Wednesday, April 24, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ Ελλάδα ελπίζει να αναδυθεί μετά την πανδημία, «Χώρα των Ονείρων»

Η Ελλάδα ελπίζει να αναδυθεί μετά την πανδημία, «Χώρα των Ονείρων»

Joanne Trikoulis
Joanne Trikoulis
Joanne Trikoulis is a contributing editor and is based in Athens, Greece. She is the CEO & Founder of Axion-Ellas. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ιστορικά, η Αμερική έχει ονομαστεί “η γη της ευκαιρίας”, επειδή εκατομμύρια μετανάστες έφυγαν από τις χώρες τους για να βρουν κάτι σε αυτή τη χώρα, που δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα στη δική τους, μια ευκαιρία να επιτύχουν. Στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μια εποχή ταχείας εκβιομηχάνισης και αστικοποίησης, η Αμερική δέχθηκε περισσότερους από 20 εκατομμύρια μετανάστες. Ωστόσο, έχουμε δει άλλες χώρες να εμφανίζονται στο προσκήνιο ως “νέα εδάφη ευκαιριών” είτε μεταπολεμικά είτε έπειτα από μια κρίση. Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε τεράστιες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, που τόσοι πολλοί μετανάστες γυρίσαν πίσω για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση βομβαρδισμένων πόλεων και συστήματα μεταφορών στην Ευρώπη. Η Αυστραλία έχει ονομαστεί “η γη των ευκαιριών για τους επιχειρηματίες” και συχνά βρίσκεται στην κορυφή στους καταλόγους του κόσμου ως προορισμός μετανάστευσης, λόγω του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης, της ποιότητας ζωής και το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα κατά κεφαλήν, λόγω των φυσικών πόρων και της γεωγραφικής θέσης της, μεταξύ της Ασίας και της Αμερικής. Όταν μπήκαμε στη νέα χιλιετία, η Ασία, με ένα νέο κύμα ψηφιακής καινοτομίας και τεχνολογίας ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την ευημερία, έγινε η νέα «γη των ευκαιριών». Πρώτα το Χονγκ Κονγκ, μετά η Σιγκαπούρη και πιο πρόσφατα το Ντουμπάι με φορολογικά κίνητρα, είδε ένα κύμα μετανάστευσης.

Οπότε όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει, ίσως αλλάζει τολμώ να πω ακόμα πιο γρήγορα απ’ ό,τι φανταζόμασταν. ότι θα μπορούσε να συμβεί» σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ήταν προφανές ότι τα μοντέλα προσέγγισης που χρησιμοποιήθηκαν στις παραπάνω χώρες, για μια μεταναστευτική επανεκκίνηση, είχαν ερευνηθεί διεξοδικά για ένα ελληνικό μοντέλο επενδυτικής μετανάστευσης που εξελίσσεται σιγά-σιγά.  Ένα τέτοιο μοντέλο φαίνεται ότι θα βασίζεται στο σχέδιο ανάπτυξης 14 σημείων του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, το οποίο προβλέπει μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας με τρόπο που θα οδηγήσει σε αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και θα βελτιώσει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της χώρας, μέσω παρεμβάσεων στα φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, την υγεία, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση.  Επικεντρώνεται επίσης σε κίνητρα χρηματοδότησης για την καινοτομία στον τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση, τις υποδομές και τις μεταφορές.  Σε έναν πρόγραμμα για την οικονομική ανάκαμψη για την επόμενη δεκαετία, οι συστάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, καθορίζουν τον διπλασιασμό της ετήσιας ανάπτυξης από 1,7% σε 3,5% έως το 2030 και την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 81% του μέσου όρου της ΕΕ από 67% σήμερα.  Η έκθεση προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 7% από το σημερινό 17%.  Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θέλει να είναι ανταγωνιστική στο φορολογικό μέτωπο, την ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου της και τη λειτουργία του κράτους μέσω της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των θεσμών, προκειμένου να διασφαλίσει την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία τους.

