Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, που κατέρχεται στις εκλογές με τη...

Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, που κατέρχεται στις εκλογές με τη ΝΔ

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Της Μαρίας Ζούγρα

Αναμφισβήτητα, οι φετινές εκλογές αποπνέουν εντονότερα άρωμα γυναίκας, με υποψήφιες αρκούντως δυναμικές, με πολλά βέλη στη φαρέτρα τους, τα οποία κατευθύνονται κατευθείαν στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την εκλογή τους. Μια γυναικεία φωνή, που ξεχωρίσαμε ανάμεσά τους, είναι η υποψήφια βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες, κ. Δέσποινα Πρίνια, Διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας και Στρατηγικής Διαχείρισης ΜΜΕ.

-Αρχικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί κατέρχεστε ως υποψήφια με τη ΝΔ στο νομό Κυκλάδων και όχι με κάποια άλλη παράταξη;

«Από τη στιγμή που αποφάσισα να πολιτευτώ, οι Κυκλάδες ήταν λόγω καταγωγής η αυτονόητη επιλογή μου. Όταν πας να τρέξεις μαραθώνιο πρέπει να έχεις πολύ ισχυρό κίνητρο και για εμένα η καταγωγή μου από τις Κυκλάδες και το ισχυρό συναισθηματικό DNA λειτούργησαν καταλυτικά για ν’ αγωνιστώ για τον τόπο μου και να τον εκπροσωπήσω. Είναι μεγάλη τιμή για μένα η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη γι’ αυτό το ψηφοδέλτιο. Πιστεύω στο όραμα του για μια Ελλάδα συνομιλητή της Ευρώπης, που κοιτάζει το αύριο με  αισιοδοξία και κάνει τολμηρά και σταθερά βήματα μπροστά. Μια χώρα που  μπορεί έμπρακτα να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη, ακόμα και μέσα σε μεγάλες προκλήσεις και κρίσεις σ’ έναν  κόσμο που αλλάζει και να είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή. Ήταν ένα πείραμα δημοκρατίας που πέτυχε και φυσικά και είμαι περήφανη να είμαι κι εγώ μέρος του».

 

Thanks for reading Hellenic News of America
Photo source: Despina Prinia

-Πρεσβεύετε στο προεκλογικό σας φυλλάδιο ότι «στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα γίνουν η μεγάλη αλλαγή στον τόπο τους». Ποια είναι αυτή η αλλαγή, που πιστεύετε ότι χρειάζεται ο τόπος;

«Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια απέδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια σύγχρονη χώρα, που είναι σε θέση να συγκρουστεί με το παρελθόν και να νικήσει ακόμα και τον κακό της εαυτό και παθογένειες δεκαετιών. Νομίζω ότι και το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες έζησαν μια “ενηλικίωση” τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έμαθαν να ξεχωρίζουν ένα σύγχρονο κράτος, που στέκεται δίπλα τους ό,τι κι αν συμβεί. Μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης, ανασφάλειας και απαξίωσης της χώρας, έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και η θέση της χώρας στη διεθνή κοινότητα είναι πια σεβαστή σε κάθε επίπεδο. Όμως, για να ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση, βασική προϋπόθεση είναι εκτός από την οικονομική και η “κοινωνική ανάπτυξη”, η βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου. Πιο εξειδικευμένες πολιτικές για τους πιο ευάλωτους, αποτελεσματικό πολιτιστικό επιχειρείν, παιδεία συνδεδεμένη με την εργασία, υγεία ακόμα και για τα μικρότερα σημεία της χώρας με χρήση τηλεϊατρικής και νέων τεχνολογιών, πολιτικές για το περιβάλλον, που βρίσκονται όμως σε ισορροπία με το ανθρώπινο περιβάλλον. Σαν νησιώτισσα αυτά θα ήθελα να δω για να αισθανθώ ότι “ενηλικιωθήκαμε” πλήρως και είμαστε εξοπλισμένοι για τις σύνθετες προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει. Έγιναν πολλά βήματα σε μια τετραετία αλλά η χώρα χρειάζεται άλλη μια ευκαιρία για να ολοκληρώσει την “ανάπτυξή” της».

