Wednesday, April 17, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕλληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Αποτελεσματικότητα κατά του παράνομου εμπορίου και υπηρεσιών

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Αποτελεσματικότητα κατά του παράνομου εμπορίου και υπηρεσιών

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας, η διαδικτυακή εκδήλωση, “Ελλάδα: Ένας Χρόνος Εκτός Λίστας 301. Ο θετικός Αντίκτυπος στην Οικονομία και στις Επενδύσεις. Η Στρατηγική για την Επόμενη Ημέρα”.

Στην ψηφιακή εκδήλωση, με θέμα την αναβάθμιση της Ελλάδας, μετά την έξοδό της από την λίστα 301, παρουσιάστηκε η δράση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς και η αποτελεσματικότητα των μέτρων στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και υπηρεσιών. Ακολούθησε διαδραστικός διάλογος κατά τον οποίο εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα για την εφαρμογή ενός σχεδίου προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής συνεργασίας και κρίθηκε απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης για την ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: “Η σημασία της λίστας εξόδου της Ελλάδας από την λίστα 301, έχει μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι ολοκληρώθηκε στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Σήμερα, ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει την Ελλάδα να γίνεται ξανά ένας αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό τώρα που η οικονομία έχει ανάγκη από τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να βγουν μπροστά και να στηρίξουν τη χώρα”.

Ο Γιάννης Μαστροκώστας, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε: “Στις αρχές του 2020, επετεύχθη κάτι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα βγήκε από την λίστα 301 και έτσι αποκαθίσταται σταδιακά η εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Είναι πλέον ορατός ο θετικός αντίκτυπος αυτής της επιτυχίας. Ένα καλύτερο περιβάλλον επενδύσεων και ανάπτυξης. Η έξοδος από την λίστα 301 είναι η απαρχή μιας νέας εποχής. Μιας εποχής που η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα χαμένα έσοδα αλλά και θα ανακτήσει το κεφάλαιο αξιοπιστίας απέναντι στους επενδυτικούς εταίρους”.

Στην ενότητα, “Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας: Μοχλός Επενδύσεων και Εργαλείο Ανάπτυξης”, συμμετείχε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, Υφυπουργός Οικονομικών, ο Νικόλαος Πρεντουλής, Εταίρος, Πρεντουλής Γερακίνη Δικηγορική Εταιρεία και η Γιώτα Κρεμμυδά, Director & Associate General Counsel, WW Channels & Ecosystems, Hewlett Packard Enterprise.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ανέλυσε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση και εμπέδωση του φιλοεπενδυτικού κλίματος στη χώρα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον πρόσφατο νόμο κατά του λαθρεμπορίου και επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Ο Νίκος Πρεντουλής, Εταίρος της “Πρεντουλής Γερακίνη Δικηγορική Εταιρεία”, ανέφερε στοιχεία ερευνών που επιβεβαιώνουν τη σημασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και ανέλυσε στρατηγικές αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και “άυλου κεφαλαίου” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Γιώτα Κρεμμυδά, Director & Associate General Counsel, WW Channels & Ecosystems, Hewlett Packard Enterprise, εξήρε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού ως μοχλού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ανέλυσε τον κρίσιμο χαρακτήρα ενός πλήρους και επαρκούς συστήματος προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας ιδίως σε σχέση με την ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδοτικών/ψηφιακών και υπενθύμισε ότι επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος χωρίς την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Στην ενότητα “Παραγωγή Οπτικοακουστικών Έργων: Από τη Νομοθεσία στην Πράξη”, συμμετείχε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, η Έλλη Φιλιπποπούλου, Δικηγόρος, LL.M. / Σύμβουλος Ρυθμιστικών Υποθέσεων, Δικηγορική Εταιρεία Έλλη Φιλιπποπούλου & Συνεργάτες και ο Γεώργιος Μίχος, Γενικός Διευθυντής, Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων.

Οι τρεις ομιλητές εξήραν τον θετικό αντίκτυπο που είχε η έξοδος της χώρας μετά από 12 έτη από την Ειδική Έκθεση 301 των Η.Π.Α. και στον οπτικοακουστικό τομέα, η οποία κατά κοινή ομολογία υπήρξε αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και των μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην πάταξη της διαδικτυακής πειρατείας στο διαδίκτυο. Παράλληλα, σημείωσαν την αναγκαιότητα παραμονής της χώρας εκτός της Ειδικής Έκθεσης.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, επεσήμανε ότι το ζήτημα της πάταξης της διαδικτυακής πειρατείας παραμένει ψηλά στην πολιτική ατζέντα του ΥΠΠΟ και της Κυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί πυλώνα για την στήριξη του πολιτισμού, την “επαγγελματικοποίηση” του, θα συμβάλει δε στην εξυγίανση του δεδομένων των διαφυγόντων κερδών για επαγγελματίες και το Δημόσιο. Η ζημία επιδεινώθηκε με την πανδημία, οπότε και το φαινόμενο της διαδικτυακής πειρατείας γνώρισε ιδιαίτερη έξαρση. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις πρόσφατες μεταβολές του νομικού πλαισίου: αφενός με τον ν. 4708/2020 θεσπίστηκε η δυνατότητα της λήψης dynamic blocking πειρατικών ιστοτόπων, αφετέρου με τον ν. 4281/2021 εισήχθη για πρώτη φορά η πρόβλεψη για live blocking (των live events). Δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο πλέον είναι σύγχρονο, ο Υφυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής του με την τεχνολογική ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της αρμόδιας επιτροπής (ΕΔΠΠΙ) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του θεσμικού πλαισίου του φορέα στον οποίο η ΕΔΠΠΙ υπάγεται (ΟΠΙ). Αναφορικά με την ενσωμάτωση των δύο Οδηγιών που θα επαναπροσδιορίσουν το τοπίο στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, ο Υφυπουργός ενημέρωσε πως η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει παραδώσει το σχέδιο στο Υπουργείο και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.

