Tuesday, April 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ Επιτροπή «Ελλάδα 2021» πραγματοποίησε εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη...

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» πραγματοποίησε εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και των Αλγορίθμων

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η τελευταία εκδήλωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πριν τη λήξη του επετειακού έτους, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Επιτροπής, Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Πρόκειται για την ανακοίνωση της δημιουργίας της Μονάδας «Αρχιμήδης» στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», για την οποία εργάστηκε συστηματικά η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» υλοποιώντας μια πρόταση των μελών της Ολομέλειας, Χρίστου Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την Επιτροπή για αυτή την πρωτοβουλία της και τόνισε ότι αποτελεί «σημαντική προίκα για τη χώρα. Είναι ένα όραμα των κορυφαίων μυαλών της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο γίνεται πράξη με τη βοήθεια της Επιτροπής “Ελλάδα 2021″».

Στην ομιλία της, η κυρία Αγγελοπούλου επισήμανε ότι «η δημιουργία του συγκεκριμένου ερευνητικού ινστιτούτου, συνδέθηκε με την επιλογή μας να εντάξουμε το συγκεκριμένο ερευνητικό ινστιτούτο, στο πρόγραμμα που συντόνισε η Επιτροπή. Γιατί η λογική μας είναι ότι δεν μπορεί μόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, μια χρονιά τιμής και μνήμης, αλλά αυτή να αποτελέσει και ένα παράθυρο για να αντικρύσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος».

«Διαθέσαμε τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους» πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής, «και αναζητήσαμε βοήθεια από ειδικούς, προκειμένου να δομηθεί μία πλήρης πρόταση, με το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο και τις προβλεπόμενες μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, την οποία στείλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης». Η Επιτροπή προώθησε την πρόταση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, όπου αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε ένα ποσό 21.000.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τη λειτουργία της Μονάδας για τα επόμενα χρόνια.

«Εκφράζω τη βεβαιότητα, ότι η νέα Μονάδα του “Αθηνά” θα ανθίσει και θα πετύχει να φέρει την αλλαγή παραδείγματος στην Ελλάδα σε μία επιστημονική περιοχή, που όσο δυσνόητη είναι για εμάς τους μη ειδικούς, τόσο τεράστιας σημασίας είναι για το μέλλον μας», τόνισε.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του προέδρου και γενικού διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Γιάννη Εμίρη, των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Χρίστου Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη και Μάρκου Βερέμη. Τη συζήτηση συντόνισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι κάνουν στατιστική ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν στο ίντερνετ και ότι θα μπουν σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ακόμα και σε περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν φανταζόμαστε. Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα, με στόχο να παραμείνουν νέοι επιστήμονες στη χώρα αλλά και να ενισχυθεί η συνεργασία με επιστήμονες από το εξωτερικό και την ομογένεια. Επίσης θα λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας με αντίστοιχες ερευνητικές μονάδες του εξωτερικού.

Ο Γιάννης Εμίρης τόνισε πως «ο “Αρχιμήδης” είναι ένας μοχλοβραχίονας που μας πηγαίνει μπροστά, είναι μια σημαντική προσθήκη που ενισχύει το ερευνητικό έργο του “Αθηνά”». Επίσης εξήγησε με ποιο τρόπο ο «Αρχιμήδης» πρόκειται να επηρεάσει το ερευνητικό οικοσύστημα όλης της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img