Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ Άννα Μπιθικώτση...

Η Άννα Μπιθικώτση…

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

…η κόρη του αξέχαστου Γρηγόρη Μπιθικώτση, του μεγάλου μύθου του λαϊκού μας τραγουδιού, μιλάει στον συνεργάτη μας, Διονύση Ε. Κονταρίνη και στην εφημερίδα μας.

Από σήμερα και κάθε εβδομάδα η Εφημερίδα Hellenic News of America θα έχει την τιμή να φιλοξενεί στις σελίδες της την Άννα Μπιθικώτση, κόρη του μεγάλου μύθου του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, Γρηγόρη Μπιθικώτση, η οποία μέσα από τα αξιόλογα κείμενά της θα μας παρουσιάζει τις απόψεις της για θέματα της καθημερινής ζωής και φυσικά και πολλά άλλα από τη στήλη της «Αλληλογραφία Σιωπής»

Η Άννα είναι απόφοιτος της Σχολής Ορθοδόξων Καλογραιών, της Σχολής Καλών Τεχνών και της Σχολής Μοντελίστ «Βελουδάκη» Παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση και την συγγραφή. Το 2001 ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτη εξέδοσε την ποιητική της συλλογή «Αντί Σιωπής» η οποία μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 46 εκδόσεις. Το 2006 από τον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφορεί το βιβλίο της «Από το Ημερολόγιό μου. Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922-2005» ενώ το 2013 η «Εμπειρία Εκδοτική» εκδίδει το μυθιστόρημά της «Ηχηρές Σιωπές του Ερωτα»

Από το 2002 έως το 2013 αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών, «Αδέσμευτος Τύπος» έχοντας δική της στήλη με τον τίτλο «Αντί Σιωπής» Είναι ιδρυτής και δημιουργός της Λαϊκής Ορχήστρας «Άννα Μπιθικώτση» με την οποία τακτικά ζωντανεύει επί σκηνής τις σελίδες των βιβλίων της σε μορφή μουσικής παράστασης.

Η Άννα Μπιθικώτση είναι ευαισθητοποιημένη στο χώρο των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες κι΄ έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής τους παιδείας με πολλές παραστάσεις.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η Άννα είναι πολλά ακόμη τα οποία θα παρουσιάζουμε μεσα από τις σελίδες μας.

Ας δούμε τι μας είπε.

ΕΡΩΤΓΗΣΗ. Κατ΄αρχάς να σε καλωσορίσω στις σελίδες της εφημερίδας μας και εύχομαι να γίνει ένα σεβαστό «βήμα» για όλα όσα θα μας πεις. Η εφημερίδα μας σε ευχαριστεί. Καταλαβαίνεις πως όταν κανείς βρίσκεται μπροστά στην κόρη του αθάνατου Γρηγόρη Μπιθικώτση, κάπου χάνει λίγο τα λόγια του και δεν ξέρει από που να αρχίσει και που να τελειώσει. Καλώς όρισες λοιπόν και σε ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης να παρουσιάζεις στην εφημερίδα μας τα χρονογραφήματά σου από την δική σου στήλη με τον τίτλο «Αλληλογραφία Σιωπής» Από το 2001 χρονογραφείς ως αρθρογράφος σε έγκριτη αθηναϊκή εφημερίδα και τώρα για πρώτη φορά θα διαβάζουν τα κείμενά σου και οι αναγνώστες της εφημερίδας μας. Τι πραγματεύονται τα κείμενά σου και ποιός ο στόχος σου;

ΑΝΝΑ. Αφού πρώτα ευχαριστήσω απλά, βαθειά και ανθρώπινα τον εκδότη της εφημερίδας για την ευγενική διάθεση της στήλης, για να καταγράφω μέσα από μια «Αλληλογραφία Σιωπής» τις ηχηρές σιωπές μου στην σπουδαία σε έργο εφημερίδα σας, καθώς και σε σένα που με γνώρισες μαζί τους στη συνέχεια θα απαντήσω στην ερώτησή σου. Έχοντας διαγράψει τη δική μου πορεία στην πατρίδα ως συγγραφέας, ποιήτρια, στιχουργός, χρονογράφος, παρουσιάστρια σε τηλεοπτικό κανάλι και ιδρυτής-παραγωγός μουσικών παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με την Λαϊκή μου Ορχήστρα, επιλέγω αυτή τη φορά να απευθυνθώ με την πένα μου, που είναι η συνέχεια της ψυχής μου, στο αναγνωστικό κοινό της Ελληνικής Ομογένειας της Αμερικής με την ευκαιρία που μου δίνετε, ώστε να «αλληλογραφώ» μαζί με τον συνανθρωπό μου ομογενή που είναι πιο Έλληνας από εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, στη γη της λεμονιάς, της εληάς.

Κάθε μου γράμμα στην εφημερίδα παραλήπτη θα έχει τη ζωή και τους πρωταγωνιστές της. Τον Άνθρωπο, τη Μάνα Ελλάδα, το Όνειρο, την Ελπίδα, την Αγάπη, την Ειρήνη, αυτόν τον κόσμο τον μικρό τον μέγα. Στόχος μου είναι να μιλήσει καρδιά με καρδιά, ώστε με την ελπίδα φάρο στο «ταξίδι» των λέξεων μέσα από μια «Αλληλογραφία Σιωπής» όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να πλάσουμε τον κόσμο από την αρχή για να τον παραδώσουμε καλύτερον στα παιδιά μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Πως είναι να είσαι κόρη ενός τόσο μεγάλου καλλιτέχνη; Σίγουρα θα νοιώθεις πολύ περήφανη. Όμως από την άλλη πρέπει να στερήθηκες τον πατέρα σου λόγω της δουλιάς του.

ΑΝΝΑ. Το τίμημα της δόξας του το πλήρωσα ακριβά. Για να τον έχει ο κόσμος έπρεπε να τον στερηθώ και τον στερήθηκα στα άγουρά μου χρόνια, τότε που τα χρόνια μου ήθελαν και το δικό του «νερό» για ν΄ανθίσουν. Ήμουν όμως περήφανη που αυτός ο μύθος ήταν ο λατρεμένος πατέρας μου. Ευτυχώς στην εφηβεία μου κατάφερα να ξεχωρίσω τον πατέρα Γρηγόρη από τον Μπιθικώτση και έτσι ισορρόπησα.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης δεν έχει πεθάνει για κανέναν Έλληνα. Ζει στις καρδιές και στις ψυχές όλων. Οι μεγάλοι της ζωής δεν πεθαίνουν ποτέ, αλλά ζουν για να τους θυμόμαστε και να παίρνουμε όλοι μας μαθήματα ζωής και ψυχής από αυτούς. Τι έχεις να πεις εσύ γι΄αυτό;

ΑΝΝΑ. Ο Μπιθικώτσης είχε την τύχη μέσα από το τραγούδι να συναντηθεί με αυτόν τον Λαό και να τον εκφράσει. Είναι μια επική φωνή που δεν σε αφήνει να κλάψεις παρά μόνο από υπερηφάνεια. Μια φωνή δωρική που «κοιτά» από ψηλά. Μια φωνή που δίνει διέξοδο. Μια φωνή που δοξάστηκε, τιμήθηκε, αγαπήθηκε όσο ζούσε. Δεν περίμενε να πεθάνει για να γίνει μύθος. Όσα χρόνια και να περάσουν θα τον συναντάμε σε κάθε δέντρο που δεν βολεύεται με λιγώτερο ουρανό, στα σίδερα και στη φωτιά, σςτις φτωχογειτονιές, στο Πολυτεχνείο, στους καημούς και στις χαρές, στις θάλασσές μας, στα αετόμορφα βουνά μας, στις υπόγειες ταβέρνες, στις καρδιές μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Συνεχίζεις από το δικό σου μετερίζι να παρουσιάζεις με την Ορχήστρα «ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ» που έχεις δημιουργήσει τη ζωή και το έργο του πατέρα σου. Μίλησέ μας για τον σκοπό που το κάνεις αυτό.

ΑΝΝΑ. Έχοντας επίγνωση της δωρεάς που μου δόθηκε είχα υποσχεθεί στον ακριβό μου πατέρα ότι θα συνεχίσω μέσα από το έργο μου το δικό του έργο παραμένοντας ανεπηρέαστη, αληθινή και συνεπής απέναντι στη μεγάλη του ιστορία, ώστε να γνωρίσουν οι νεώτερες γενεές πρότυπα και να «κοινωνήσουν» της τέχνης τα μαλάματα παιδιά που ψάχνουν με μάτια γεμάτα φως και πίστη σύμβολα για να στηριχτούν. Γιατί ένα απ’ αυτά τα πρώτυπα ήταν και ο ίδιος που ανεπανάληπτα ερμήνευσε τους ποιητές μας, τους κορυφαίους συνθέτες μας,τα ρεμπέτικα, τις δικές του συνθέσεις. Ο δικός μου Μπιθικώτσης, ο δικός μου πατέρας Γρηγόρης αποτελεί ένα σύμβολο του Εθνικού μας Πολιτισμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Πολλές παραστάσεις σου έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα.Μίλησέ μας γι΄αυτή σου την πρωτοβουλία.

ΑΝΝΑ. Μεγάλωσα σ΄ένα σπίτι που το έδερνε ο αγέρας κι΄η βροχή κείνα τα πέτρινα για μας χρόνια πριν η ζωή μας χαμογελάσει, οπότε γνωρίζω, όχι μόνο μέσα από τους καημούς και τα βάσανα που τραγούδησε ο ακριβός μου πατέρας αλλά μέσα από προσωπικά μου βιώματα τι σημαίνει να ζητά κάποιος ένα χέρι να του απλωθεί στα δύσκολά του. Για το λόγο αυτό είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και κάνω όσα η συνήδεισή μου λέει. Πιστεύω ότι μπορεί λίγο πολύ ο καθένας μας να γίνει «αντίδωρο αγάπης» για τον συνάνθρωπό του «φυτεύοντας ένα δέντρο ανθρωπιάς» στον «κήπο των λυγμών» για να ανθίσουν οι ελπίδες και τα όνειρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Πως κράτησες εσύ τη ζωή του πατέρα σου όλα αυτά τα χρόνια;

