Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕΝΩ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ...

ΕΝΩ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αθήνα

Thanks for reading Hellenic News of America

Του Θανάση Μπολέτη

 

Απρόσμενο σύμμαχο στο θέμα του Προσφυγικού, που τείνει να εξελιχθεί ,για την Ελλάδα ως εξαιρετικά μείζον πρόβλημα, απόκτησε ο `Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται για την Καγκελάριο της Γερμανίας  κυρία Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, ότι ουδείς μπορεί να κλείσει τα σύνορα, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορεί να κλείσει ο Βαλκανικός διάδρομος.

Άφησε να εννοηθεί ότι σε καμία περίπτωση θα λαμβάνονται αποφάσεις με τις οποίες θα ευνοούνται ορισμένες χώρες Ένωσης σε βάρος των υπολοίπων.

Προφανώς έδωσε το στίγμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής απέναντι στην Αυστρία, Ουγγαρία και άλλες χώρες που επιχειρούν να κλείσουν τα σύνορα αγνοώντας  Ευρωπαϊκές  θέσεις.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και κάποιες χώρες των Βαλκανίων, που επιμένουν να εφαρμόζουν την πολιτική της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι οι χώρες που συνθέτουν εν μέρει, τον Βαλκανικό διάδρομο, για την μετακίνηση των προσφύγων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση διαμήνυσε με σαφή τρόπο ότι οι ενέργειές τους, αντιβαίνουν το πλαίσιο της αλληλεγγύης. Ανάμεσα στις χώρες αυτές, εκτός των Σκοπίων, είναι και η Σερβία, που θεωρείτο παραδοσιακή σύμμαχος της Ελλάδος.

Ασφαλώς σε καμία περίπτωση η ενέργεια της Σερβίας, να συνδράμει την πολιτική της Αυστρίας, για κλείσιμο των συνόρων, είχε σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα.

Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν οι απόψεις που διατυπώνονται από υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη της φίλης χώρας. Απλώς, όπως διαμηνύουν, και η Σερβία βιώνει και αυτή, το μείζον πρόβλημα του προσφυγικού.

Δηλαδή, με απλά λόγια, τα Βαλκάνια έχουν γίνει άνω-κάτω από το προσφυγικό.

 

Μπροστά σε αυτή την εικόνα η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μία πολιτική η οποία είναι μετέωρη και εγείρει ποικίλα σχόλια.

Πολλοί ομιλούν για πλήρη ανεπάρκεια των Θεσμών της Ένωσης για αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλοι ομιλούν για ηθελημένη αδράνεια, καθώς το προσφυγικό δεν αγγίζει την πόρτα τους. Ούτε η Ολλανδία έχει πρόβλημα, ούτε το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, και οι Σκανδιναβικές χώρες. Το πρόβλημα το έχει ο Νότος, και ειδικά η Ελλάδα.

Μπροστά λοιπόν σε αυτή την προσφυγική κρίση, την οποία έχει αναλάβει στην πλάτη της η Ελλάδα, πληθαίνουν οι φωνές σε παγκόσμιο επίπεδο, για χαλάρωση των οικονομικών μέτρων των δανειστών.

Αντί αυτού, οι θεσμοί που εκπροσωπούν τους δανειστές της Ελλάδος φέρονται αμετακίνητοι στις προθέσεις τους να επιβάλουν ακόμη και πρόσθετα μέτρα σε μία κοινωνία η οποία αφενός δεν αντέχει , αλλά και σε μια κοινωνία που έχει επωμιστεί για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης την προσφυγική κρίση. Ίσως οι υπεύθυνοι των θεσμών έπρεπε να αποφεύγουν τις προκλήσεις στην Ελληνική Κοινωνία. Ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ, αλλά και ο κ. Γ. Νταίσελμπλουμ, καλό θα είναι τις τεχνοκρατικές τους αντιλήψεις και θέσεις να τις εφαρμόζουν σε κοινωνίες που θεωρούν ότι τις αντέχουν.

Αν μη τι άλλο οι Κυρίες και Κύριοι της Τρόικας οφείλουν να σεβαστούν την Ελληνική Κοινωνία και τους ανθρώπους που την συνθέτουν. Δεν μπορούν  στην πλάτη ενός λάου να παίζουν «μπιλιάρδο».Τα λάθη των κυβερνήσεών του ο Ελληνικός λαός τα έχει πληρώσει πολύ ακριβά.

Δεν έχει αντοχές να μπει στη λογική των «παιγνίων».

Είναι καιρός οι θεσμοί να αντιληφθούν, ότι τα όρια της Ελληνικής Κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Μη παίζουν με τον πόνο και την δυστυχία της. Αυτό δεν θα το έκαναν, για οποιαδήποτε χώρα, εκατοντάδες χιλιάδες ¨Έλληνες επιστήμονες που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που γνωρίζουν – φαντάζομαι – περισσότερα από όσα γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img