-Πρεσβεύετε ακόμη, ότι θέτετε υποψηφιότητα «για να μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν στο Κοινοβούλιο τη δική τους φωνή». Οι γυναικείες φωνές είναι αρκετές, ώστε να εισακουστούν – πιστεύετε – στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

«Λέω συχνά ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά επαγγελματίας πολίτης. Αισθάνομαι έτσι και νομίζω ότι χρειάζονται και τεχνοκράτες και άνθρωποι από την κοινωνία στο πολιτικό μείγμα. Δουλεύω από τα 17 μου, έχω μαζέψει μίλια στον επαγγελματικό στίβο και νομίζω ότι η ακαδημαϊκή μου εμπειρία δεν έχει καταφέρει να με κάνει θεωρητική. Είμαι τεχνοκράτισσα και βλέπω τα πράγματα σε ρεαλιστικούς όρους. Στην επαγγελματική μου ζωή νομίζω ότι μου αποδόθηκαν τα ίσα, δεν έχω παράπονο. Είναι όμως μια μεγάλη αλήθεια, ότι οι γυναίκες στον πολιτικό χώρο δεν είναι αρκετές, η εκπροσώπηση ήταν ως τώρα συμβολική. Όμως μιλάμε για την κυβέρνηση που πρότεινε μια γυναίκα ΠτΔ, έβαλε πρώτες τις γυναίκες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, έβαλε για πρώτη φορά 50-50 στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες δεν είμαστε μόνο θέμα ποσόστωσης. Ναι, θα ήθελα να δω περισσότερα γυναικεία χαρτοφυλάκια στην επόμενη κυβέρνηση. Όχι για λόγους πολιτικής ορθότητας, αλλά γιατί το αξίζουμε και το κερδίσαμε».

-Είστε ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος «Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκού Lobbying» στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου – SCG. Γιατί αφήνετε τα… θρανία για τα έδρανα;

«Δεν άφησα ποτέ τα θρανία. Ακόμα και τώρα που βρίσκομαι σε άδεια, η ερευνητική μου δραστηριότητα είναι αδιάλειπτη. Αυτό είναι το σημείο αναφοράς μου, η ακαδημαϊκή μου δουλειά. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το βρίσκω ασυμβίβαστο με την προσφορά στα κοινά. Και στα δύο ο στόχος είναι κοινός. Η διαφορά είναι ότι στα θρανία, όπως λέτε, βρίσκομαι ανάμεσα σε πολίτες του αύριο και στον πολιτικό χώρο βρίσκεσαι ανάμεσα σε όλους τους πολίτες εκπροσωπώντας τους. Δύσκολη δουλειά, αλλά αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω πολλαπλασιαστικά».

-Έχετε εργαστεί ως εκπαιδευόμενη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, ενώ θητεύσατε και στο υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Η πολιτική ωστόσο, της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τους πρόσφυγες δεν χαρακτηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως φιλική. Η καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης προσφύγων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – και όχι μόνον- είναι επίσης γεγονός. Αν εκλεγείτε τι θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

