Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Food and TravelΙΟΣ « ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ...

ΙΟΣ « ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Μη γεμίζεις το νου σου με φόβους για να χωρέσει τα όνειρά σου… Τράβα από τον γιακά τον εαυτό σου που φόρεσε τους συμβιβασμούς. Δραπέτευσε από το λευκό σου κελί για να πάρεις λίγο αέρα. Δες τη ζωή με μάτια καινούρια. Κλείδωσε έξω τις στενοχώριες και άνοιξε τη πόρτα σου σε ένα ακόμα ζωής ταξίδι που σε περιμένει… και μετά έλα μέσα απ τα δικά μου μάτια να γνωρίσεις την Ίο μας.

Η ΙΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ

Αν υπάρχει Παράδεισος στο πλανήτη γη, βρίσκεται σε κάποιο νησί του Αιγαίου.  Η Ίος μπορεί να μην είναι ο επίγειος παράδεισος όπως τον εννοούμε, δηλαδή το νησί με τη πλούσια βλάστηση, είναι όμως το  νησί με τις μύριες πανέμορφες αντιθέσεις. Από τη μια τα υπέροχα καταλύματα και ξενοδοχεία του, τα όμορφα εστιατόρια και μπαρ του, και από την άλλη η γαλήνη που σου αποπνέει ένα περίπατος  στο πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στο Παλιόκαστρο, απ’ όπου μπορείς να αγναντέψεις το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Την«αγκαλιάζουν» τα νησιά μας Πάρος, Νάξος, Σαντορίνης λες και την προστατεύουν.  Βρίσκεται ανάμεσα στη Σίκινο, την Ηρακλειά, την Πάρο και τη Σαντορίνη και είναι το νησί των Κυκλάδων που θα σε κερδίσει από τη πρώτη ματιά και που θα θες να πας χίλιες φορές.

Όταν επισκέφτηκα το ιδιαίτερου κάλλους αυτό νησί μας, θέλησα να γνωρίσω  το πρωτοελλαδικό οικισμό του Σκάρκου, που από ψηλά σου θυμίζει ένα τεράστιο σαλιγκάρι, και φυσικά να μάθω για τις 365 εκκλησίες  που οι ντόπιοι μου είπαν ότι κάθε μια είναι χτισμένη για κάθε ημέρα του χρόνου.

Thanks for reading Hellenic News of America

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Από μόνο της η Ίος σε ωθεί να την ψηλαφήσεις, από ψηλά να αντικρίσεις και η ματιά σου να χαθεί στις μαγικές θάλασσες της, που είναι η Ψιλή Άμμος, η Μικρή, η Χαλικουριά ή αλλιώς Δέσιμο, , οι Τρεις Κλεισιές (προσβάσιμη από μονοπάτι), Διαμούδια, στον Κάλαμο και οι απομονωμένες παραλίες Παπά και Πλάκες. Οφείλει ο επισκέπτης να περπατήσει ξυπόλυτος στην «Κουμπάρα» και οπωσδήποτε να κάνει μπάνιο στη πολυσύχναστη παραλία της Ίου η οποία βρίσκεται 10 λεπτά με τα πόδια από τη χώρα του νησιού, στο «Μυλοπότα» με τη χρυσή άμμο και τα παρθένα νερά, και φυσικά στο «Μαγγανάρι» που μπορεί να βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από τη χώρα, αλλά μπορεί να πάει κανείς με λεωφορείο ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗΝ ΙΟ

Σας προτρέπω να δείτε από τη Παναγία Γκρεμιώτισσα το ηλιοβασίλεμα, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτό της Σαντορίνης.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιβάλλεται να πάει ο όποιος επισκεφτεί το νησί, στο ρωμαϊκό υδραγωγείο και το Μουσείο Γαΐτη, να γνωρίσω το υπαίθριο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης».

ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΙΟ

Τα βράδια ένας περίπατος είναι αναγκαίος στα πανέμορφα γραφικά  σοκάκια της χώρας, με τα κατάλευκα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο και τα μπλε  πορτοπαράθυρα, ανάμεσα στους επισκέπτες της και τις μουσικές και να φάει σε ταβερνάκια και εστιατόρια με γαστρονομικές συνήθειες που είχαν οι παλιές οικογένειες της Ίου. Έχει χαρακτηριστεί ως το νησί του ατέλειωτου πάρτι. Ας μη ξεχνάμε ότι τα καλύτερα πάρτι είναι τα εφηβικά κι έτσι σαν έφηβη τα έζησα  κι εγώ κατά την παραμονή μου στο νησί

ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

Από φαγητό θα επιλέξετε να φάτε, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά,  τοπικές λιχουδιές και μαγειρευτά. Δοκιμάστε μοσέντα (καρπουζόπιτα με αλεύρι και θυμαρίσιο μέλι), γλυκιά κολοκυθόπιτα, νιώτικο παστέλι, μελιτίνια (τηγανίτες με μαστίχα και μυζήθρα), παστωτά σύκα (ξερά με σουσάμι), τσιμέτια (γεμιστούς κολοκυθανθούς), καράβολες (σαλιγκάρια), σκοτύρι (πικάντικο τυρί με θρούμπι, πιπέρι, θυμάρι), ξινό (αλοιφώδες τυρί για σαλάτες) και, αν επισκεφτείτε το τυροκομείο στα Διασέλια, δοκιμάστε γκρίτσι (τυρόπηγμα), προσούτο με τυρί και μαρμελάδα σύκο και ριζότο αστακού με σαμπάνια,   και οπωσδήποτε σφολιάτες. Από γλυκά μηλόπιτα, cheesecake φράουλα, και μπακλαβά.

Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

Η Ίος διεκδικεί τα σκήπτρα ταφής του Ομήρου (υπάρχει τύμβος στο βόρειο κομμάτι του νησιού). Σύμφωνα με την παράδοση, ο Όμηρος θάφτηκε  στο χώμα της, γιατί ήταν η πατρίδα της μητέρας του όπως ισχυρίζονται πολλοί. Η διαδρομή και η θέα ως εκεί αξίζει .


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΛΟ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ JACOB’S

 

Είχα αυτό το καλοκαίρι τη τύχη να γνωρίσω από τη μια άκρη του ως την άλλη  το νησί με το αυτοκίνητο που μου παρείχε ο Ιάκωβος Καλός, ιδιοκτήτης της Επιχείρησης «Ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων Jacob’s». Ερωτούμενος για τους λόγους που θα πρότεινε να επισκεφτούν οι τουρίστες τα όμορφο νησί μου είπε: «Για πολλούς λόγους, από πού να ξεκινήσω , για τους απάνεμους κολπίσκους του για μπάνιο, για τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και ψιλή άμμο που συνθέτουν ένα σκηνικό αρκετά διαφορετικό από άλλα νησιά,  για τις πανέμορφες διαδρομές  που καταλήγουν σε μια έκπληξη, για την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο από όπου κι αν κοιτάξεις. Η Ίος είναι το λεύκωμα των Κυκλάδων, αυτό που εδώ και δεκαετίες νέοι και όχι μόνο από όλο τον κόσμο επιβεβαιώνουν. Αν ήταν μουσικό είδος η Ίος θα ήταν κάτι μεταξύ ροκ και τζαζ. Όταν έρθεις εδώ ανακαλύπτεις τα όμορφα μυστικά των Κυκλάδων. Θα έλεγα ότι είναι το νησί της ατέλειωτης νιότης που σε δίνει μια όμορφη ενέργεια , χαλάρωση, αισιοδοξίας και γλυκύτητα και που όταν θα φύγεις η πρώτη σου σκέψη είναι να ξανάρθεις».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αφού ευχαρίστησα τον φίλο μου τώρα πια Ιάκωβο για την ευγενική του προσφορά στη ξενάγηση μου και την ζεστή μας συνομιλία, πριν φύγω από το νησί  ήξερα πως θα επέστρεφα σύντομα. Άλλωστε το νησί με είχε χρωματίζει με τα μύρια χρώματα του και τη λευκή αρχοντιά του, τις καταγάλανες θάλασσες του ,τα πέτρινα σοκάκια του, και η ψυχή μου είχε  πλημυρίσει από ομορφιά ,ξεγνοιασιά αφού για λίγες μέρες είχα αισθανθεί ότι έζησα στο βασίλειο της νεανικής ανεμελιάς, στο σαγηνευτικό νησί των Κυκλάδων που ακούει στο όνομα « Ίος».

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img