Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Food and TravelΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ...

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

 

Thanks for reading Hellenic News of America

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Με ρωτούν ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας και απαντώ:

«Να χαμογελάς αντίκρυ σε όποιο κακό, σε όποιο άδικο.

Να είναι η ψυχή σου γαλήνια, έξω από μικρότητες και πάθη.

Να συνειδητοποιείς ότι ζεις σ’ ένα κόσμο που δεν ανήκει σε κανένα.

Να κρατάς στα χέρια σου όνειρα σου  και να ταξιδεύεις σε επίγειους παράδεισους…

Άννα Μπιθικώτση

 

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ:ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ

Ελάτε σήμερα να σας σεργιανήσω σε ένα ακόμα επίγειο Παράσειο, τα  Καλάβρυτά μας που βρίσκονται μια ανάσα δρόμος από την Αθήνα, στην καρδιά μιας περιοχής με δάση βγαλμένα από παραμύθι, ποτάμια με νερά κρυστάλλινα που διασχίζουν τα παρθένα φαράγγια, μοναδικά σπήλαια, και χωριουδάκια σταματημένα στο διάβα του χρόνου.

Τα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε σε ελάχιστη απόσταση, ιστορικού, θρησκευτικού ή φυσιολατρικού ενδιαφέροντος που σίγουρα θα κεντρίσουν την προσοχή σας και θα αποσπάσουν το θαυμασμό σας είναι αμέτρητα.

Είναι τόσες πολλές οι δραστηριότητες που θα έχετε όλες τις εποχές του χρόνου, και που μπορούν να σας μαγνητίσουν μακριά από την καθημερινότητα προσφέροντάς σας  τη γαληνή της ψυχής και το σώματος. Κάθε  διαδρομή στα Καλάβρυτα είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία.

Η συνάντηση μου με τον εξαίρετο Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά ήταν μια «ξενάγηση» από το χθες στο σήμερα αυτών των τεραγονικών γης και ουρανού που τον ανάστησαν και που τώρα υπηρετεί ως ανώτερος άρχων τους με ζήλο, αγάπη και όραμα.

Ζητώντας του να μου γνωρίσει τα Καλάβρυτα, μου είπε:

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΥΡΑΣ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΩΝ ΚΑΛΒΡΥΤΩΝ

«Στο όμορφο και γραφικό Δήμο Καλαβρύτων και συγκεκριμένα  στην Άνω Βλασία που γεννήθηκα και μεγάλωσα και που έχω τη τύχη να υπηρετώ ως δήμαρχος του τι να πρωτοπώ.

  Τι να πω για τις πλαγιές  τις γεμάτες έλατα, για το απόκρημνο φαράγγι του Βουραϊκού, για τον περίφημο οδοντωτό μας, για το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, για τη μονή της Αγίας Λαύρας και το εντυπωσιακό Μέγα Σπήλαιο.

  Τι να πρωτοπώ για τη φύση, την ιστορία και τα σπορ του βουνού , για τους  ορεινούς ξενώνες, το καλό φαγητό, το σπήλαιο των Λιμνών με τις δεκατρείς υπόγειες λίμνες του, για το πλατανόδασος στο Πλανητέρο, για την πλατεία και την αγορά της πόλης όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει πλήθος από καταστήματα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσάι, βότανα, μέλι, χυλοπίτες, γαλακτοκομικά κ.ά., καθώς και είδη λαϊκής τέχνης, αλλά και καφέ και ταβέρνες, όπου μπορεί να απολαύσει τοπικά εδέσματα και όχι μόνο.

  Τι να πρωτοπώ για τη κεντρική θέση στην πλατεία που κατέχει ο αναστηλωμένος Μητροπολιτικός Ναός των Καλαβρύτων που χτίστηκε την περίοδο 1730 – 1750 και στη συνέχεια πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ, το 1827, και που ανοικοδομήθηκε, αλλά καταστράφηκε και πάλι από τους Γερμανούς το 1943. Για το ρολόι στο αριστερό κωδωνοστάσιό του είναι σταματημένο στην ώρα της ναζιστικής θηριωδίας, ενώ στο δεξί ένα καινούργιο ρολόι μετρά το χρόνο από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς και μετά.   

  Τι να πρωτοπώ για την πλατεία που υπάρχουν επίσης το Ηρώο Πεσόντων και προτομές αγωνιστών του 1821.

