Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Ελληνική οικονομία: πώς θα βρούμε την Ιθάκη μας; Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Ελληνική οικονομία: πώς θα βρούμε την Ιθάκη μας; Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Υποψ. Διδάκτωρ Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης. Μιας κρίσης χρέους που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την πραγματική οικονομία της χώρας. Η αδυναμία συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στη λήψη δραστικών και προληπτικών μέτρων την εποχή που ξέσπασε η κρίση, υπήρξε ο πρόδρομος της ένταξης της Ελλάδος στον οικονομικό μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την ένταξη της Ελλάδος στον καινοτόμο θεσμικό μηχανισμό της Τρόικα (Μάιος 2010) μέχρι σήμερα, μέσω των οικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής εφαρμόστηκαν δημοσιονομικά- φορολογικά μέτρα με υψηλό κοινωνικό κόστος που δημιούργησαν πιέσεις στην ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιφορτίστηκαν με αυτό το κόστος, τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν δεν συνοδεύτηκαν από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στις συμφωνίες που υπέγραφε η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της.

Πώς θα βρούμε, λοιπόν, την Ιθάκη μας; Μόνο εάν εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Δεν έχει σημασία αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ή όχι. Σημασία έχει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Thanks for reading Hellenic News of America
  • Δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού στους κλάδους των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του εμπορίου
  • Ενίσχυση επαγγελματικής κατάρτισης
  • Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
  • Προώθηση της ιδιωτικοποίησης και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
  • Διασφάλιση και ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
  • Επαναπροσδιορισμός της δημοσιονομικής πολιτικής με αναπτυξιακά στοιχεία
  • Διαμόρφωση σταθερού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος που θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων
  • Μεταρρυθμίσεις στη παιδεία και ενθάρρυνση της αριστείας, στήριξη έρευνας και καινοτομίας
  • Περιορισμός του brain-drain.

Η Ιθάκη συμβολίζει μια πορεία με εμπόδια και δυσκολίες οι οποίες ξεπερνιούνται με επιμονή και με προσήλωση στην εκπλήρωση του στόχου. Η ελληνική οικονομία μόνον αν μπορέσει να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων θα μπορέσει να μπει ξανά σε τροχιά βιώσιμη και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img