Tuesday, April 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΘ. Παυλάκος – Πρόεδρος Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά: “Στοίχημά μας η...

Θ. Παυλάκος – Πρόεδρος Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά: “Στοίχημά μας η συμμετοχή των νέων για να συνεχιστεί το έργο μας”

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Το μήνυμα οτι “όλοι στην Ομογένεια πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί χωρίς ενότητα δημιουργούνται προβλήματα που μας πάνε πίσω” στέλνει σε συνέντευξή του στη Hellenic News of America o Πρόεδρος της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θόδωρος Παυλάκος.

Μιλώντας στον Παύλο Κοτρότσιο, ο κ. Παυλάκος αναφέρθηκε στο εξαίρετο έργο της κατασκευής του Σπαρτιάτικου Μουσείου στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ενώ υπογράμμισε και τον μεγάλο του στόχο ως Πρόεδρος, να εντάξει δηλαδή περισσότερους νέους και νέες στους κόλπους της Ομοσπονδίας και των κατά τόπους συλλόγων. “Δυνατά Σωματεία σημαίνει δυνατή Παλλακωνική” τονίζει.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Παυλάκο σας καλωσορίζουμε στη Hellenic News of America για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Πόσα σωματεία υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την Αμερική και ποιες ειναι οι δράσεις τους;

Είμαστε περίπου 14 σωματεία. Λόγω covid η δραστηριότητα των περισσότερων έχει ελαττωθεί. Εκείνο που επείγει είναι να προσέξουμε τη νεολαία μας και να τη φέρουμε σε εμάς, για να υπάρξει συνέχεια. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλους τους οργανισμούς. Έχουμε σκέψεις για το πώς να τους προσεγγίσουμε και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Panlaconian Student Association με φοιτητές και έναν οργανισμό με επαγγελματίες επιστήμονες, ώστε να κάνουμε δικτύωση των νέων. Το σπουδαιότερο όλων, όμως, είναι οτι θέλουμε να τους περάσουμε το μήνυμα να είναι υπερήφανοι για το έργο που έχουμε κάνει στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ…

Thanks for reading Hellenic News of America

Αυτή ήταν και η επόμενη ερώτησή μου κ. Πρόεδρε. Πρόσφατα συναντηθήκαμε στην “ΠΑΙΔΕΙΑ” στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ όπου η Πανλακωνική έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση του Μουσείου. Εκεί υπάρχει ο κ. Τομάζος, ο οποίος τα τελευταία 35 χρόνια έχει φτιάξει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, όπου έχει και αμφιθέατρο και εκκλησάκι βυζαντινού ρυθμού και τώρα τελευταία απέκτησε και μουσείο με την ενέργεια της Παλλακωνικής. Σε αυτό έδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας η κ. Μενδώνη που το επισκέφθηκε για πρώτη φορά και έδωσε υποσχέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του. Χαίρομαι που η “ΠΑΙΔΕΙΑ” και ο κ. Τομάζος προοδεύουν και χαίρομαι που η Παλλακωνική άρχισε αυτό το εγχείρημα με την ενέργεια του κ. Τσαφατίνου που συμμετείχε στην ερανική εκδήλωση που έκανε η εφημερίδα μας το 2011, η οποία ξεκίνησε με την προτροπή του κ. Τομάζου και τη συμβολή του Ελληνοαμερικανικού συμβουλίου και μαζέψαμε 150.000 δολάρια σε προσφορές και δωρεές. Σήμερα έχει λειτουργήσει το μουσείο…

Αυτό το Μουσείο θέλουμε να είναι ο “κράχτης” για να προσεγγίσουμε νέους και επαγγελματίες και όλους όσους θα βοηθήσουν τους νέους. Θέλουμε να τους κάνουμε να νιώθουν περήφανοι να συμμετέχουν στον Οργανισμό μας και στην Ομοσπονδία μας που βοήθησαν όλοι μαζί να μαζέψουμε τα χρήματα, πάνω από 500,000 δολάρια, για να κάνουμε το Σπαρτιάτικο Μουσείο. Είμαστε περήφανοι που συμμετείχαμε σε αυτό το έργο μαζί με τον κ. Τομάζο και το επιτελείο του στην “ΠΑΔΕΙΑ”, που έχουν κάνει ένα σπουδαίο έργο. Όπως ανέφερα και στην κ. Μενδώνη, εδώ δεν είναι απλώς ένα κέντρο ελληνικών σπουδών, αλλά ένα κέντρο ελληνισμού. Υπάρχει το εκκλησάκι, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, το Μουσείο και το Αμφιθέατρο “Μέγας Αλέξανδρος”.

