Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Food and TravelCulinary TourismΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ/ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΕΝ & ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ/ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΕΝ & ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑ ΟΗΕ  

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Αν.Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Σωκράτη Φάμελλου στη Νέα Υόρκη, ως επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο UN High Level Political Forum  2018 (UNHLPF), οργανώθηκε σήμερα από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Νέας Υόρκης, ενημερωτική συνάντηση/ συνέντευξη για τους εκπροσώπους των Ελληνοαμερικανικών ΜΜΕ. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν, στο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Ο Αν.ΥΠΕΝ, κ. Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), οι οποίες υλοποιούνται με τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης καθώς και για την οργάνωση Έκθεσης για την βιοποικιλότητα στα ελληνικά νησιά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τη συνεργασία των Υπουργείων Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Υπουργός, επεσήμανε την εξαιρετικά πετυχημένη χθεσινή παρουσίαση της Εθελοντικής Εθνικής Αξιολόγησης της Ελλάδας (Voluntary Νational Review-VNR) στον ΟΗΕ, η οποία καταγράφει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα για την εφαρμογή των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο και το κατά πόσο έχει υλοποιήσει καινοτόμες και αποτελεσματικές πολιτικές ειδικά στους πέντε περιβαλλοντικούς Στόχους που εξετάζονται σε βάθος κατά τη φετινή Σύνοδο του HLPF (για τους υδατικούς πόρους, την ενέργεια, τους οικισμούς, τα βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και την προστασία της βιοποικιλότητας), ενώ σημείωσε ότι η παρουσίαση αυτή γίνεται για πρώτη φορά από τη χώρα μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας και video, με τίτλο «Conserving biodiversity and the traditional man-made environment in the Greek islands: Drivers for sustainable tourism and resilient societies», τα οποία πραγματοποιήθηκαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την προβολή της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και της ιστορικής εξέλιξης των νησιών και των οικισμών τους (με ιδιαίτερη ταυτότητα λόγω κλιματικών χαρακτηριστικών, περιορισμένων φυσικών πόρων αλλά με υψηλή αξία, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας), σε συνδυασμό με την στρατηγική για αειφόρο τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ.Υπουργός υπογράμμισε ότι για την εφαρμογή στην πράξη του όρου ‘Βιώσιμη Ανάπτυξη’, η Ελλάδα επέλεξε η έξοδος από την οικονομική κρίση να γίνει με βάση το Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας, στο οποίο κεντρικό ρόλο, παίζουν οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Έτσι λοιπόν, η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο την αξιοποίηση της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ως αναπτυξιακό εργαλείο και στρατηγική, που θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξησης του Εθνικού προϊόντος. Παράλληλα τόνισε, ότι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης υπερβαίνουν αριθμούς και στατιστικές και συνιστούν νέες αξίες, στη βάση και στην ουσία της δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ άλλων, η Ατζέντα 2030 περιλαμβάνει στόχους πέρα από δημοσιονομικούς, που αφορούν στην καταπολέμηση της φτώχειας, στο δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία για όλους, στην πρόσβαση σε υγεία και παιδεία. Ουσιαστικά, τόνισε, πρόκειται για το για ένα νέο ανθρωπισμό, που η Ελλάδα υποστηρίζει ολόψυχα και το οποίο συμπυκνώνεται στο δικαίωμα συμμετοχής όλων στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς– «κανείς να μη μείνει πίσω».

Thanks for reading Hellenic News of America

Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα σε θέματα περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων η διαχείριση του νερού, των φυσικών πόρων, των αποβλήτων, η διασφάλιση της βιοποικιλότητας, ο σχεδιασμός βιώσιμων, σύγχρονων, «έξυπνων» πόλεων, η κυκλική οικονομία με ενίσχυση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Επιπλέον, διεκδικεί ενισχυμένη θέση σε επίπεδο ‘περιβαλλοντικής διπλωματίας’. Όλα αυτά δηλώνουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον παγκόσμιο στίβο με ένα πολύ πιο δυναμικό πρόσωπο, πιο περιβαλλοντικό, και μέσα από τις παγκόσμιες αυτές συμφωνίες, η χώρα μας κερδίζει, ενώ ταυτόχρονα, συμβάλλει στον παγκόσμιο διάλογο για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

Από την πλευρά του, ο Γεν. Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κ. Γεώργιος Τζιάλλας, εστίασε στο δίπολο, αύξηση τουριστικής κίνησης προς Ελλάδα-αειφόρος ανάπτυξη. Η προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προβολή/ προώθηση του θεματικού τουρισμού αλλά και νέων προορισμών, συνιστούν στόχους και ταυτόχρονα εργαλεία για τη μετάβαση στον ‘Υπεύθυνο Τουρισμό’, που μέσα από συνέργειες και με σεβασμό στο περιβάλλον, οδηγούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ακολούθησαν σειρά ερωτήσεων τις οποίες απάντησαν κατά περίπτωση, ο Αν.ΥΠΕΝ και ο Γ.Γ. Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, σε ερωτήσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, των απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα (με δεδομένο, το ‘κακό προηγούμενο’ των περασμένων δεκαετιών), σε συνδυασμό γενικά με την υστέρησή μας, στον ευρύτερο τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης,  ο Αν.ΥΠΕΝ, κ. Φάμελλος εστίασε, απαντώντας και ενημερώνοντας, στα εξής σημεία:

