το άλλαξαν, πάει χαμένο.
Μετά μου λέει θα γίνει η συνάντηση 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Ωραία. Είχα επιστροφή για τη Χιλή εδώ και αρκετό καιρό, πήγα και την άλλαξα, με κάποια έξοδα βέβαια. Και μετά; ε, μετά τις ημερομηνίες που υποτίθεται ότι θα συνεδριάζαμε, δηλαδή στις 4 Σεπτεμβρίου το βράδυ, έλαβα μήνυμα του Προέδρου καλώντας μας να συναντηθούμε στις 30 Σεπτεμβρίου! Ούτε λέξη για τη συνάντηση της 4-5 Σεπτεμβρίου.
Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας απολύτως συντονισμός. Είναι τόσο απλό.
ΕΡ: Κύριε Νικολαïδη, πίσω στην αρχική μου ερώτηση. Είσαστε μια μεγάλη σε έκταση Περιφέρεια, όπως είπατε, με σχετικά λίγους ομογενείς. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Το 2006, δηλαδή πριν αναλάβω ακόμη, γιατί ανέλαβα 1-1-2007, έκανα για λογαριασμό μου μια περιοδεία. Πήγα Αργεντινή, Βραζιλία, Παναμά, Μεξικό, Κόστα Ρίκα κλπ. Για μένα ήταν μια έκπληξη: Τα προβλήματα των ομογενών μας ήταν γενικά τα ίδια!
Τα απαριθμώ: Πρόβλημα εκπαίδευσης, ελληνομάθειας, προβλήματα με την νεολαία μας που χάνουμε. Προβλήματα με όσους θέλουν και έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ελληνική Ιθαγένεια, χίλια προβλήματα, όχι ένα, χίλια.
Για όλα αυτά έχουμε κάνει προτάσεις οι οποίες αν δεν έχουν ήδη «καταχωρηθεί» σε κάποιο κάλαθο αχρήστων, κάπου σε κάποιο συρτάρι της διοίκησης κοιμούνται.
ΕΡ: Δεν σας απάντησε κανείς;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι σύνηθες. Εδώ και δυο-τρία χρόνια, παρουσίασα μια πρόταση ζητώντας το ελληνικό κράτος, ο οργανισμός του Συνηγόρου του Πολίτη, να διαθέσει ορισμένους δικηγόρους για τους Έλληνες του εξωτερικού. Γιατί έχουμε προβλήματα απόστασης.
Δεν ζητάω να προσλάβουν κι άλλους δικηγόρους. Απλώς να διαθέσουν ορισμένους για τους Ομογενείς.
Αυτή η εισήγησή μου έγινε δεκτή από το προεδρείο του ΣΑΕ και παρουσιάστηκε στον Υφυπουργό Εσωτερικών. Από κει και πέρα μη με ρωτάτε. Όπως και πολλές άλλες εισηγήσεις που έχουμε κάνει έχουν μείνει αναπάντητες…
ΕΡ: Τελικά είσθε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το μέλλον του Ελληνισμού;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Κοιτάξτε, ο ελληνισμός του εξωτερικού, υπάρχει. Είτε με καλό ΣΑΕ, είτε με κακό ΣΑΕ είτε με καθ΄ όλου ΣΑΕ, ο ελληνισμός υπάρχει. Άτομα που δουλεύουν για τον ελληνισμό και θέλουν να εξακολουθήσουν να δουλεύουν για τον Απόδημο Ελληνισμό, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν. Και πάλι, είτε με ΣΑΕ είτε χωρίς ΣΑΕ, είτε με χρηματοδότηση κυβερνητική ή όχι, υπάρχουν.
Οπότε μπορούμε να δουλέψουμε και αυτό είναι το κυριότερο, πολύς κόσμος δίνει σημασία στα χρήματα, Τα άτομα είναι αυτά που αξίζουν, όχι τα χρήματα.
Θέλω να τονίσω, κλείνοντας, πως μία οργάνωση του Απόδημου Ελληνισμού, θα λειτουργήσει. Είτε λέγεται ΣΑΕ είτε κάπως αλλιώς θα λειτουργήσει, γιατί υπάρχει ελληνισμός. Και υπάρχει φιλελληνισμός. Και υπάρχει και ενδιαφέρον.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να απευθυνθώ στην ομογένεια.
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img