Η Ελλάδα, που τα είχε πάει αρκετά καλά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και έχει λάβει γρήγορα και αυστηρά μέτρα τώρα με την δεύτερη αναζωπύρωση, έχει παράλληλα εντείνει σημαντικά το ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλίσει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, έχοντας στόχο μια ελκυστική εικόνα για περισσότερη μετανάστευση μετά το τέλος της πανδημίας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα επεκτείνει τις προσπάθειές της για την «προσέλκυση στην πατρίδα μας ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο χρειαζόμαστε πραγματικά». Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, φορολογικές διατάξεις και άλλα κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης την μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα πρώτα 7 χρόνια, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους πολίτες άλλων χωρών που επιλέγουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ανακοινώθηκαν με στόχο να αντιστραφεί το «brain drain» των τελευταίων ετών (οπού έφυγαν πολλοί Έλληνες εν μέσω κρίσης για το εξωτερικό). Η πανδημία έδωσε «μια μεγάλη ευκαιρία», να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, προχώρησαν με επιταχυνόμενη ταχύτητα στην ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ των πολιτών, επιχειρήσεων και κρατών με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, ώστε να καταπολεμηθεί ο χρόνιος βραχνάδας της ελληνικής κρατικής γραφειοκρατίας. Με το rebranding της Ελλάδας ως, «Μία εξωστρεφής, ανταγωνιστική οικονομία στην αιχμή των εξελίξεων, στην αιχμή της τεχνολογίας, στην αιχμή της κλιματικής αλλαγής, η οποία ταυτόχρονα όμως θα συνοδεύεται από ένα αποτελεσματικό κράτος και από μία ποιότητα ζωής που θα διατηρεί αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που κάνουν την Ελλάδα τόσο διαφορετική, τόσο όμορφη στα μάτια όχι μόνο τα δικά μας, των Ελλήνων, αλλά και όσων θέλουν ενδεχομένως να έρθουν, να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα», ελπίζει να προσελκύσει και τη μετεγκατάσταση των πολυεθνικών. Είτε πρόκειται για εταιρείες που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν των περιφερειακών κεντρικών γραφείων τους στην Ελλάδα, είτε για εταιρείες με έδρα ερευνητικού και αναπτυξιακού στόχου, είτε για βάσεις back office, είτε για βάσεις πωλήσεων που καλύπτουν μια περιοχή, λόγω της γεωγραφικής συνδεσιμότητας της Ελλάδας. Με την λειτουργία τους στην Ελλάδα θα διευκολυνθεί η επιστροφή μιας κατηγορίας εργαζομένων που είναι εξοικειωμένοι με το περιβάλλον των πολυεθνικών. Σημείωσε δε ο Κύριος Μητσοτάκης ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε μία σύγκρουση μεταξύ αυτών οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό και αυτών που έμειναν στην Ελλάδα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο σκοπός είναι να παντρέψουμε δεξιότητες. Και μέσα από αυτή την γόνιμη ώσμωση να δημιουργήσουμε συνθήκες, ώστε όλοι τελικά να είμαστε κερδισμένοι και ωφελημένοι. »

Αναφερόμενος σε ένα μεταπανδημικό κόσμο είπε: «Σε μια εποχή που μπορείς να δουλεύεις από οποιοδήποτε μέρος, γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα, αρκεί να πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις; Η ποιότητα ζωής θα διαδραματίσει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο.» Παραθέτοντας την ταινία Field of Dreams, «αν την χτίσετε θα έρθουν.» Ο πρωθυπουργός είπε: «Ναι, αν αλλάξει η Ελλάδα και η Ελλάδα αλλάζει, οι  Έλληνες που το σκέφτονται αυτή τη στιγμή, θα επιστρέψουν δύο και τρεις φορές». Λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ μπορεί να έχετε δίκιο, καθώς είδαμε πολλούς Έλληνες να σπεύδουν στα Ελληνικά Προξενεία κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας για να ανανεώσουν τα ελληνικά διαβατήρια τους και πολλούς Ελληνοαμερικάνους δεύτερης γενιάς, που επιθυμούσαν να υποβάλουν αίτηση για διπλή υπηκοότητα. Οπότε συνεχίστε έτσι, προσφέροντας κίνητρα και εμείς θα έρθουμε.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img