Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕΛΛΑΔΑ: Συνέδριο για την Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών, με ειδική αναφορά στη...

ΕΛΛΑΔΑ: Συνέδριο για την Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών, με ειδική αναφορά στη λειτουργία Υδατοδρομίων

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Το Συνέδριο, με θέμα “Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες” ήταν η πρώτη εκδήλωση του Δικτύου με φυσική παρουσία, μετά από περίπου δύο χρόνια και στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε παραλίμνια οικοσυστήματα, ενώ ξεχώρισαν οι ομιλίες αναφορικά με τα σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όλοι συμφώνησαν ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις παραλίμνιες περιοχές θα κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων, που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον με την παρουσίαση καλών πρακτικών, τη διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων από τους φορείς διαχείρισης και τέλος τις προϋποθέσεις, τις προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία των υδατοδρομίων σε λίμνες, όπως παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τα στελέχη της εταιρείας “Ελληνικά Υδατοδρόμια” Μανώλη Αποστολάκη, Στράτο Βλαχάκη και Ρεβέκα Γκόβα. Επίσης για το θέμα των Υδατοδρομίων, μίλησε ο Σπύρος Ζερβόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του “Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε.” που είναι ιδιοκτήτης των Αδειών των Υδατοδρομίων Κέρκυρας, Παξών και των επικείμενων Ερείκουσας, Μαθρακίου και Οθωνών.

Την έναρξη του διήμερου συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδας Γεώργιος Καπεντζώνης, ο οποίος τόνισε και επανέλαβε το διττό στόχο λειτουργίας του Δικτύου για Προστασία και Ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών. «Η αειφόρος διαχείριση των λιμνών, αποτελεί κοινό στόχο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και όλων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών». Επίσης ο κ. Καπεντζώνης υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας ειδικά στους Δήμους, που θα επιφέρουν και μείωση δαπανών για τους πολίτες, όσον αφορά τα ανταποδοτικά.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Βασίλης Βλέτσας, αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς όλης της Ηπείρου, και την ανάδειξη του πανέμορφου οικοσυστήματός της. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση των νερών της λίμνης από άστοχες ανθρώπινες παρεμβάσεις των παρελθόντων χρόνων μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συλλογικής και ενεργής προσπάθειας τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών.
Ο κ. Βλέτσας τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό, θα παίξει η αναγνώριση συγκεκριμένου ρόλου στον Δήμο Ιωαννιτών στον συντονισμό και στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης καθώς και της παραλίμνιας περιοχής.

Thanks for reading Hellenic News of America

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img