Photo; Courtesy of Thedore Pavlakos

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η “κοιτίδα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού στο δυτικό ημισφαίριο”

Ναι σαφώς. Η κ. Μενδώνη το αποδέχτηκε και το επανέλαβε! Και είμαστε χαρούμενοι γιατί με τον ερχομό της Υπουργού και της Πρέσβεως στην Ουάσινγκτον είδαν όλοι τι έχει γίνει και έμειναν έκπληκτοι. Όπως ανέφεραν “αλλιώς είναι να στο λένε και αλλιώς να το βλέπεις”. Η Υπουργός ανέφερε ότι θέλει να αναβαθμίσει το μουσείο και να το εμπλουτίσει. Ο ερχομός της ήταν πολύ σημαντικός για εμάς, γιατί είδε το έργο που έχει γίνει. Και αυτό είναι προς τιμήν και της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών που έχουν κάνει τρομερή δουλειά. Η Υπουργός έχει δεσμευθεί και είναι μια εξέλιξη σπουδαία για το έργο του μουσείου και για το κέντρο ολόκληρο.

Πληροφοριακά να αναφέρω ότι πριν την ομιλία της κας Μενδώνη είχαμε επισκεφθεί και το κυβερνείο όπου συναντήσαμε την Ελληνίδα κυβερνήτη η οποία είπε ότι θα αναδείξει το κέντρο ώστε να έχουν επισκεψιμότητα, ως ένα από τα θέρετρα του Κονέκτικατ. Είναι πολύ σημαντικό που και οι φορείς οι αμερικανικανικοί στηρίζουν το έργο που έχει κάνει ο Ηλίας Τομάζος και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Η συνεργασία μας με τον κ. Τομάζο και όλους τους ανθρώπους του κέντρου εκεί είναι αξιοσημείωτη και σπουδαία. Χαίρομαι που έχω συνεργαστεί μαζί τους γιατί κάνουν σημαντικό έργο για τον πολιτισμό και πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι Έλληνες. Έχουν μάλιστα επεκταθεί και σε άλλα Πανεπιστήμια και πρέπει να τους βοηθήσουμε όλοι.

Photo; Courtesy of Thedore Pavlakos

Εν έτη 2022 και προ της ανατολής του 2023, ποιοι είναι οι στόχοι της Πανλακωνικής και του Θόδωρου Παυλάκου ως προέδρου αυτής;

Όπως προείπα, ο στόχος μου είναι να φέρουμε τη νεολαία. Όπως τόνισα αυτό μπορεί να γίνει με την δημιουργία του Panlaconian Student Association και του Panlaconian Professional Association. Να φέρουμε δηλαδή και φοιτητές και επαγγελματίες μαζί, ώστε να συνεργαστούν και να βρουν οι νέοι εργασία. Αυτή η δικτύωση μεταξύ τους θα είναι σημαντική πολύ γιατί θα είναι όσοι συμμετέχουν περήφανοι για να συμμετέχουν στον Οργανισμό μας, πάντα με “κράχτη” το Σπαρτιάτικο μουσείο όπως είπα.

Ως Ομοσπονδία κάνουμε έργο ουσιαστικό. Έχουμε κάνει και κάνουμε στη Λακωνία πάρα πολλά , τα οποία έχουν εκτιμηθεί απο τους εκεί φορείς και ο Μητροπολίτης μας κάνει κάθε χρόνο δεξίωση προς τιμήν των ομογενών Λακώνων και συναντιόμαστε κάθε χρόνο οι Λάκωνες απο όλο τον κόσμο.