  • Από το ‘μεσαίωνα των χωματερών’- όταν στην Ελλάδα λειτουργούσαν περί τους 300 ΧΑΔΑ την περίοδο 2014-2015– σήμερα λειτουργούν ακόμη, περί τους 50. Στόχος είναι, η αποκατάστασή τους μέσω χρηματοδότησης (πρόσφατα προκηρύχτηκε σχετικό πακέτο, ύψους 25 εκατ Ευρώ), ώστε να μην υπάρχουν πλέον, χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων, έως το τέλος του 2018.
  • Το σημαντικότερο στη διαχείριση απορριμμάτων είναι η Ανακύκλωση. Τα  τελευταία 3 χρόνια έχουμε ανά έτος διψήφια αύξηση της ανακύκλωσης, άνω του 10% ανά έτος, αλλά και πάλι υστερούμε στο σύνολο, καθότι γύρω στο 20% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται, ενώ στην ταφή καταλήγει περίπου το 80%.  Στόχος είναι, το ποσοστό αυτό να φτάσει το 2020 το 50%. Στην κατεύθυνση αυτή έχει αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία σε πολλά επίπεδα, μεταξύ αυτών και μέσω του διπλασιασμού των πόρων προς τους Δήμους για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.
  • Βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία και ανάπτυξη μιας Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας, μέσα από την εφαρμογή μιας Στρατηγικής για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και όλων των παραπροϊόντων και υλικών, οικιακών και βιομηχανικών. Έτσι θα προκύψει αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά και περιορισμός έως και εξαφάνιση, των προστίμων εις βάρος μας.
  • Πολλά άρθρα του νομοθετικού πλαισίου για την Ανακύκλωση, στηρίχθηκαν και από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και η στρατηγική για τα δάση και την κυκλική οικονομία. Για τα νέα αυτά βήματα, χρειάζεται πολιτική τόλμη και καινοτομία. Για παράδειγμα, ο περιορισμός στη χρήση της πλαστικής σακούλας που αποφασίστηκε πέρσι τον Αύγουστο. Η χρήση στις μεγάλες αλυσίδες πώλησης, έχει μειωθεί ήδη κατά 75% από πέρσι. Ακόμη, το τέλος -3 λεπτά συν ΦΠΑ- που έχει επιβληθεί, θα επανέλθει ολόκληρο στον πολίτη, μέσα από τη διάθεση ‘σακούλας πολλαπλής χρήσης’.

Ένα άλλο σημείο, αποδεικτικό της ανάγκης θαραλλέων πολιτικών για το περιβάλλον, υπογράμμισε ο κ.Φάμελλος, είναι η αναπτυξιακή διάσταση που εκλαμβάνει η εφαρμογή των Δασικών Χαρτών, και ενημέρωσε για την προετοιμασία σχεδίου Νόμου, που θα αφορά στην επίλυση ζητημάτων που εγείρονται από οικιστικές πυκνώσεις, έξω από τα σχέδια πόλεων, σε συνάφεια με δασικές χρήσεις.

Σε ερωτήσεις προς τον Γ.Γ. Τουριστικής ανάπτυξης, αναφορικά με την άνοδο τα τελευταία χρόνια, του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, με την ταυτόχρονη διαπίστωση ειδικά τελευταία, για ‘κορεσμό’ σε ορισμένους προορισμούς, με συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και στο υψηλό κόστος διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές (λ.χ. Μύκονος, Σαντορίνη), ο κ. Τζιάλλας επεσήμανε, τέτοιος κορεσμός αφορά σε λίγες μόνο περιπτώσεις -όπως τα 2 παραπάνω νησιά- ότι στόχος είναι, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου 365 ημέρες το χρόνο, η εμπέδωση του θεματικού τουρισμού, η προβολή όλο και περισσότερων προορισμών, αλλά και η αντιμετώπιση των όποιων στρεβλώσεων και ανισοτήτων με τη συμβολή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, κ.Σωκράτης Φάμελος, κλείνοντας την ενημερωτική συνάντηση/ συνέντευξη, τόνισε ότι η χώρα μας -ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά και σε συμφωνία με το εν εξελίξει Φόρουμ του ΟΗΕ- αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων, τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του νερού μας (1οι παγκοσμίως), την ενεργειακή αυτονομία και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ των ελληνικών νησιών, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσής τους με την ηπειρωτική χώρα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο υπό εξέλιξη σχέδιο για Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img