«Καταρχήν, για να είμαστε ξεκάθαροι, μιλάτε για καταγγελίες στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που έγιναν από την πλευρά της Τουρκίας και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες κατέπεσαν.   Να σας θυμίσω, ότι πρόσφατα ο υπεύθυνος της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο ίδιο ιδεοληπτικό πλαίσιο,  στήριξε και πρόταση για τη μη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο με ευρωπαϊκά εργαλεία. Τα συμπεράσματα, τα έχουν βγάλει και οι πολίτες και η ευρωπαϊκοί θεσμοί. Είναι αλήθεια, ότι η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια απέχει πολύ από το εθνικά ανεύθυνο “η θάλασσα δεν έχει σύνορα”, που δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου και μη διαχειρίσιμο για τη χώρα μεταναστευτικό κύμα. Η Ελλάδα έχει πια διεθνοποιήσει τα ζητήματα της, τα εθνικά μας θέματα δεν είναι πια διμερή, είναι ευρωπαϊκά και τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πορεύεται πάντα με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή, σώζοντας κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες από τη θάλασσα. Η διαφορά είναι πως έχουμε σύνορα όπως είχαμε πάντα και δεν είναι απαραβίαστα από κανέναν, όπως δεν είναι σε καμία πολιτισμένη χώρα. Ας τα σκεφτούν αυτά οι δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φαίνεται να στηρίζουν με την ίδια θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν πρόκειται π.χ. για τη βία κατά των γυναικών. Μακριά από μένα ο λαϊκισμός, αλλά όταν κάνουμε συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση και δεν πρέπει να γίνεται με αυτούς τους όρους. Εξάλλου στην εποχή μας, όπως είχε χαρακτηριστικά πει και ο B. Obama, οι διακρίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πια φυλετικές, ταξικές η εθνικές. Είναι διακρίσεις ανάμεσα σ’ αυτούς που πιστεύουν στη Δημοκρατία και σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στη Δημοκρατία».

-Τον τελευταίο καιρό οι όροι «η μαφία της Μυκόνου», «το παρακράτος της αυθαίρετης δόμησης» κτλ. κοσμούν εκατοντάδες άρθρα και αναρτήσεις. Πώς θα επιβληθείτε στο «οργανωμένο έγκλημα» που φέρνει εισπράξεις εκατομμυρίων κάθε καλοκαίρι;

«Για να μην βάζουμε δίκαιους και άδικους στο ίδιο καλάθι, να πούμε καταρχάς ότι η Μύκονος είναι για το τουριστικό προϊόν το διαμάντι του στέμματος, παρέχοντας ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού ΑΕΠ. Κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες στους σωστούς επιχειρηματίες του luxury tourism, που είναι ένα υγιές κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας. Όμως, μπορεί η Μύκονος να είναι μια περίπτωση από μόνη της στον τουρισμό μας αλλά δεν είναι ξεχωριστό κράτος. Η ανομία και η παραβατικότητα δεν έχουν καμία θέση και καμιά ανοχή σ’ αυτή την κυβέρνηση και τα γρήγορα αντανακλαστικά στα πρόσφατα θλιβερά περιστατικά  το απέδειξαν. Το αστυνομικό τμήμα της Μυκόνου ενισχύθηκε και οι αρχές είναι σε επαγρύπνηση,  προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ξέρετε, όλο αυτό δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους κατοίκους του νησιού αλλά στο ίδιο το τουριστικό προϊόν του νησιού, που είναι πολύτιμο. Το θέμα της ασφάλειας βρίσκεται πολύ ψηλά στα κριτήρια μιας νέας γενιάς επισκεπτών, αυτούς που ονομάζουμε υπεύθυνους επισκέπτες και ειδικά των απαιτητικών επισκεπτών του πολυτελούς τουρισμού. Όμως, δεν μπορώ να υιοθετώ τους όρους μαφία της Μυκόνου και οργανωμένο έγκλημα και ούτε είναι χρήσιμο να δαιμονοποιήσουμε συνολικά ένα νησί, που αποτελεί βιτρίνα της χώρας στο εξωτερικό. Αδικεί και τους επιχειρηματίες, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία επενδύουν στο νησί και τον πολυτελή τουρισμό, τηρώντας αυστηρά τα κριτήρια, και την τοπική κοινωνία του νησιού, που έκανε και συνεχίζει να κάνει παγκόσμιο προορισμό ένα νησί των Κυκλάδων. Είναι μια μεγάλη συζήτηση που είμαι σίγουρη πως θα την κάνουμε και την επομένη των εκλογών και καλώς η κακώς  δεν έχει εύκολες απαντήσεις».

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img