  Τι να πρωτοπώ για τα Ανατολικά των Καλαβρύτων, όπου 500 μέτρα από την πόλη, στο δρόμο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, βρίσκεται το μνημείο του τόπου θυσίας, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία των Καλαβρύτων. Εκεί που  εκτελεστήκαν άνδρες άνω των 13 ετών από τους Γερμανούς την 13η Δεκεμβρίου του 1943, και που σήμερα, στο λόφο αυτό, βρίσκεται ένας μεγάλος σταυρός και το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, ενώ στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο, αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων.

  Στην  ιστορική και φιλόξενή μας πόλη  που βρίσκεται στην αγκαλιά του Χελμού, βρίσκονται καλόγουστοι παραδοσιακοί ξενώνες με τζάκια, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες, καθώς ο κεντρικός λιθόστρωτος πεζόδρομος με τα μαγαζιά και ο γραφικός σταθμός του οδοντωτού.

  Η ωραιότερη πλατεία των Καλαβρύτων είναι η πλατεία Ελευθερίας ή Χελμού, όπου υψώνεται εντυπωσιακό το ιστορικό κτήριο του ομώνυμου ξενοδοχείου.

  Αξιοθέατο είναι το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, το τριώροφο πέτρινο κτήριο με τις πολεμίστρες και την καταχύστρα στην είσοδο.    

  Στο μουσείο Ολοκαυτώματος μαθαίνει ο επισκέπτης για την τραγική ιστορία των εκτελέσεων και των καταστροφών που προκάλεσαν στα Καλάβρυτα οι Γερμανοί κατακτητές το 1943.

  Μόλις 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα το χιονοδρομικό κέντρο ξεχωρίζει, γιατί οι καταβάσεις γίνονται με θέα στη θάλασσα! Θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας και είμαστε περήφανοι για αυτό.

  Επίσης ένα ακόμα κόσμημα των Καλαβρύτων είναι το Σπήλαιο Λιμνών που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά, περίπου 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων και 60 χλμ. από την Τρίπολη. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης -μια παλιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1.980 μέτρα και αξιοποιημένο μήκος 500 μέτρα- που προσφέρει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς. Διαθέτει αλλεπάλληλες κλιμακωτές, σε τρεις ορόφους λίμνες και αυτό το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Η διάβαση ανάμεσα στις λίμνες γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες. Στο κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου, ενώ σταλακτίτες και σταλαγμίτες με υπέροχα σχήματα λάμπουν γύρω, καθώς περνά κανείς από την «αίθουσα των νυχτερίδων» και φτάνει στην πρώτη λίμνη. Υπάρχουν 12 κλιμακωτές λίμνες στους τρεις ορόφους αυτού του μαγικού κόσμου, που αποτελούν την κοίτη του υπόγειου ποταμού. Τα ευρήματα και τα απολιθωμένα οστά –ανάμεσα στα οποία και ενός ιπποπόταμου- αποδεικνύουν ότι κατοικήθηκε από την 6η χιλιετία π.Χ.!

  Στην περιοχή των Καλαβρύτων επίσης βρίσκονται τα δύο σημαντικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας, και του Μεγάλου Σπηλαίου.

  Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, αποτελεί το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας και μια από τις αρχαιότερες Μονές. Εκεί βρίσκεται η πρώτη σημαία του ελληνικού έθνους, το λάβαρο της Επανάστασης.

  Το οκταώροφο συγκρότημα του Μεγάλου Σπηλαίου είναι κτισμένο πάνω στα κατακόρυφα, «μετεωρικά» βράχια και βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων –Αθηνών, «κολλημένο» σε μια σπηλιά ενός βράχου του Χελμού, σε υψόμετρο 940 μ., προκαλώντας δέος και θαυμασμό με τη μοναδικότητα του. Κατά την παράδοση ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα. Οι προσκυνητές έρχονται, για να δουν την ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας (ή Σπηλαιώτισσας), φτιαγμένη κυρίως από κερί και μαστίχα. Η μονή της Αγίας Λαύρας θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 961, εκεί που είναι σήμερα το λεγόμενο Παλαιομονάστηρο.

  Στο μουσείο της θα δείτε το λάβαρο της επανάστασης, καθώς η παράδοση, που συνδέει τη μονή με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, θέλει την επανάσταση του 1821 να έχει ξεκινήσει εδώ.

