Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceΗ ζωή σε ξεχασμένες γωνιές της γης

Η ζωή σε ξεχασμένες γωνιές της γης

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΜΕΡΟΣ 2 – ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

Σε μια από τις ξεχασμένες εσχατιές της γης, στην πόλη Μπούνια του Ανατολικού Κονγκό ένας Ορθόδοξος Κονγκολέζος ιεραπόστολος, ο π. Τιμόθεος, επιτελεί ένα αξιοθαύμαστο έργο. Κηρύττει, διδάσκει, συμβουλεύει, βοηθάει αγόγγυστα όσους έχουν ανάγκη, που δυστυχώς είναι πολλοί, παρά πολλοί.

Στην πόλη του κάποτε ζούσαν 500 και πλέον Έλληνες. Σήμερα έχουν απομείνει 4! Ο ναός του Αγίου Νικολάου στον οποίο το 2011 τοποθετήθηκε ιερατικώς προϊστάμενος είχε παραμείνει κλειστός για χρόνια. Χάρη στις άοκνες προσπάθειές του ο ναός λειτουργεί και πάλι και εξυπηρετεί τις ανάγκες των ντόπιων πλέον Ορθοδόξων και φυσικά των 4 Ελλήνων.

Οι προσπάθειες του πατρός Τιμόθεου έχουν φέρει αποτελέσματα. Τα μηνύματά του γίνονται αποδεκτά από τους αυτόχθονες συμπατριώτες του.

«Είναι εμφανής η μεταμορφωτική δύναμη του Έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ενώνει τα πρώην διεστώτα» μας λέει υπογραμμίζοντας ότι «στα κηρύγματά μου επιμένω πολύ στην εθνική συμφιλίωση, στην αμοιβαία αδελφική αγάπη και φιλική γενικά διάθεση».

Thanks for reading Hellenic News of America

Στον αγώνα του αυτό τού συμπαραστέκονται οι λιγοστοί Έλληνες που έχουν απομείνει στη Μπούνια, οι οποίοι είναι πάνω από κάθε φυλετισμό.

Ο πατήρ Τιμόθεος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους, που είναι επί το πλείστον φοιτητές των διαφόρων Πανεπιστημίων στο Ανατολικό Κονγκό και οι οποίοι ανταποδίδουν με σεβασμό στο πρόσωπο του ιερέα τους.

Κάθε Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία διοργανώνει για τους νέους μια συγκέντρωση μελέτης της Αγίας Γραφής, όπου αναλύει, στο επίπεδο των φοιτητών, τις αγιογραφικές περικοπές της Κυριακής.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι οι περισσότερες ερωτήσεις των φοιτητών αυτών εστιάζονται πάνω στις διαφορές μας με τους καθολικούς και τους  προτεστάντες.

Για να απαντήσει και να ανταποκριθεί κατάλληλα στο ενδιαφέρον τους, έχει συντάξει φυλλάδια με αποσπάσματα πανεπιστημιακών του σημειώσεων, που τις έχει μεταφράσει από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και μοιράζει σε φωτοτυπίες και σε ηλεκτρονική μορφή. Με τις σημειώσεις αυτές οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζονται δογματικά και να λύνουν τις απορίες τους για τη Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη.

Λόγω έλλειψης βιβλιοθήκης, το σπίτι του π. Τιμόθεου έχει γίνει χώρος διαβάσματος και μελέτης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο πατήρ Τιμόθεος (TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI) είναι Κονγκολέζος στην καταγωγή. Γεννήθηκε στην Κανάνγκα το 1972. Είναι γιος Ορθοδόξου ιερέα, του πατρός Θεοφάνους Νtumba και της πρεσβυτέρας Μαρίας Ntumba.

Το 1985 βαπτίστηκε Ορθόδοξος από τον αείμνηστο ιεραπόστολο Αρχιμανδρίτη πατέρα Χαρίτωνα Πνευματικάκη.

Τυγχάνει απόφοιτος των Σχολείων «Φώς Εθνών» της Ιεραποστολής στη Κανάνγκα, της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και περάτωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκάρη μοναχός με το όνομα Παΐσιος (εις τιμή του Γέροντα Παïσίου τον οποίο γνώριζε προσωπικά και συχνά-πυκνά επισκεπτόταν στην Παναγούδα) το 1999 στο ναό Αγίου Ανδρέα στην Κανάνγκα. Το 2007 χειροτονείται Διάκονος με το όνομα Τιμόθεος στο ναό Αναλήψεως του Κυρίου, Κανάνγκα.

Δίδαξε 6 χρόνια στο Λύκειο αρρένων «Φως Εθνών» στην Κανάνγκα και αργότερα στη Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Κινσάσα, όπου ήταν επί 4 συναπτά έτη και Γενικός Διοικητικός Γραμματέας.

Έχει κάνει μεταφράσεις ιεραποστολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών εγχειριδίων, πολλών γραπτών και προφορικών ομιλιών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και στη Τσιλούμπα (Εθνική γλώσσα του Κασάι).

Στις 26 Ιουνίου 2011 χειροτονήθηκε ιερέας στην Αλεξάνδρεια και την επομένη ημέρα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’ τον προχειρίζει σε Αρχιμανδρίτη. Λίγες μέρες αργότερα, στις 08-07-2011, διορίζεται Υπεύθυνος Ιεραποστολικού Έργου στο Ανατολικό Κονγκό με έδρα την πόλη Bunia, όπου εργάζεται ιεραποστολικά.

Ο πατήρ Τιμόθεος Ντούμπα ομιλεί  Τσιλούμπα, Γαλλικά και Ελληνικά, όπως επίσης και μερικές τοπικές διαλέκτους του Κονγκό.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οι συνθήκες διαβίωσης στο Ανατολικό Κονγκό είναι πολύ δύσκολες.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε αυτή την ξεχασμένη γωνιά της γης είναι πολλές και τα μέσα που διαθέτει η Ορθόδοξη Εκκλησία μηδαμινά. Δεν διαθέτει ούτε ένα ορθόδοξο νηπιαγωγείο, ούτε ένα μικρό υποτυπώδες κέντρο υγείας. Πολλά παιδιά υποσιτίζονται ενώ οι τροπικές ασθένειες θερίζουν.

Ο πατέρας Τιμόθεος και οι λιγοστοί (μετρημένοι στα δάκτυλα) Έλληνες της περιοχής προσπαθούν. Αγωνίζονται να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των συμπολιτών τους αλλά ο αγώνας τους είναι άνισος. Χρειάζονται βοήθεια. Βοήθεια από μας. Από μας που είμαστε περισσότερο τυχεροί και που τις περισσότερες φορές το ξεχνάμε!

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τον πατέρα Τιμόθεο: Κινητό τηλέφωνό: 00243 815386620. Email [email protected] FaceBook: Timotheos Ntumba.

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε όσο πιο καλά μπορείτε…

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 1. Ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος ανάμεσα σε παιδάκια. 2. Ένας ακόμα ντόπιος βαπτίζεται Ορθόδοξος.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση [email protected] και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο.

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img