Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕγκαίνια της έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος - Η συμβολή της Εκκλησίας...

Εγκαίνια της έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821»

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821», την οποία διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

«Η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει και εφέτος, με πνευματική αγαλλίαση και χαρά, την προσπάθειά της με σκοπό να τιμήσει ουσιαστικά την επέτειο των 200 ετών από της ενάρξεως του Αγώνος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Είναι γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πανδημίας που ενέσκηψε, πραγματοποιήθηκαν πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και σε όλες σχεδόν τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «αφορά στην έκθεση κειμηλίων του Αγώνος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Κειμήλια, ιερά αντικείμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ηρωισμό και την προσφορά των ανθρώπων στους οποίους ανήκαν. Ανθρώπων που αγωνίσθηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Ανθρώπων προς τους οποίους το νέο ελληνικό κράτος οφείλει τη δημιουργία του. Τη γέννηση ή μάλλον την αναγέννησή του μέσα από την τέφρα του πολέμου, με την πίστη στον Θεό, τις προσευχές, την αυτοθυσία, τους μόχθους, τη γενναιοψυχία, την ανδρεία και την προσήλωση στο αγαθό της ελευθερίας, χωρίς την οποία είναι αβίωτος ο βίος. Τα κειμήλια αυτά λειτουργούν αφυπνιστικά για την εθνική συνείδηση των Νεοελλήνων. Συνεργούν τα μέγιστα στη διαμόρφωση μιας νηφάλιας και γρηγορούσης ιστορικής μνήμης, η οποία μας βοηθεί να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε σωστά τον ίδιο μας τον εαυτό, την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας και να διαμορφώσουμε, κατά τον καλύτερο τρόπο, το αύριο, το μέλλον, τις συνθήκες στις οποίες θα ζήσουν τα Ελληνόπουλα, η ελπίδα όλων μας. Γιατί η ιστορία διδάσκει και συντελεί στην πνευματική μας ωριμότητα και σοφία».

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε την ΠτΔ για την παρουσία της, καθώς και όλους τους συνεργάτες που συνετέλεσαν στη δημιουργία της έκθεσης, ενώ καταληκτικά υπογράμμισε: «Ο Θεός ας επιχορηγεί σε όλους μας κάθε αγαθό και κάθε ευλογία· και βεβαίως ας ενισχύει την αίσθηση ότι είμαστε απόγονοι Αγίων και Ηρώων· ότι ανήκουμε “σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου” (Γ. Σεφέρης)».

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο μέχρι και τη Δευτέρα 30 Μαΐου και περιλαμβάνει διάφορα ιστορικά κειμήλια φυλασσόμενα σε ιερούς ναούς, ιερές μονές και εκκλησιαστικά μουσεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, καθώς και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Πρόκειται για ποικίλα κειμήλια από ιστορικούς χώρους, όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την Επανάσταση του 1821.

Thanks for reading Hellenic News of America

Στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν το παρών συνοδικοί αρχιερείς και ιεράρχες από τις μητροπόλεις των οποίων προέρχονται τα εκθέματα, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Γιάννης Αμανατίδης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Επίσης, διευθυντές Υπηρεσιών της Συνόδου, ο διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, Αλέξανδρος Κατσιάρας, κληρικοί και λαϊκοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img