  Το Μέγα Σπήλαιο Δέχθηκε πολλές επιθέσεις, όμως ποτέ δεν κατακτήθηκε, αν και καταστράφηκε τέσσερις φορές από πυρκαγιές και διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων.

  Τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, αποτελούν τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές του χρόνου. Τόπος με μακραίωνη ιστορία και απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς αναπτύσσονται μορφές τουρισμού, όπως: ο χειμερινός, ο θρησκευτικός, ο μουσειακός, ο πολιτιστικός, ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός, ο αθλητικός, κ.ά.

  Καλούμε έλληνες από κάθε μεριά της Ελλάδας  και επισκέπτες από κάθε χώρα  να έρθουν να τους φιλοξενήσουμε στα Καλάβρυτα μας, όπου μέσα  από ένα ταξίδι με φόντο εικόνες και μνήμες όχι μόνο στο χθες που περνάει, αλλά και στο παρόν, ν’ ανακαλύψουν αυτό τον πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο του νέου ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Καλαβρύτων (αποτελούμενου από τους πρώην Δήμους Καλαβρύτων, Αροανίας, Κλειτορίας και Παΐων) και της ευρύτερης περιοχής».

Αφού ευχαρίστησα τον υπέροχο Δήμαρχο Καλαβρύτων για τις χρήσιμη πληροφόρηση του για την ιστορία και τις ομορφιές του άμορφου αυτού τόπου, συνέχισα με την ευγενική του στήριξη με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο το ταξίδι μου στη «χώρα το παραμυθιού».

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ  ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Μια εμπειρία  που θα σας ταξιδεύει σε κάθε αναπόληση σας με της μνήμης σας τη  «κιβωτό» είναι  το ταξίδι σας με τον οδοντωτό που κάνει τη διαδρομή Καλάβρυτα – Διακοπτό – Καλάβρυτα.  

Πριν από 113 περίπου χρόνια, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε “δόντια” και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.

  Κατά την διαδρομή  θα διαπιστώσετε, ότι ο  Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τρένου έργα που μοιάζουν λες και η φύση τα δημιούργησε από θαύμα.Το τρενάκι έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» τα ανηφόρες με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από φαράγγια και περιοχές μοναδικού κάλλους.

  Έχοντας την εύκαιρα να ταξιδέψω για πρώτη φορά σε μια διαδρομή περίπου μιας ώρας, που ξεκινούσε από τα Καλάβρυτα μαγεύτηκα στην κυριολεξία.  

  Ο οδοντωτός διέσχισε το φαράγγι του Βουραϊκού, έκανε στάση στο υπέροχο χωριό Ζαχλωρού και συνέχισε τη διαδρομή του με μια θέα σε κάθε λεπτό παραδεισένια!

  Τι να ομολογήσεις για τους μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, για το καταρράκτη που τα νερά του πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι που διασχίζει το τρενάκι .Όλα αυτό το όνειρο διήρκησε μόνο μια ώρα στην διαδρομή των  22 χιλιομέτρων του.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑΣ

Πέρα από τη φυσική ομορφιά της, η πόλη των Καλαβρύτων είναι ιστορικός τόπος, χάρη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας που ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 αλλά και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής να είναι σήμερα παρούσα.

 

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΤΥΤΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τα Καλάβρυτα φημίζονται για το χιονοδρομικό τους κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και εκ των δύο μοναδικών στον κόσμο όπου συνδυάζεται το σκι στο βουνό.

Ο  ευγενικός , δραστήριος  με όραμα Διευθυντής του χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Λεωνίδας Σπυρόπουλος, ξεναγώντας με στο χιονισμένο χιονοδρομικό κέντρο μου είπε με λόγια που ξεχείλιζαν αγάπη για το στολίδι αυτό το οποίο διοικεί.

