Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ ζωή στο L.A. της Ελλάδας, Λεωνίδιο Αρκαδίας, κατά την διάρκεια αυτής...

Η ζωή στο L.A. της Ελλάδας, Λεωνίδιο Αρκαδίας, κατά την διάρκεια αυτής της πανδημίας

Joanne Trikoulis
Joanne Trikoulis
Joanne Trikoulis is a contributing editor and is based in Athens, Greece. She is the CEO & Founder of Axion-Ellas. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Special to the Hellenic News of America

Πολλές καθημερινές δραστηριότητες, πολλές επιχειρήσεις και πολλά πράγματα, όπως εκδρομές, φαγητό έξω και ταξίδια που οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν έχουν σταματήσει για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.  Ένα πράγμα που δεν έχει και ίσως είναι μεταμφιεσμένη ευλογία για πολλούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ως μέσο για να βγούνε και να γίνουν ένα με τη φύση είναι η γεωργική παραγωγή.  Ακόμη και η κυβέρνηση εδώ στην Ελλάδα έκανε εξαίρεση για εκείνους που κατείχαν καλλιέργειες σε άνθιση, όπως τα διάφορα εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα ώστε να είναι σε θέση να κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα, προκειμένου να πάνε στις γεωργικές τους εκτάσεις και να τα συγκεντρώσει για διανομή. Μια τέτοια περιοχή που είναι απασχολημένη με τη συλλογή αυτών και άλλων καλλιεργειών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Καθίσαμε με τον Δήμαρχο Λεωνιδίου και όλη της Νότιας Κυνουρίας, Χαράλαμπο Λυσικατο για να συζητήσουμε ποιες οικονομικές δραστηριότητες ευημερούν και ποιες μπορεί να έχουν επηρεαστεί από αυτή την πανδημία και να μάθουν περισσότερα για τους μακροπρόθεσμους στόχους της περιοχής.  Του κάναμε τις ακόλουθες ερωτήσεις, περιοδεύοντας μέσα από περιβόλια και ελαιώνες, και περπατώντας σε διάφορα μονοπάτια της περιοχής σε ένα τμήμα για το Hellenic News of America, με στόχο να προβάλει διάφορα κρυμμένα μέρη της Ελλάδας που αναδύονται στο προσκήνιο είτε μέσα από καινοτόμα προϊόντα είτε με νέες δραστηριότητες.

The Mayor.

Οι οικονομικές δράσεις του Δήμου σας συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και τον εποχιακό τουρισμό. Πως έχουν επηρεαστεί θετικά και πως αρνητικά εν μέσω πανδημίας ; 

Είναι αλήθεια πως αυτή τη χρονιά ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας. Καμία χώρα, καμία πόλη και κανένα χωριό δεν υπάρχει, που να μην έχει βιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συγκυρίας.  Όπως και σε όλες τις περιοχές, έτσι και στη δική μας, υπάρχει πτώση των οικονομικών δεικτών, ανασφάλεια και φυσικά πτώση της επισκεψιμότητας. Το παρήγορο σε αυτή την περίπτωση είναι πως συγκριτικά με άλλες περιοχές και ειδικά σε σχέση με τα αστικά κέντρα η πτώση της παραγωγής, του τουρισμού και γενικά της οικονομίας του Δήμου μας, είναι αρκετά μικρότερη και αυτό είναι ένα γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Πείτε μας λίγο για την αγροτική παραγωγή του τόπου σας. Είναι γνωστό το Λεωνιδιο για την Τσακώνικη μελιτζάνα αλλά σε ποιες άλλες αγροτικές παραγωγές δραστηριοποιούνται οι Τσάκωνες και ποιες καινοτομίες έχουν γεννηθεί από αυτές;

Thanks for reading Hellenic News of America

Η Τσακώνικη μελιτζάνα είναι ένα προϊόν πιστοποιημένο ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και έτσι μπορεί να εξάγεται σε 50 χώρες εκτός Ελλάδας. Σίγουρα ξεχωρίζει και δίνει μια μοναδικότητα στην περιοχή μας. Ο τόπος μας όμως, είναι ένας ευλογημένος τόπος παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Μην ξεχνάμε πως ο Έλληνας περιηγητής Παυσανίας είχε ονομάσει τον κάμπο του Λεωνιδίου “Διονύσου κήπο”.

-Τα κηπευτικά που παράγονται στο Λεωνίδιο είναι ονομαστά.

-Σε Λεωνίδιο, Τυρό και τα γύρω χωριά, έχουμε μια μικρή αλλά εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή ελαιολάδου.

-Το χαρούπι φαίνεται τα τελευταία χρόνια να αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής και ένα αξιόλογο συμπληρωματικό εισόδημα για τους κατοίκους

-Τέλος μια νέα σημαντική καλλιέργεια που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται είναι αυτή των Βιολογικών αρωματικών φυτών του όρους Πάρνωνα. Στη Βασκίνα ,κατά κύριο λόγο, καλλιεργούνται ρίγανη, τσάι και άλλα αρωματικά φυτά που φαίνεται να κερδίζουν αμέσως το αγοραστικό κοινό.