ΑΝΝΑ. Θα ήθελα αντί απάντησης να καταθέσω το ποιήμα που έγραψα και αφιέρωσα στον ακριβό μου πατέρα Γρηγόρη στον δικό σας Μπιθικώτση. Τίτλος του «ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ»

Εγώ πατέρα μου, κράτησα όλα αυτά τα χρόνια τη ζωή σου

«Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές» «Στο περιγυάλι το κρυφό» «Στα περιβόλια με τους ανθισμένους κήπους» στη «Φτωχολογιά», «Στο περιστέρι» στη «Δραπετσώνα» στην «Καισαριανή». Γιατί ένα δειλινό σαν «Χρυσοπράσινο φύλλο» μίλησες με τον «Καημό» γιατί ήσουν «Αετός χωρίς φτερά» «Άμαξα μες στη βροχή» γιατί ήταν «Άπονη η ζωή» μαζί σου τότε.

«Μέσα στο παλιό μας σπίτι» σε είδα να «Στρώνεις το στρώμα σου για δυό» για σένα και το «Παραπονιάρικό» σου, το «Τρελοκόριτσο» σου. Έκανες «Υπομονή» έλεγες»Αύριο πάλι» «Θάρθει άσπρη μέρα και για μας»

“Ήσουν «Του Βοτανικού ο μάγκας» μπήκες «Στου Αποστόλη το κουτούκι» «Στου Μπελαμή το ουζερί» μες στην «Υπόγεια την ταβέρνα» φιλοσόφησες τη ζωή «Από το Α ως το Ω» κι΄ας μην είχες «βγάλει το σχολειό» «Άνθη της πέτρας» οι προσευχές σου στη «Μάνα και στην Παναγιά»

«Μέρα Μαγιού» «Μια Κυριακή» «Στο παραθύρι στεκόσουν» φοβόσουν μη χαθείς, μα εσύ «Γλυκέ μου δεν χάθηκες» στις φλέβες όλων μπήκες, γιατί «΄Ησουν καλός, ήσουν γλυκός κι΄είχες τις χάρες όλες» Γιατί ήπιες το «Αθάνατο νερό για να χαρείς ακαίριο τ΄όνειρό σου»

«Σε τούτο το στενό σε τούτο το δρομάκι» «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά» ο Βαμβακάρης, «ο κυρ-Θάνος» «Ο μπατίρης ο Λουκάς» που «δεν λογάριαζαν το χρήμα» μαζί τους και ο Μάνος με ένα «Γαρύφαλο στ΄αυτί» ο Μίκης με «Ροδόσταμο» στα χείλη. Ο Τσιτσάνης, ο Χιώτης και πόσοι άλλοι ακόμη παρέα με τους ποιητές έριξαν μια «Ζαριά καλή» και για σένα. «Έλαμψαν τα ματόκλαδά σου» και είπες «ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ.» «Ποιός να το πει» ότι θα «σήμαναν για σένα οι καμπάνες». Ότι θα σου «έσφιγγαν το χέρι» ότι θα «τράβαγε η ζωή σου στην ανηφόρα κι΄εσύ ψηλά, πολύ ψηλά θ΄ανέβαινες με σημαίες και με ταμπούρλα. Εσύ το «Ενα χελιδόνι» που βγήκες στους ουρανούς «Με το λύχνο του άστρου» για να «Ανοίξεις το στόμα σου» και να τραγουδήσεις τον «Ήλιο της Δικαιοσύνης» για να υμνήσεις «Της αγάπης τα αίματα»

Εσύ, ο «ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» που χτες βράδυ στ΄όνειρό μου μου κράτησες το χέρι, με κοίταξες επίμονα με τα βαθιά μαύρα μάτια σου και μου μίλησες πατέρα…για ένα «Όμορφο αμάξι με δυο άλογα»

Κι΄εγώ σε άκουγα…σε άκουγα…μετά το χέρι άπλωσα, τα χείλη σου σφράγισα, σου χαμογέλασα και σου είπα. «Εγώ πατέρα μόνο το ένα άλογο, το άσπρο σου άλογο πάντα θα θυμάμαι, τα όνειρα που έκανες παιδί, τα όνειρα που κάναμε μαζί σε «εκείνα τα μικρά κι΄ανήλιαγα στενά στη φτωχογειτονιά μας»

Αυτά είναι τα λίγα από τα πάρα πολλά που έχει κλείσει στην ψυχή της η Άννα Μπιθικώτση για τον μεγάλο της πατέρα και θα μπορούσε για ώρες να μου μιλάει. Στ΄αλήθεια μια συνομιλία με την Άννα είναι μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Κι΄αυτή την εμπειρία είχα την τύχη να την γνωρίσω.

Κάθε βδομάδα λοιπόν μέσα από τις σελίδες της Εφημερίδας της Νέας Υόρκης θα έχουμε την χαρά να διαβάζουμε τα υπέροχα άρθρα της Άννας

από τη στήλη της «Αλληλογραφία Σιωπής»

Διονύσης Ε. Κονταρίνης

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img