Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Greek CommunityΗ Αμερική αποφασίζει, η Ευρώπη πληρώνει και η Ρωσία κερδίζει!...

Η Αμερική αποφασίζει, η Ευρώπη πληρώνει και η Ρωσία κερδίζει!…

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Το είχα γράψει από τις πρώτες μέρες της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση. Το πλήγμα που θα δεχθεί η Ρωσία, είχα ισχυρισθεί, θα είναι επιδερμικό. Δεν περίμενα, όμως, για να είμαι ειλικρινής, ότι τα μέτρα που είχε αποφασίσει η Αμερική θα έπλητταν την Ευρώπη και ότι τα αντίμετρα της Ρωσίας καθώς και τα κίνητρα προς τον αγροτικό της κυρίως πληθυσμό θα ωθούσαν τη γεωργική της παραγωγή σε βαθμό που σήμερα ειδικοί να ισχυρίζονται ότι η χώρα του Πούτιν σε λίγα χρόνια θα γίνει αυτάρκης σε ότι αφορά τις ανάγκες της σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα!

Τρία χρόνια μετά τις αντι-κυρώσεις της Ρωσίας, οι συνολικές απώλειες των χωρών που υιοθέτησαν κυρώσεις εναντίον της φτάνουν τα 100 δις ενώ η Ρωσία είχε ζημίες 50 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το Αυστριακό Ινστιτούτο Έρευνας «WIFO», εξαιτίας των αντι-κυρώσεων, χάθηκαν στην Ευρώπη 400.000 θέσεις εργασίας και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της (ΑΕΠ).

Δημοσίευμα σχετικά με τις επιπτώσεις των μέτρων και αντιμέτρων αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Το Γαλλικό ερευνητικό κέντρο Διεθνούς Οικονομίας (CEPII) διαπίστωσε ότι τη μεγαλύτερη ζημιά, σε ποσοστό 76,7%, υπέστη η Ευρώπη. ΗΠΑ και Αυστραλία έπονται.

Thanks for reading Hellenic News of America

»Μόνο η Ιταλία, μέσα σε τρία χρόνια, έχασε 12 δις και 200.000 θέσεις εργασίας.

»Μέσα σε ένα χρόνο, από Ιούλιο του 2014 μέχρι Αύγουστο του 2015, η Ευρώπη έχασε συνολικά 60,2 δις, σύμφωνα με Γάλλους οικονομολόγους.

»Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, για τη Ρωσική οικονομία οι κυρώσεις ήταν ευεργετικές, καθώς συνέβαλαν στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και της υποκατάστασης των εισαγωγών. Στον τομέα των κηπευτικών θερμοκηπίου, η παραγωγή λαχανικών αυξήθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2014 και συνεχίζεται η αυξητική τους πορεία. Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα τεράστια θερμοκήπια και οι επενδύσεις αγγίζουν τα 150 δις ρούβλια. Οι εισαγωγές μειώθηκαν, κατά 40%.

»Σημαντικά αποτελέσματα υπήρξαν και στην παραγωγή χοιρινού κρέατος, πουλερικών και τυριού ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι παραγωγές γάλακτος και βοδινού κρέατος…»

Να τονίσω ότι «τη νύφη έχουν πληρώσει» κυρίως οι μικροεπιχειρηματίες και οι αγρότες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι της βόρειας Ευρώπης έχουν βρει τρόπους να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων και αντι-κυρώσεων. Μετέφεραν εργοστάσια παραγωγής στη Ρωσία η οποία και πάλι βγήκε κερδισμένη από τις ξένες επενδύσεις!

Επισκέπτομαι τη Ρωσία κάθε χρόνο και έχω διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» τις επιτελούμενες αλλαγές. Όπου και να ταξιδέψεις, με τρένο ή αυτοκίνητο, θα δεις τεράστιες εκτάσεις –που πριν λίγα χρόνια παρέμεναν ακαλλιέργητες– να είναι γεμάτες θερμοκήπια!

Στα καταστήματα, επίσης, τώρα διαφημίζονται τα ντόπια γεωργικά προϊόντα και ο μέσος Ρώσος έπαψε να θαυμάζει τα ξένα φρούτα και λαχανικά. Προτιμάει τα ρωσικά που είναι καλής ποιότητας και αναμφίβολα αρκετά φθηνότερα.

«Μέσα σε λίγα ακόμα χρόνια, θα είμαστε εντελώς αυτάρκεις. Ακόμη κι αν αρθούν οι κυρώσεις, οι παραγωγοί μας θα κυριαρχούν στην αγορά. Θ’ αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερα απ’ όσα εισάγουμε και θα μπορούμε να υπαγορεύουμε τους δικούς μας όρους», υποστηρίζουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες.

Κατά τα άλλα η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πιέζει την Ευρώπη για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αρνούμενη να αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτή είναι αποτυχημένη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επί τέλους να καταλάβουν ότι η Ρωσία (ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της) είναι γεωγραφικά αλλά και πολιτιστικά κομμάτι της Ευρώπης. Όσο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μας πείσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, τόσο οι επικίνδυνες εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά.

Γιώργος Μεσσάρης

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα παίρνουν περίοπτη πλέον θέση στα καταστήματα της Ρωσίας. Χαμένες κυρίως οι μεσογειακές χώρες. Ας τα βλέπει η Ουάσινγκτον…

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση [email protected] και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο.

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img