Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕτήσια Οικονομική Διάσκεψη ΕΕΝΕ: Οι προκλήσεις των επιχειρήσεων

Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη ΕΕΝΕ: Οι προκλήσεις των επιχειρήσεων

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η νέα δυναμική ανάπτυξης που δίνουν στις επιχειρήσεις, εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες είναι πλέον οι ίδιες αντιμέτωπες, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο πλαίσιο της 7ης Οικονομικής Διάσκεψης της ΕΕΝΕ.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, εστίασε στην ανησυχία που υπάρχει, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα ανακόψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε «η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μια ταχύτητα και είναι τελείως βέβαιο ότι το 2022 θα πιάσουμε το στόχο του 5%». Πρόσθεσε επίσης, ότι με τα διαθέσιμα εργαλεία (ΕΣΠΑ, εγγυημένα δάνεια και Ταμείο Ανάκαμψης) δημιουργείται ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ενισχύεται η εξωστρέφεια της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο ‘Αγις Πιστιόλας, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ εκτίμησε ότι, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η κατάσταση είναι δύσκολη και τόνισε ότι μπορούν να γίνουν λίγο πιο ευέλικτες οι διαδικασίες προσεχώς, ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των ΑΠΕ στη χώρα μας και όλοι να κινηθούν γρήγορα προς αυτή τη κατεύθυνση. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα και στις ανατιμήσεις πρώτων υλών που επηρεάζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα τα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες με επιτυχία και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο Μιχάλης Τσαούτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΨΑ, αναφέρθηκε στη δύναμη των συνεργειών μεταξύ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε, η δύσκολη χρονιά και γεμάτη προκλήσεις, που έρχεται, καθιστά αναγκαίες τις συνέργειες στη μεγαλύτερη μάζα των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι οι μικρομεσαίες. Εκτίμησε ότι «ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, είναι να ενωθούν οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, εταιρείες με κοινά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ, να ενωθούμε, να στηριχτούμε εντός της ελληνικής αγοράς αλλά και να δραστηριοποιηθούμε με επιτυχία στο εξωτερικό».

Στον εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της ELPEN, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ειδική μνεία έκανε στο ανθρώπινο δυναμικό και στην αναγκαιότητα περαιτέρω εκπαίδευσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών σε κρίσιμους τομείς. Ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι η ELPEN υλοποιεί επενδύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10% των επενδυτικών σχεδίων που έχει υποβάλει στο σύνολό της η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Thanks for reading Hellenic News of America

Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ιατρίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος. Όπως είπε, πρόκειται για την ψηφιακή μετάβαση και υιοθέτηση του υποδείγματος “έξυπνου λιμανιού”, την πράσινη μετάβαση και τα έργα κατασκευής και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών.

Ανθεκτική η ελληνική μεταποίηση στην κρίση

Την ανθεκτικότητά της έδειξε η ελληνική μεταποίηση στην περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Viohalco, πρόεδρος του ΔΣ της ElvalHalcor (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

Μιλώντας στο συνέδριο, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης της τελευταίας δωδεκαετίας, η ελληνική μεταποίηση έδειξε ξεκάθαρα τις δυνατότητές της. Οι επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα προβλήματα, έδειξαν ανθεκτικότητα και είναι έτοιμες να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία με επενδύσεις. Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, εστίασε στην ενεργειακή μετάβαση με αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε, η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά για την οικονομία της χώρας. Η ελληνική μεταποίηση και η οικονομία, καλείται να προσαρμοστεί σε ένα νέο υπόδειγμα, που θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Επίσης, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων το έχει συνειδητοποιήσει και είναι έτοιμες να πολλαπλασιάσουν την προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν θετικά τις προκλήσεις.

Ερωτηθείς για το εάν διαπιστώνει αλλαγή κουλτούρας όσον αφορά στην επιχειρηματική ηγεσία στην Ελλάδα, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι οι επιτυχημένες εταιρείες είναι εκείνες που διατηρούν πάνω από όλα ανθρώπινες σχέσεις στο εσωτερικό τους. Πρόσθεσε επίσης, ότι η κουλτούρα σε μια εταιρεία, μπορεί να ενισχυθεί από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας επιχειρηματίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img