Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ πιο καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων 100 χρόνων της Βόρειο Ανατολικής Αττικής

Η πιο καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων 100 χρόνων της Βόρειο Ανατολικής Αττικής

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γράφει η ΕΒΙΤΑ ΓABPA

Special to the Hellenic News of America

 

 

23.07.2018:  Μια ημερομηνία που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη όλων των ανθρώπων και ειδικά των κατοίκων της Βόρειο Ανατολικής Αττικής. Νέος Βουτσάς – Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας – Μάτι

Thanks for reading Hellenic News of America

Η καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων 100 χρόνων, που στο πέρασμα της άφησε 98 νεκρούς μεταξύ αυτών μικρά παιδιά, 26 ανθρώπους απανθρακωμένος, 100 σπίτια κατεστραμένα ολοσκαιρώς, 1218 σπίτια μη κατοικήσιμα και 13.000 στρέμματα πράσινου καμμένα.

Η φωτιά ξεκίνησε από τον οικισμό της Καλλητεχνούπολης περνάει στον Νέο Βουτσά – Κόκκινο Λιμανάκι και καταλήγει στο Μάτι . Η ταχύτητα των ανέμων την περιοχή έφτανε τα 120χλμ την ώρα. Οι φλόγες με γρήγορους ρυθμούς και μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα έκαψαν ολόκληρους οικισμούς . Το έργο των πυροσβεστών , των ειδικών αεροπλάνων (καναντέρ) της αστυνομίας , των κατοίκων  όλων των περιοχών πολύ δύσκολο.

Ειδικά ο οικισμός  του Ματιού έπαθε την μεγαλύτερη ζημιά.

Οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να σωθούν βρήκαν διέξοδο στην θάλασσα .Μεγάλος αριθμός ατόμων  περισυλλέκτηκε από ντόπιους ψαράδες και ιδιωτικά σκάφη και μεταφέρθηκαν σε σημεία υποδοχής που είχαν  ορισθεί στην περιοχή της Ραφήνας και Μαραθώνα (Λιμεναρχείο, Δημαρχείο, Πνευματικά Κέντρα, Ξενοδοχεία, Νοσοκομεία, Κέντρο Υγείας).

Από την πρώτη στιγμή η ανθρώπινη υπόσταση  σε πρώτο πλάνο. Εθελοντές από παντού , ιδιωτική πρωτοβουλία( γιατροί , νοσοκόμοι, (ψυχολόγοι), επιχειρήσεις όλων των ειδών  ,μεγάλες αλυσίδες σούπερ μαρκετ, αλλά και απλών ανθρώπων , έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια σε οποιαδήποτε μορφή για τους ανθρώπους που από την μια στιγμή στην άλλη έμειναν δίχως σπίτια , δίχως ρούχα, με πολλούς από αυτούς να έχουν χάσει ακόμα και τις οικογένειες τους.

42 ημέρες  μετά την καταστροφική φωτιά  το θέαμα είναι σοκαριστικό. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους.  Κάποιοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και σύμφωνα με μαρτυρίες δεν σκέφτονται να επιστρέψουν. Όσοι έχουν παραμείνει προσπαθούν να καθαρίσουν την περιοχή ,να αναστηλώσουν τα σπίτια τους  ευελπιστώντας ότι η ζωή τους θα επανέλθει και πάλι στους κανονικούς ρυθμούς.

Το επιτελείο της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα προσπαθούν να καθαρίσουν την περιοχή από τα τοξικά απόβλητα που άφησε η φωτιά στο πέρασμα της . Απομακρύνουν καμμένα  δέντρα ,στάχτες, συντρίμμια σπιτιών .

Ο πρωθυπουργός κος Τσίπρας έχει επισκεφτεί την περιοχή και σε συνομιλίες με τους Δημάρχους και την Περιφέρεια έχει πληροφορηθεί για την πορεία των έργων.

Δια στόματος του ιδίου «το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού. Το Μάτι, είναι ένα στοίχημα να τα βάλουμε με την γραφειοκρατία των δομών, να υπερβούμε προθεσμίες για να αποκαταστήσουμε τις περιοχές που έχουν πληγεί»…

Ίδωμεν  (ας περιμένουμε να δούμε)…

 

 

H ΕΒΙΤΑ ΓABPA

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img