Tuesday, March 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
CommunityCultureΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΕΛΛΑΔΑ 1940-1944: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ...

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΕΛΛΑΔΑ 1940-1944: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ»

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Με την παρουσία πολυπληθούς κοινού -διπλωματών, επιχειρηματιών, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων και δημοσιογράφων- εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η έκθεση φωτογραφίας «Πρόσωπα του Πολέμου. Ελλάδα: 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση».

 

Σε ομιλία που εκφώνησε καλωσορίζοντας το κοινό ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, σημείωσε ότι το «ΟΧΙ» των Ελλήνων το 1940 -απαύγασμα μιας ιστορικής παρακαταθήκης χιλιετιών- ξάφνιασε τους Ιταλούς και ολόκληρο τον κόσμο. Ο ελληνικός στρατός αντιμετώπισε με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τις Ιταλικές μεραρχίες τις οποίες απώθησε έως και 60 χιλιόμετρα πέρα από τα σύνορα. Με τον ίδιο ηρωισμό, αντιμετώπισε το 1941 τις σιδερόφραχτες μεραρχίες του Χίτλερ, όμως στο τέλος υποχώρησε. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς,  ακολούθησε μια περίοδος στυγνής Κατοχής, την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε με θάρρος και αγωνιστική διάθεση, με ομόψυχη Εθνική Αντίσταση. Στην περίοδο της κατοχής η χώρα μας υπέστη πάσης φύσεως καταστροφή, από την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, τον υποχρεωτικό δανεισμό από την Τράπεζα Ελλάδος, την καταλήστευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έως το αποκορύφωμα της θηριωδίας των κατοχικών στρατευμάτων με τα αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα σε όλη την ελληνική επικράτεια, τις εκτελέσεις αθώων αμάχων και παιδιών, ως αντίποινα σε πράξεις αντίστασης του λαού μας.

Όμως, στις 12 Οκτωβρίου 1944 σήμανε η ώρα της πολυπόθητης και ακριβά πληρωμένης λευτεριάς μας. Οι Γερμανοί έφυγαν από την Αθήνα και από την Ελλάδα ολόκληρη. Έληξε έτσι ένας τετράχρονος αγώνας που έγραψε σελίδες δόξας στην ιστορία του τόπου μας.

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Όπως επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος, παρόλο που πέρασαν 77 χρόνια από τότε και οι εποχές άλλαξαν, οι κίνδυνοι παραμένουν υπαρκτοί, καθώς ο πόλεμος σήμερα είναι και οικονομικός, πνευματικός, ηθικός. Οι ήρωες του έπους του ’40, προβάλλουν μπροστά μας τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα εδώ και 3000 χρόνια: αγάπη για την ελευθερία, τη μεγαλοψυχία, το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια, τη συνέπεια στην εκτέλεση του καθήκοντος, το χρέος απέναντι στην Ιστορία, την αγάπη στο Θεό και την πατρίδα. Με αυτά τα εφόδια, η Ελλάδα θα νικήσει και πάλι σ’ αυτό τον σύγχρονο πόλεμο, θα κερδίσει και πάλι τη χαμένη τιμή της και τη θέση που της αρμόζει στην Ιστορία.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, κ.Ιωάννης Μπουμπούκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο, για την απαρχή μιας νέας συνεργασίας με το Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης, τις υπηρεσίες και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, από την οποία προέρχεται το πολύτιμο υλικό αυτής της Έκθεσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις 5 ενότητες της έκθεσης: ‘Στο Μέτωπο’, ‘Ο Λιμός της Κατοχής’, ‘Αντίσταση και Αντάρτικο’, ‘Συνέπειες του Πολέμου’, ‘Απελευθέρωση’, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι την έκθεση πλαισιώνει εξίσου αξιόλογο υλικό, ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 18 λεπτών και ένα slide show διάρκειας 12,5 λεπτών.

 

Η έκθεση φωτογραφίας

«Πρόσωπα του Πολέμου. Ελλάδα: 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση»,

θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης

μέχρι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

 

Ημέρες & Ώρες επίσκεψης στην έκθεση: Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9πμ.έως 2:30΄μμ.

 

 

=====/./=====

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img