Όσον αφορά την καινοτομία, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πως κάθε κλάδος της αγροτικής παραγωγής γεννά μια καινοτομία. Σίγουρα όμως ο πρωτογενής τομέας της περιοχής μας, έδειξε όλα αυτά τα χρόνια, πως βοήθησε σημαντικά τον τόπο μας να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια.

Για αυτό και εμείς τιμούμε την αγροτική μας παραγωγή και την γιορτάζουμε. Με τη γιορτή Τσακώνικης μελιτζάνας, με το Φεστιβάλ Μελιτζαζ και με άλλες όμορφες εκδηλώσεις που αποδεικνύουν πως Τσακωνιά και αγροτική παραγωγή πηγαίνουν μαζί.

Υπάρχουν προϊόντα και σύνδεσμοι που να μπορούσαν να υποστηρίξουν εξαγωγές στο εξωτερικό; 

Είναι αλήθεια πως στο θέμα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων, η περιοχή μας δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα.

Η μικρή σε τονάζ παραγωγή προϊόντων, η έλλειψη οργάνωσης των παραγωγών, ο επενδυτικός φόβος, είναι κάποιοι απ’ τους λόγους που δεν έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Νομίζω πως η νέα γενιά παραγωγών πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες της. 

Υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχει μοναδικότητα στα προϊόντα της περιοχής μας. Με όρεξη και γνώση από τους νέους αγρότες μας και με τη στήριξη του Δήμου, μπορούμε να αναπτύξουμε σταθερά και αυτόν τον τομέα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αναρριχητικός τουρισμός στο Λεωνιδιο που παραδοσιακά έχει εποχιακό τουρισμό των Ημερών του Πάσχα και το Καλοκαίρι στις πανέμορφες και καθαρές παραλίες του Δήμου. Τι σχέδια έχετε για την προωθήσει αυτού του αθλητικού τουρισμού και άλλες παρόμοιεςδραστηριότητες. 

Με στόχευση και όραμα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να βάλουμε την περιοχή μας στον παγκόσμιο χάρτη της αναρρίχησης. Συνεχίζουμε με στόχο, το αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου να γίνει ένα κομβικό σημείο άθλησης αλλά και εκπαίδευσης. 

Έτσι πέρα από την διάνοιξη νέων αναρριχητικών διαδρομών, την συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων, την προβολή μέσα από τα ΜΜΕ και το Φεστιβάλ αναρρίχησης, έχουμε αρχίσει να μελετάμε την δημιουργία ενός εμβληματικού κτιριακού συγκροτήματος, ως το Αναρριχητικό κέντρο Λεωνιδίου. Ένα έργο υποδοχής και ανάπτυξης της Αναρρίχησης σε υπερτοπικό επίπεδο.

Παράλληλα με την Αναρρίχηση αναπτύσσουμε τις καταδυτικές δραστηριότητες ως τον δεύτερο σημαντικό πυλώνα εναλλακτικότητας της περιοχής. Ήδη έχει χωροθετηθεί με ΦΕΚ το καταδυτικό πάρκο Τυρού και μελετούμε το πλάνο διαχείρισης και εμπλουτισμού του υποθαλάσσιου χώρου. 

Οι εναλλακτικές δραστηριότητες δεν σταματούν εδώ. Το μοναδικό φυσικό κάλος της περιοχής και η ιδιαίτερη γεωγραφία, μας οδηγούν στην ανάπτυξη περιπατητικών διαδρομών, ποδηλατικών διαδρομών και άλλων δράσεων που έχουν σχέση με την αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης.

Το Λεωνίδιο και ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας φαίνεται έντονα τα τελευταία χρόνια να έχει μπει στο επίκεντρο της προσοχής από το εξωτερικό πείτε μας με την ανακάλυψη του ποια αλλά αναπτυξιακά σχέδια υπάρχουν στο προσκήνιο. 

Όπως έγινε σαφές και στο προηγούμενο ερώτημα, το σχέδιο μας για την ανάπτυξη του τόπου βασίζεται στην εξωστρέφεια και την εναλλακτικότητα.

Με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, όπως η αναρρίχηση, η κατάδυση, οι περιπατητικές διαδρομές, οι ποδηλατικές διαδρομές κ.α., δημιουργούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαφοροποιούν την περιοχή μας και αυξάνουν την επισκεψιμότητα, με αποτέλεσμα την δημιουργία θέσεων εργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα επόμενα χρόνια ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας θα είναι ο Δήμος πρότυπο αθλητικού τουρισμού και εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Ένας Δήμος πρωταγωνιστής στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Το Λεωνίδιο Αρκαδίας λέγεται και το L.A. της Ελλάδας σε μεγάλο βαθμό λόγω της συντομογραφίας του, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί τους στίχους από την πασίγνωστη επιτυχίας του συγκροτήματος The Mamas and the Papas, California Dreaming, “Θα ήμουν ασφαλής και ζεστός αν ήμουν στο L.A.” μετά από αυτή τη συζήτηση με τον Δήμαρχο Λυσίκατo, ενώ επισκεπτόμασταν τα αγροκτήματα και τους ελαιώνες κατά τη διάρκεια αυτού του lockdown εν μέσο πανδημίας, που ευτυχώς δεν έχει επηρεαστεί από τον ιό ακόμα.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img