Η Έλλη Φιλιπποπούλου, Δικηγόρος Ειδικευμένη στην Πνευματική ιδιοκτησία, αναφέρθηκε στην άνθιση που γνωρίζει η παραγωγή εθνικών και διεθνών οπτικοακουστικών έργων στη χώρα και τον θετικό αντίκτυπο που έχει αυτή στην ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας των επαγγελματιών του πολιτισμού και τους νέους. Σημείωσε ότι προκειμένου να αποτελέσει η χώρα μόνιμα “film friendly” προορισμό, χρειάζεται, πέραν των ήδη θεσπισμένων οικονομικών κινήτρων, μία πολύπλευρη ρυθμιστική προσέγγιση με διευκόλυνση της “επιχειρηματικότητας”, ενίσχυση των υποδομών και των σχολών κατάρτισης και, πρωτίστως, σύγχρονο και ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η Έλλη Φιλιπποπούλου χαιρέτισε το νέο νομικό πλαίσιο για την πάταξη της διαδικτυακής πειρατείας, τόνισε, όμως, ότι υφίστανται ζητήματα στην εφαρμογή του: καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και μη έκδοση μέχρι σήμερα πραγματικά δυναμικών αποφάσεων. Η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου συνιστά σήμερα το ζητούμενο και εχέγγυο για να παραμείνει η Ελλάδα εκτός της Ειδικής Έκθεσης 301. Για το θέμα της ενσωμάτωσης των Οδηγιών για τα πνευματικά δικαιώματα, σημείωσε την αναγκαιότητα διαβούλευσης με τις επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κλάδου και να θεσπιστούν ξεκάθαροι κανόνες, που δεν θα χρήζουν διαρκούς ερμηνείας και δυσχέρειας εφαρμογής στην πράξη.

Ο Γιώργος Μίχος, Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων, αναφέρθηκε στους τρόπους μέσω των οποίων τελείται η διαδικτυακή πειρατεία σήμερα, ιδίως μέσω πειρατικών ιστότοπων και IP-TV. Δεδομένων των σημαντικότατων επιπτώσεων της πειρατείας στην ελληνική αγορά και της ζημίας εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις, αλλά και το Δημόσιο μέσω απώλειας φορολογικών εσόδων, παρουσίασε τις αποτελεσματικές και αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισης της παράνομης αυτής δραστηριότητας τονίζοντας πως η το επιδιωκόμενο όφελος θα επέλθει με το μπλοκάρισμα του παράνομου περιεχομένου μέσω δυναμικών αποφάσεων.

Στην ενότητα “Το Νέο Μοντέλο Ψηφιακής Διακυβέρνησης”, συμμετείχε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Αντώνης Οικονόμου, Διευθυντής Δημοσίου Τομέα Ελλάδας, Μάλτας & Κύπρου, Microsoft

Στη συζήτηση που αφορά στο νέο μοντέλο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, αναφέρθηκε στην θεσμική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε με τη σύσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο ανέλαβε εκτός από την επίλυση του προβλήματος των πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο του λογισμικού, τον κεντρικό σχεδιασμό των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού για τους φορείς του Δημοσίου. Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος ανέφερε σημαντικές παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο όπως είναι η ψηφιακή Υπεύθυνη Δήλωση και η Εξουσιοδότηση, η δημιουργία της κεντρικής πύλης Gov.gr και η ένταξη σχεδόν 1300 υπηρεσιών για τους πολίτες, αλλά και θεσμικές πρωτοβουλίες όπως ο Νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Ο Διευθυντής Δημοσίου Τομέα της Microsoft για Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο, Αντώνης Οικονόμου, επεσήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη Λίστα 301, άνοιξε τον δρόμο για επενδύσεις τεχνολογίας στη χώρα. Μια τέτοια επένδυση είναι η πρωτοβουλία GrforGrowth της Microsoft, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία Cloud υποδομών, την υποστήριξη πελατών και συνεργατών της Microsoft, και την εκπαίδευση τουλάχιστον 100.000 ατόμων στην Ελλάδα για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στην ενότητα “Προστασία Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας: Στρατηγική, Σχέδιο Δράσης, Σημασία”, έλαβε μέρος ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Μιχάλης Κοσμόπουλος, Εταίρος, Δρακόπουλος Δικηγορική Εταιρεία και η Μαρία Σπανού, Senior Associate, Δικηγορική Εταιρεία Κυριακίδης Γεωργόπουλος. Στην ενότητα αυτή, συζητήθηκε η μοναδικότητα της ελληνικής Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) σε σχέση με αλλοδαπά συστήματα και υπηρεσίες ελέγχων αγοράς, η δράση και τα αποτελέσματα της ΔΙ.Μ.Ε.Α κατά το διάστημα λειτουργίας της, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια προς υλοποίηση για τον ακόμη αποτελεσματικότερο, ποιοτικότερο και εντατικότερο έλεγχο προς το σκοπό καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου. Έγινε, μεταξύ άλλων, μνεία στη σημασία των ενδιαμέσων (εταιρείες Courier, μεταφορικές εταιρίες, πάροχοι υπηρεσιών μετάδοσης και αποθήκευσης πληροφοριών στο διαδίκτυο) για τον εντοπισμό απομιμητικών και πειρατικών προϊόντων και στην χρησιμότητα υιοθέτησης διαδικασιών και εντατικότερης συνεργασίας τους με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img