Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕλληνική πρόταση για μηχανισμό στήριξης των πολιτών απο την ενεργειακή κρίση

Ελληνική πρόταση για μηχανισμό στήριξης των πολιτών απο την ενεργειακή κρίση

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, έστειλαν με κοινή επιστολή τους οι Υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στον Πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Επί της επιστολής αυτής, τοποθετήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. Σταϊκούρας, ενώ στις 6 Οκτωβρίου θα τοποθετηθεί ο Κ. Σκρέκας στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι δύο Έλληνες Υπουργοί επισημαίνουν ότι οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ. «Το πρόσθετο ενεργειακό κόστος που θα υποστούν οι καταναλωτές είναι πιθανό να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2021-22 στα 27 κράτη-μέλη», υπογραμμίζεται.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί επισημαίνουν ότι η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και κατ ‘επέκταση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ένα «πανευρωπαϊκό πρόβλημα» και απαιτεί άμεση δράση που πρέπει να ληφθεί από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που δημιουργεί η αύξηση των τιμών, τόσο για την ανάκαμψη των οικονομιών στην μετά-κορονοϊό εποχή, όσο και για την πορεία προς την απανθρακοποίηση των οικονομιών της ΕΕ και την εφαρμογή της «Πράσινης Συμφωνίας».

Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζουν οι δύο Υπουργοί, προτείνει την άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των ευρωπαίων οικιακών καταναλωτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, με την άντληση εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εξασφάλισης (Hedging Fund) που θα προστατεύει στο μέλλον τους καταναλωτές από πιθανή επανάληψη του φαινομένου εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου (οι οποίες συμπαρασύρουν και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας).

Thanks for reading Hellenic News of America

Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να μην αποτελούν συγκυριακό φαινόμενο, καθώς και ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στρατηγικά την συλλογική διαπραγματευτική της δύναμη, προκειμένου να διασφαλίσει την προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου μέσω ευρωπαϊκής πλατφόρμας. «Η εξάρτηση της ΕΕ και η έκθεση στις διακυμάνσεις των αγορών, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αυτονομία και κυριαρχία, επιτρέποντας σε τρίτους παίκτες να χρησιμοποιούν τις τιμές της ενέργειας ως πολιτικό όπλο εναντίον των ευρωπαϊκών συμφερόντων», υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img