Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΙΕΝΕ-Αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη

ΙΕΝΕ-Αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, παρά την οικονομική και ενεργειακή κρίση, αναμένεται κατά την περίοδο 2021-2030 σύμφωνα με σχετική έκθεση που παρουσίασε σήμερα το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 44,4 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την εκτίμηση του 2017 που ήταν 23,3 δισ. Συνολικά σε 15 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 436,9 δισ. έναντι 234,8 δισ. που ήταν η εκτίμηση το 2017.

Το μεγαλύτερο μερίδιο (139 δισ.) απορροφά ο τομέας του ηλεκτρισμού (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα) καθώς ο εξηλεκτρισμός αποτελεί την κυρίαρχη τάση σε όλη την περιοχή. Σημαντικές είναι οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας (40 δισ.), στην πετρελαϊκή βιομηχανία (39 δισ.) και στο φυσικό αέριο (16,5 δισ.).

Εκτιμάται μάλιστα ότι η τρέχουσα κρίση θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των επενδύσεων σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αλλά και σε διασυνοριακές διασυνδέσεις.

Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, ως το 2030 το 50 % των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν κυρίως από μονάδες φυσικού αερίου (45 %), ανανεώσιμες πηγές (35 %) και το υπόλοιπο θα μοιραστεί ανάμεσα σε νέες λιγνιτικές μονάδες και πυρηνικά. Όπως αναφέρθηκε η νέα νομοθεσία της ΕΕ αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τα πυρηνικά, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας που επιτρέπει την κατασκευή μονάδων μικρότερης ισχύος.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η μελέτη καλύπτει 15 χώρες της περιοχής (Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img