Tuesday, April 23, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Η Δίνη του δημοσίου χρέους της Ελλάδος συμπαρασύρει τα πάντα…Οικονομική Ανάλυση

Η Δίνη του δημοσίου χρέους της Ελλάδος συμπαρασύρει τα πάντα…Οικονομική Ανάλυση

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

 

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαική ¨Ενωση πέντε χρόνια τώρα «παλεύουν» με τις αδυναμίες τους.

 

Ο Ελληνικός λαός «παλεύει» με την δυστυχία του.

Thanks for reading Hellenic News of America

 

Πρωτοφανές γεγονός διεθνείς οργανισμοί, να μη μπορούν να λύσουν οικονομικό πρόβλημα μιας χώρας, που η συμμετοχή της, στο παγκόσμιο ΑΕΠ, είναι ασήμαντη.

 

Τεχνοκράτες και οικονομολόγοι που διαχειρίζονται την Ελληνική κρίση χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς.

 

Μόνο με μία «Οβιδιακή Μεταμόρφωση» μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

 

 

Οικονομική Ανάλυση

Του Θανάση Μπολέτη

Δημοσιογράφου

Για την Hellenic News Of America

 

 

‘Ολοι γνωρίζουμε ότι το μείζον πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας είναι το δημόσιο χρέος. Τα αριθμητικά δεδομένα που αντλούμε από επίσημους Οργανισμούς, και συνδέονται με τις υποχρεώσεις μιας χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση του, για τους ειδήμονες είναι εφιαλτικά.

 

Δεν τολμούμε να πούμε, όσοι είμαστε γνώστες των οικονομικών, ότι αυτό το χρέος είναι διαχειρήσιμο. Αντιθέτως το μέγεθος του, αλλά και η αδυναμία αποπληρωμής του, φαντάζουν ως «δαμόκλειος σπάθη» στο σύνολο του Ελληνικού Πληθυσμού. Είναι απορίας άξιον, αν τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αναλάβει τις τύχες του Ελληνικού λαού, γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, ή εθελοτυφλούν. Αν αποσιωπούν, ένα μείζον γεγονός που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, λόγω άγνοιας, την ευθύνη έχει το εκλογικό σώμα που τους εμπιστεύτηκε. Αν δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος λόγω ανικανότητας, ας παραχωρήσουν την θέση τους σε κάποιους ικανούς. Ας ενταχθούν στο «προσφιλές κλαμπ» των ηλιθίων. Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι νέοι Βουλευτές επιδίδονται σε μία «ακατάσχετη φιλολογία» περί του δημοσίου χρέους, που προκαλεί «απέχθεια» σε εκείνους που γνωρίζουν το πρόβλημα, καλό θα ήταν,πριν ομιλήσουν να μάθουν τι είναι δημόσιο χρέος, ποιες είναι οι διαδρομές του, και ποιος το πληρώνει. Δυστυχώς το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα, στις συγκυρίες που βιώνουμε όλοι, αντί να μεταφέρει μία «αύρα» αισιοδοξίας στους έλληνες πολίτες, επιχειρεί με αδιάντροπα μέσα να τιθασεύσει όποιες απεγνωσμένες φωνές ομιλούν για τα μύρια που έπονται από την ανικανότητά του. Το παρόν κείμενο επιχειρεί να εστιάσει την προσοχή του στο δημόσιο χρέος της Ελλάδος. Πως δημιουργήθηκε, ποίοι έφαγαν ακόμη και το «μεδούλι», και ποιοι πληρώνουν το γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσα χρόνια ακόμη θα πληρώνουμε τους «μάγκες» είτε ανήκουν στο πολιτικό σύστημα είτε είναι προστατευόμενοι του.

Οι αριθμοί πάντως είναι αμείλικτοι, και σε μία οικονομική ανάλυση αποτελούν την «ραχοκοκαλιά της αξιοπιστίας». Τα στοιχεία που επικαλούμεθα, προέρχονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους( ΟΔΔΗΧ).

Καλό θα είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

 

           Οι Ελληνες πολίτες μέχρι το 2030 πρέπει να πληρώσουν 290 δισεκατομμύρια Ευρώ, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Με τις σημερινές συνθήκες. Αν αλλάξουν τα δεδομένα και μπούμε σε νέα μνημόνια, το ποσό αυτό θα μεγαλώσει. Πρέπει να πούμε ότι την τρέχουσα πενταετία δηλαδή μέχρι το 2020, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει 52 δις., για χρεολύσια και 38 δις,. για τόκους, Δηλαδή περίπου 90 δις. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Οι κύριοι Οικονομολόγοι του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Ένωσης γνωρίζουν από οικονομία;

            Γνωρίζουν ότι μία χώρα με αποδυναμωμένο ΑΕΠ, με υψηλή ανεργία, με εξαιρετικά μεγάλη ύφεση, αν μπορεί να αποπληρώνει σε ετήσια βάση 20 δις περίπου για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Αν στο ποσό αυτό, προστεθεί και το ποσό της φοροδιαφυγής που εκτιμάται σε 15 δις ,που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Το συγκλονιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα χρεολύσια είναι εξαιρετικά χαμηλότερα από τους τόκους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι την δεκαετία 2021-2030 το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει 86,6, δις ευρώ σε χρεολύσια και 114,4 δις ευρώ σε τόκους ..!!!!!.

           Συνολικά την δεκαετία πρέπει να πληρωθούν 201 δις.. Μη ξεγελιόμαστε. Αν δεν υπάρξει άμεσα γενναία αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, οι οικονομολόγοι και τεχνοκράτες που χειρίζονται το ελληνικό πρόβλημα, να ανοίξουν τον δρόμο, ώστε να μπουν στη θέση τους άλλοι περισσότερο ικανοί.

           Οσον αφορά την «ελίτ» της Ευρώπης, προεξάρχοντος του κ. Σόιμπλε της Γερμανίας, μια χρεοκοπία της Ελλάδος θα την βάλει στο κάδρο των «αντιευρωπαιστών». Και οι συνέπειες έπονται…..

           Δεν έχουν αντιληφθεί κάποιοι ότι η συνοχή της Ευρώπης κρέμεται από μία κλωστή. Το μεγάλο φορτίο για την συνοχή της Ευρώπης το επωμίζεται η Γερμανία. Η Καγκελάριος Κύρια Μέρκελ πρέπει να δώσει το «στίγμα» της Ευρωπαικής Συνοχής. Ελπίζουμε ότι θα το κάνει. Όπως ελπίζουμε ότι θα συνηγορήσει σε μία «Οβιδιακή Μεταμόρφωση» του Δημόσιου χρέους της Ελλάδος

 

 

 

 

 

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img