Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας «Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών» ταξίδεψε από...

Η εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας «Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών» ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Μελβούρνη.

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Coburg on Victoria» έγιναν με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών» δημιουργία της φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ. Η έκθεση που ταξίδεψε για πρώτη φορά από την Ελλάδα στην Αυστραλία, με την αρωγή της Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού της επετείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης «Ελλάδα 2021» καθώς και στο επίσημο πρόγραμμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Επιλέχτηκε η 12η Δεκεμβρίου για τα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς είναι η ημερομηνία ίδρυσης της Προεδρικής Φρουράς (1868). Την διοργάνωση ανέλαβε η Οργανωτική Επιτροπή Εθνικής Επετείου Βικτώριας σε συνεργασία με την εφημερίδα Νέος Κόσμος, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το επίλεκτο σώμα της Προεδρικής Φρουράς αποτελεί το θέμα της ξεχωριστής έκθεσης. Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν το σύμβολο του Εύζωνα όπως ποτέ άλλοτε και μας ανοίγουν ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς μέσα από μια ιδιαίτερη παρουσίαση με 11 λάβαρα ύψους 3 μέτρων το καθένα. Τα 7 λάβαρα αναπαριστούν τις παραδοσιακές στολές των Ευζώνων που φέρουν πλήθος συμβολισμών και στα υπόλοιπα έργα εκτίθενται φωτογραφίες και βιωματικές καταθέσεις που μεταδίδουν την βαθιά ψυχή του Εύζωνα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. κ. Ευμένιος, οι Αιδεσιμότατοι Πατέρες Βασίλειος Κουρτέσης και Λεωνίδας Ιωάννου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ.Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου, κ. Τσουρδαλάκης, ο Εκδότης της εφημερίδας Νέος Κόσμος, κ. Γκόγκος, ο Δήμαρχος της Περιφέρειας Kingston, κ.Στάικος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Περιφερειών Brimbank και Moreland.

Μεταξύ των καλεσμένων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι ακόλουθοι Προέδροι: ο κ. Θεοφάνους από την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης & Βικτωρίας, ο κ.Μαυρουδής από την Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης & Βικτώριας, ο κ.Ντούριος από την Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Εφέδρων Εν Αυστραλία, ο κ.Κωστούλιας από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλικιωμένων Μελβούρνης & Βικτωρίας, ο κ. Τσεπραϊλίδης από την Ποντική Εστία και ο κ. Σταματάκος από την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της νεολαίας της Ποντιακής Εστίας, όπου νέοι τίμησαν την ημέρα φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες από τον Πόντο.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, με τον χαιρετισμό του μίλησε εκτενέστερα για τους αγέρωχους Εύζωνες, ένα σύμβολο όπως τόνισε που ταυτίζεται με την Ελλάδα και είναι παγκοσμίως γνωστό και αναγνωρίσιμο. «Οι Εύζωνες είναι οι θεματοφύλακες της παράδοσης, η απεικόνιση όλων των πολεμικών αρετών των Ελλήνων. Είναι το σύνολο όλων των ηρωικών πράξεων που σε κάθε ιστορική περίοδο εξασφάλισαν την λευτεριά». Κλείνοντας την ομιλία του με ένα ηχηρό μήνυμα στους Ομογενείς της Αυστραλίας, να συνεχίσουν από την δεύτερη πατρίδα τους να κάνουν υπερήφανο το Ελληνικό Έθνος με την αγάπη τους για την Ελλάδα και με την πίστη στις Ελληνικές αξίες, που φέρουν μέσα τους και πρεσβεύουν σε όλον τον κόσμο.

Η κα. Δήμητρα Χατζηαδάμ στο δικό της μήνυμα ανάφερε, ότι ήταν μεγάλο επίτευγμα η έκθεση φωτογραφίας να ταξιδέψει στην Ομογένεια και ευχήθηκε το 2022 να δοθεί η δυνατότατα ολόκληρη η έκθεση που αποτελείται από 100 έργα, να ταξιδέψει στην Μελβούρνη.

Συγκινητικά ήταν τα λόγια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερασούντος κ. κ. Ευμενίου όπου τόνισε ότι η απεικόνιση του Εύζωνα ταυτίζεται άμεσα με την Ορθοδοξία. Όπως ανάφερε δεν είναι τυχαίο που η μακριά φούντα στο φάριο συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση και ξεκινάει από την κορυφή της ευζωνικής ενδυμασίας, καθώς μας δείχνει ότι η Ορθοδοξία είναι στο υψηλότερο βαθμό για τους Έλληνες.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του τον πλημμύρισε έντονα η συγκίνηση όταν αναφέρθηκε στους αιματηρούς αγώνες των Ελλήνων που κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης δεν δίστασαν να έρθουν αντιμέτωποι με τον εχθρό, τονίζοντας ότι οι ήρωες του αγώνα του ’21 δεν ήταν με εμβληματικές ενδυμασίες αλλά ήταν οι απλοί άνθρωποι που αγωνιστήκαν με πάθος για την υπεράσπιση και την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Τσουρδαλάκη και τον κ. Γκόγκο όπου ευχαρίστησαν όλους τους κύριους χορηγούς όπου ήταν η εφημερίδα Νέος Κόσμος, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους να μεταφερθεί μια τόσο αξιόλογη έκθεση στην Αυστραλία και να φιλοξενηθεί στην Μελβούρνη. Το επίσημο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αυστραλίας. Η έκθεση είναι διαθέσιμη για το κοινό, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img