Όσο για το εδώ έργο μας, δυστυχώς λόγω covid δεν έχω επισκεφθεί όλες τις πόλεις και τα σωματεία ακόμη αλλά ποτέ δεν είναι αργά και πιστεύω οτι θα το κατορθώσουμε. Αυτή η σκέψη για τη νεολαία μας έχει εκτιμηθεί απο πολλούς. Στην Καλιφόρνια για παράδειγμα, κράτησαν το σύλλογο επειδή ακριβώς πίστεψαν σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε με τους νέους. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που πιστεύω οτι θα πετύχει.

Photo; Courtesy of Thedore Pavlakos

Μιας και αναφέρατε τον Μητροπολίτη Σπάρτης, ποιες είναι οι σχέσεις με την ιδιαίτερη πατρίδα της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας. Τι έργα έχει κάνει εκεί;

Έχουν γίνει πολλά και απο τα Σωματεία και από την Ομοσπονδία.

Παλαιότερα είχε φτιαχτεί το Νοσοκομείο Μολάων από Ομογενείς. Και πλέον λειτουργεί από το κράτος ενώ έχουμε στείλει και εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Ναι Πρόεδρε, αλλά τα νοσοκομεία χρειάζονται γιατρούς…

Δεν εξαρτώνται από εμάς οι γιατροί αλλά από το κράτος. Το έχουμε ζητήσει και πιέζουμε διαρκώς για να υπάρχουν γιατροί για την περιοχή.

Ποιες οι σχέσεις της Παλλακωνικής με την Ομογένεια και με το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο;

Είμαστε μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου εδώ και πολλά χρόνια απο την ίδρυση του. Θυμάμαι όταν ξεκινούσαμε και φτιάχναμε το καταστατικό και όλες τις αρχικές ενέργειες…

Photo; Courtesy of Thedore Pavlakos

Το μήνυμά σας για τους Λάκωνες Αμερικής και Καναδά αλλά και για την Ομογένεια

Οι Λάκωνες στην Αμερική πρέπει να είναι υπερήφανοι για την Παλλακωνική και για τα έργα που έχει κάνει. Πρέπει να συσπειρωθούν όλοι και να συμμετέχουν στα Σωματεία τους, μέσω των οποίων βρίσκονται και στην Ομοσπονδία. Δυνατά Σωματεία σημαίνει δυνατή Παλλακωνική. Στέλνω το μήνυμα σε όλους τους Λάκωνες να γραφτούν στους τοπικούς συλλόγους και να συμμετέχουν ενεργά και θα αισθανθούν και αυτοί πραγματικά την ικανοποίηση και τη χαρά που νιώθουμε και εμείς βλέποντας τα έργα που κάνουμε.

Είχε πάει μια οικογένεια στο Σπαρτιάτικο μουσείο. Ο παππούς έφερε τις εγγονές και χάρηκαν τόσο πολύ που υποσχέθηκαν οτι θα συμμετέχουν και θα βοηθούν. Μάλιστα ο άνθρωπος αυτός μου έδωσε 5,500 δολάρια για το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και λέω “κοίτα να δεις μια απλή επίσκεψη τι έκανε”. Για αυτό λέω οτι είναι πάρα πολλοί οι Λάκωνες που εάν συμμετέχουν στα Σωματεία τους θα χαρούν και θα ενθουσιαστούν με όλα όσα γίνονται.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μέχρι τώρα έχουν εργαστεί για το Μουσείο και για όλα τα έργα που έχουμε κάνει. Δεν είναι τωρινή η δουλειά αλλά πολλοί έχουν δουλέψει για όλα αυτά, όπως ο κ Τσαφατίνος και ο κ Μαραφάτσος. Η Παλλακωνική υπάρχει από το 1948. Πρέπει να είμαστε ενεργοί και να συμμετέχουμε στους οργανισμούς μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την Ομογένεια και την Ελλάδα, η οποία είναι σε κίνδυνο γιατί οι γείτονές μας δεν είναι αυτοί που πρέπει να είναι.

Πρόεδρε ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη!

Και εγώ και εύχομαι καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος σε εσάς, στην εφημερίδα σας και σε όλη την Ομογένεια.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img