Το AHEPA Athens Chapter HJ1 της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ , σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την ιστορική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο <<Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και υπό την αιγίδα της AHEPA Athens Chapter HJ1 >>.

Εγκαινιά της έκθεσης την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 ώρα 19:00 στην ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.

Η έκθεση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Παιδείας που αποτελεί το βασικό πυλώνα αξιών της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ με την εισήγηση και τον συντονισμό του Δντη Παιδείας Γιώργου Παπαδάκη.

Το σπάνιο αυτό υλικό πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2017 στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορείτικης Εστίας, στην συνέχεια τον Οκτώβριο του 2017 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, το Μάιο- Ιούνιο 2018 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης,και τον Νοέμβριο- Οκτώβριο 2018 απο την οργάνωση της ΑΧΕΠΑ στην Στουτγάρδη εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Η έκθεση παρουσιάζει άγνωστες και άκρως γοητευτικές πτυχές της Κωνσταντινούπολης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα. Οι Jean Pascal Sebah (1872-1947) και Polycarpe Joaillier (1848-1904), οι οποίοι δημιούργησαν το φωτογραφικό εργαστήριο Sebah & Joaillier ασχολήθηκαν κυρίως με τη φωτογράφιση της Κωνσταντινούπολης και της Αιγύπτου. Σκοπός της δουλειάς τους, ήταν η παραγωγή εντυπωσιακών φωτογραφικών λευκωμάτων, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν σε επισκέπτες από τη Δύση που γοητεύονταν από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του παρελθόντος, ωστόσο, σε κάποιες από τις φωτογραφίες, εμφανίζονται δείγματα της πρόθεσης των φωτογράφων για τη δημιουργία όχι μόνο ντοκουμέντων αλλά και έργων τέχνης.

Στο κείμενο των επιμελητών της έκθεσης διαβάζουμε ανάμεσα σε άλλα: «Οι εικόνες με τα χαρακτηριστικά της καρτ-ποστάλ είναι συγχρόνως και απόπειρες διαχείρισης του φωτός και της σκιάς στη σύνθεση. Είναι ηθογραφικές και εθνογραφικές, αλλά ταυτόχρονα η παρουσία της ανθρώπινης μορφής «καδράρεται» σ’ ένα μελαγχολικό, συμβολικό, ενίοτε σουρεαλιστικό, τοπίο, εικόνες δηλαδή τουριστικές, αλλά με βαθιά εικαστικό χαρακτήρα. Η διττή αυτή φύση καθιστά τις εικόνες αυτές ξεχωριστές ακόμη και σήμερα, όχι μόνο ως ντοκουμέντα της εποχής και ως δείγματα της τεχνολογίας της, αλλά και ως προσπάθειες της φωτογραφίας του 19ου αιώνα να ανυψωθεί στο επίπεδο των καλών τεχνών>>.

Η Έκθεση Φωτογραφίας θα πραγματοποιηθεί με νέο υπερσύγχρονο Projector που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Ακαδημία Αθηνών καθώς και θα εκτεθούν 10 σπάνιες φωτογραφίες σε ειδικά σημεία της αίθουσας.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 6 Ιουνίου- 19:00-22:00
Παρασκευή 7 Ιουνίου 09:00-14:00.

 

Χορηγός επικοινωνίας: