Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceΚαθολική αναγνώριση της προσφοράς του Θ. Γ. Σπυρόπουλου

Καθολική αναγνώριση της προσφοράς του Θ. Γ. Σπυρόπουλου

Latest articles

Της Νάνσυ Μπίσκα

Η απώλεια του Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ομογένεια. O πολιτικός κόσμος της Αμερικής, της Ελλάδας, της Κύπρου, ομογενειακές οργανώσεις, φίλοι και γνώριμοι από όλες τις ηπείρους εξέδωσαν μηνύματα και ανακοινώσεις για τον ομογενή που στάθηκε πάντοτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για κάθε τι Ελληνικό.

Τα μέλη του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, σε μήνυμά τους τονίζουν μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για όλους μας, να αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι έναν δυναμικό συνεργάτη, έναν άξιο συνοδοιπόρο για πολλά χρόνια, ένα ευπατρίδη ηγέτη και κυρίως έναν αγαπημένο φίλο. Είμασταν μαζί στο Προεδρείο του ΣΑΕ από τον Ιανουάριο του 2007 και περάσαμε πολλά, εύκολα αλλά και δύσκολα, ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα, όμως πάντα μας ένωνε η συμβουλή του, η αγάπη του, ο συνετός του λόγος. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους αγώνες του για την ελληνική γλώσσα, τα ζωτικά εθνικά μας θέματα, την ανακούφιση του συνανθρώπου και το περιβάλλον. Οι ιδέες του, οι προτροπές του και τα οράματά του είναι μια παρακαταθήκη για όλους μας».

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης σε μήνυμά του εξέφρασε τη λύπη του γιατί έχασε «ένα δυναμικό συνεργάτη, ένα συνοδοιπόρο στα δύσκολα και τα εύκολα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και των ομογενειακών θεμάτων, έναν ηγέτη της ομογένειας, αλλά πάνω από όλα ένα αγαπητό φίλο. Ο Τέντ, όπως όλοι τον ξέραμε, ένας αγνός και δυναμικός Έλληνας του κόσμου, προσέφερε τα πλείστα στην πατρίδα του, στην ομογένεια της Αμερικής και τον απανταχού ελληνισμό. Η αγάπη και η αφοσίωσή του στη κοινωνική αλληλεγγύη, την ελληνική γλώσσα, το περιβάλλον και τα εθνικά θέματα, τον καθιέρωσαν στην συνείδηση όλων μας και θα τον θυμόμαστε πάντοτε με σεβασμό και αγάπη. Η παρουσία του, οι συμβουλές του και η συμβολή του σε όλα τα θέματα του απανταχού ελληνισμού, θα μας λείψει πολύ». Ο επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και γνωστός επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης σε μήνυμά του χαρακτηρίζει τον Θ. Σπυρόπουλο «επιτυχημένο επιχειρηματία, γνήσιο επαγγελματία, ενεργό συμμέτοχο της παγκόσμιας κίνησης του Ελληνισμού και ταλαντούχα προσωπικότητα».

«Η Ομογένεια, η Κύπρος, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός έχασαν ένα δυνατό στήριγμά τους, έναν αντικατάστατο φίλο τους, ο οποίος βρισκόταν πρόθυμα και στηρικτικά στο πλευρό τους», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, σε μήνυμά του. «Συνεργαστήκαμε αρμονικά επί ολόκληρες δεκαετίες και ήταν πάντοτε στο πλευρό της χειμαζόμενης Κύπρου με όλες του τις δυνάμεις. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Θ. Σπυρόπουλος υπήρξε «ένας εκ των πλέον αφοσιωμένων και δυναμικών υποστηρικτών του αγώνα για δικαίωση της Κύπρου. Πάντοτε στην πρώτη γραμμή και πάντοτε πρόθυμος να συμβάλλει όχι με λόγια και ευχές αλλά άλλα έμπρακτα και ουσιαστικά».

Thanks for reading Hellenic News of America

O Παύλος Κοτρότσιος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο έχει συνδέσει την ιστορία και την πορεία του με τον Θ. Σπυρόπουλο, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ‘Πυρήνα και Φάρο του Ελληνισμού’. «Έφυγε ένας ηγέτης, ευεργέτης, φιλάνθρωπος και γενναιόδωρος άνθρωπος και για πολλούς από εμάς φίλος, αδελφός, μέντορας και πάντα πρόθυμος να σηκώσει τη σημαία της Ελλάδας πολύ ψηλά. Ολοι εμείς που ζήσαμε κοντά του, αγωνιστήκαμε μαζί του, μοιραστήκαμε τα κοινά ιδανικά, κοινούς στόχους και κοινά όνειρα για την πρόοδο του Ελληνισμού. Ως Ελληνες του οφείλουμε μεγίστη τιμή και κλίνουμε το γόνυ εμπρός του. Ας είναι αιωνία η μνήμη σου άξιε Θεόδωρε Σπυρόπουλε που αφήνεις πολύ μεγάλη παρακαταθήκη στον Ελληνισμό της Αμερικής».

Ο ιδρυτής του ΑΗΙ, Ευγένιος Ρωσσίδης δήλωσε ότι «Ο θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στη Διασπορά. Θαύμαζα το πάθος του για τον Ελληνισμό και τους ανιδιοτελείς αγώνες τους για τα ελληνικά ζητήματα.». Ο Πρόεδρος του AHI Νίκος Λαρυγκάκης ανέφερε: «Πάντα θα τον θυμόμαστε με συγκίνηση για την αφοσίωσή του όχι μόνο στο Αμερικανο – Ελληνικό Ινστιτούτο, αλλά και σε κάθε οργάνωση που συμμεριζόταν το πάθος του για τον Ελληνισμό. Ο Θεόδωρος ένιωθε ικανοποίηση να πρωτοστατεί στα ελληνικά ζητήματα, προωθώντας τις αξίες της εκπαίδευσης και τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και του οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή το πάθος του αυτό. Αφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην κοινότητά μας».

Η ΑΧΕΠΑ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απώλειά του Θ. Σπυρόπουλου «δυνατό πλήγμα για τα μέγιστα και ουσιώδη θέματα του Γένους, την Ελληνική παιδεία, Γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμό, τα οποία ήταν το βιωματικό ανάκρουσμα της καρδιάς του».

Το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια και ο πρόεδρος της Βασίλης Μπολάνος, εκφράζοντας τα αισθήματα όλης της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Η εκδημία του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η διαχρονική και ανιδιοτελής προσφορά του προς τον απανταχού Ελληνισμό, αλλά και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό ειδικότερα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει την ωραία και μεγάλη Ορθόδοξη και Ελληνική ψυχή του, και να διατηρεί τη μνήμη του αιωνία. Άγιοι Σαράντα 28 Σεπτεμβρίου 2014». To Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ) εξήρε «την ανιδιοτελή και υποδειγματική του συνεισφορά του προς τον αλύτρωτο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου».

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σε ψήφισμά της κάνει λόγο για «άνθρωπο που έδωσε τον εαυτό του σε κάθε τι Ελληνικό, μεγάλο οραματιστή και αγωνιστή των εθνικών μας θεμάτων και της Ελληνικής Παιδείας». Οι Απανταχού Μακεδόνες και η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής σε μηνύματά τους χαρακτήρισαν τον εκλιπόντα ως τον πιο θερμό τους υποστηριχτή χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι στόχοι και τα οράματά τους. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, σε μήνυμά της αναφέρεται στον αλτρουισμό, ταπεινότητα και στο ακέραιο του χαρακτήρα του εκλειπόντος: «Η φιλανθρωπία και ο οραματισμός του θα γίνουν σε όλους μας φωτεινό παράδειγμα», επισημαίνει η κ. Κοκόλη.

O Καθηγητής Ι. Ν. Καζάζης, πρόεδρος του του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας σε ανακοίνωση του λέει μεταξύ άλλων: «Για την ελληνομάθεια των ελληνοπαίδων στην Αμερική αγωνίστηκε ο Σπυρόπουλος άοκνα, και στο σημείο αυτό ακριβώς συναντήθηκε, στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, το δικό του πάθος με την αποστολή του Centre for the Greek Language. Eπιδίωξε έμπρακτα μια συνεργασία δραστήρια και αποτελεσματική του δικού του ιδρύματος με το ΚΕΓ, με συγκεκριμένο σκοπό: να διαδοθεί σε μεγάλη κλίμακα η επάρκεια στην ελληνομάθεια με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία παρακολουθεί όλη η Ευρώπη συνδυασμένα με τη σχετική πανεπιστημιακή παράδοση της Αμερικής. Από το Δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο. Διότι η ελληνομάθεια πρέπει σε όλα τα στάδιά της να αποδεικνύεται αντικειμενικά με πιστοποίηση κατά τα standards των τριάντα χωρών της Ενωμένης Ευρώπης. Και για την πίστωση της εκμάθησης της γλώσσας με πανεπιστημιακές μονάδες μάθησης.
Αρχίσαμε να δουλεύουμε με πίστη στο κοινό όραμα, το έργο όμως του Σπυρόπουλου έμεινε ημιτελές. Ελπίζουμε να συνεχιστεί από το Ίδρυμα που δημιούργησε ο ίδιος και η άξια σύζυγός του, και από τους άξιους συνεργάτες του και τα λοιπά μέλη της οικογενείας του. Ο Ted Spyropoulos χάραξε βαθιά τη σφραγίδα του στη ζωή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για να ξεχαστεί. Γαίαν έχοι ελαφράν».

«Μεγάλο Έλληνα ονειρευτή της Ομογένειας» χαρακτηρίζει τον Θ. Γ. Σπυρόπουλο ο Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Δρ. Μάνος Δανέζης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο Θόδωρος Σπυρόπουλος, ο φίλος μας, ομεγάλος Έλληνας ονειρευτής της διασποράς , ο πνευματικός άνθρωπος, ο δραστήριος προστάτης του περιβάλλοντος, η στιβαρή ηγετική μορφή ενός Ελληνισμού που γνωρίζει να οραματίζεται, να δρα και να διεκδικεί, ο έντιμος μαχητής της ζωής, το στήριγμα όλων όσωναναζήτησαν από αυτόν αγάπη, ή ένα χέρι βοήθειας, μπορεί να μην βρίσκεται πια κοντά μας, αλλά παραμένει πάντα μαζί μας. Το διάβα του από τον κόσμο της ύλης άφησε ένα βαθύ χάραγμα στη μνήμη και την καρδιά μας για πάντα.
Ο Θόδωρος υπήρξε η προσωποποίηση και η έκφραση όλων αυτών των αρετών οι οποίες συνιστούν αυτό που ονομάζουμε «Έλληνας» και οι Έλληνες, όπως ο μεγάλος φίλος μας, γνωρίζουν καλά ότι δεν πεθαίνουν απλά «εκδημούν»στην αιωνιότητα. Ο Θάνατος γι΄ αυτούς δεν είναι παρά το πέρασμα από το «μη υπάρχον αλλά αισθητό στο μη αισθητό αλλά υπάρχον». Είναι μια απλή αλλαγή κατάστασης και όχι η κατάργηση της ίδιας της κατάστασης. Καλό ταξίδι φίλε μας. Καλή αντάμωση. Θα τα πούμε ξανά …Προς το παρόν εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε.».

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Charter School «Ακαδημία Σωκράτη» Λάρυ Περούλας σε επιστολή του γράφει: «Ο κ. Σπυρόπουλος υπήρξε ένας ειλικρινής ανιδιοτελής αγωνιστής της διδασκαλίας, διατήρησης και προαγωγής της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνοχριστιανικής κληρονομιάς. Για όλους εμάς θα παραμένει στις καρδιές μας ζωντανή η εικόνα τού ενθουσιώδη καθοδηγητή που σφράγισε την διαδρομή της ελληνικής παιδείας στη διασπορά με τις απόψεις του, τη δράση του και ιδιαίτερα με το ανεκτίμητο φιλανθρωπικό του έργο».
Σε ψήφισμά τους, τα μέλη του Διοκητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα», σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Το άξιο τούτο τέκνο της πατρίδας υπήρξε ένθερμος συμπαραστάτης, χορηγός και συντελεστής στην ανέγερση του ογκολογικού ξενώνα στην περιοχή μας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εν Αθήναις-Πειραιεί και απανταχού Δρυμοτών Καλαβρυτινών «Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες» σε ψήφισμά τους κάνουν αναφορά στην προσωπικότητά του και στην προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων: «Άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες, βαθιάς μόρφωσης και ήθους. Θα μας λείψει το ανήσυχο πνεύμα του, η συνέπεια στις αρχές του και η πίστη στις ιδέες του. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στη πατρίδα μας όσο και σε ολόκληρη την ομογένεια. Αφήνει όμως και πολλές καλές αναμνήσεις σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν να συνδεθούν και να συνεργαστούν προς όφελος του χωριού μας, των Καλαβρύτων, της Ελλάδας και της Ομογένειας. Μας αφήνει παρακαταθήκη το μεγάλο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο του».

Ο Πρόεδρος του National Hellenic Society Αρτ Δημόπουλος, αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του: «Σκοπός της ζωής του Σωκράτη ήταν να είναι ένας ‘Ευγενής Αθηναίος’, δηλαδή να αφήσει την πόλη του καλύτερη από όσο την βρήκε. Σίγουρα ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος υπήρξε ο ευγενέστερος των Αθηναίων».

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img