  «Άννα, η διοίκηση είναι σίγουρα κάτι τελείως διαφορετικό από το να είσαι αθλητής. Δεν πρέπει να είσαι πρωταθλητής  για να διοικήσεις έναν οργανισμό, ούτε είναι αυτονόητο το ότι επειδή αγαπάς τον τόπο σου και θέλεις να προσφέρεις είσαι και απαραίτητα ικανός. Αυτά τα γνωρίζω πολύ καλά και δεν έχω αυταπάτες. Είναι μια δύσκολη πρόκληση που νιώθω όμως έτοιμος να προσφέρω τα μέγιστα  όντως το χιονοδρομικό  αυτό Κέντρο που είναι ένα ορεινό στολίδι, με τον υπερήφανο και γεμάτο μυστικά Χελμό να απλώνεται απέραντο, πανέμορφος, σαγηνευτικός. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης στην υπέροχη αυτή γωνιά της Ελλάδας, με το μοναδικό χρώμα και την οργιαστική φύση, που αποτελεί εδώ και χρόνια top ταξιδιωτικό προορισμό.Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ένα από τα ομορφότερα της χώρας, συγκεντρώνει κάθε χειμώνα τους λάτρεις του σκι και της ομορφιάς του χιονιού. Είναι ένα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους) και 12 πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ., αλλά και σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια και μερικές σχολές σκι και είναι ιδανικό τόσο για τους αρχάριους, όσο για τους έμπειρους σκιέρς ή snowboarders. Αλλά οι δυνατότητες που προσφέρει η μαγεμένη επικράτεια των Καλαβρύτων δεν εξαντλούνται στην απόλαυση του ολόλευκου τοπίου. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες για να αναβαθμίσουμε τις ηλεκτρονικές μας υπηρεσίες. Πρέπει να καινοτομήσουμε. Πρέπει να ξαναδούμε τις υποδομές μας. Από τις πίστες και το πάρκο μέχρι τις κτιριακές υποδομές. Οι αθλητές αυξάνονται, βελτιώνονται το επίπεδο ανεβαίνει. Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι. Πρέπει να δούμε και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Στον τρόπο που εξυπηρετούμε, που ενημερώνουμε. Η αλλαγή ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Είναι πολλά και σίγουρα δεν θα γίνουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Όμως με σταθερά και στέρεα βήματα έχω σκοπό να κάνω πολλά με τη βοήθεια των στελεχών της επιχείρησης, και η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεκινήσει ήδη»!

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

 

  • KALAVRITA CANYON HOTEL & SPA

 

ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Οι εξαίρετοι οικοδεσπότες του Κώστας και Ειρήνη Παπαπαναγιώτου μου πρόσφεραν  την μοναδική τους φιλοξενία στο παράδεισο τους , ενώ η υπεύθυνη του καταλύματος, η υπέροχη Χριστίνα με υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη.

Για τις παροχές αυτού του στολιδιού των Καλαβρύτων που ακούει στο άνομα Kalavrita Canyon Hotel & Spa, ερωτούμενη για τις παροχές του, μου είπε:

   «Το ξενοδοχείο μας  βρίσκεται στην καρδιά της όμορφης και ιστορικής κωμόπολης, 14 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού ‘ΠΑΝΟΣ ΠΟΛΚΑΣ’, 22 χιλιόμετρα από όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και δίπλα σε πολλά αξιοθέατα μεγάλης σημασίας αλλά και φυσικού κάλλους, το 4* ξενοδοχείο Kalavrita Canyon Hotel & Spa, σας προσκαλεί να σας προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Τα 36 πολυτελή δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση και με επιπλοσύνθεση υψηλής αισθητικής, μπορούν να  προσφέρουν στον επισκέπτη την άνεση και ξεκούραση που αναζητά. Τα πολυτελή δωμάτια στο Kalavrita Canyon Hotel & Spa περιλαμβάνουν τηλεόραση με οθόνη plasma 26 ιντσών με δορυφορικά κανάλια και DVD player. Τα μαρμάρινα μπάνια είναι εξοπλισμένα με ντους υψηλής πίεσης και μεγεθυντικό καθρέφτη. Το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου διαθέτει υπερσύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό και μπορεί να φιλοξενήσει έως 350 άτομα. Το ξενοδοχείο έχει αξιολογηθεί ως αυτό με την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής στα Καλάβρυτα! Εδώ τα χρήματα των επισκεπτών έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με άλλα καταλύματα στην πόλη».

Με το χέρι στη καρδία προτείνω  όποιος επισκεφτεί τα Καλάβρυτα να επιλέξει σα κατάλυμα του το Kalavrita Canyon Hotel & Spa , άλλωστε κι εγώ το ανακάλυψα αναζητώντας διαμονή με την καλύτερη βαθμολογία στα Καλάβρυτα και η αναζήτηση αυτή με δικαίωσε!

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

  • ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

Ο «Βαρβιτσιώτης» στα Καλάβρυτα είναι μια από τις καλύτερες ταβέρνες στα Καλάβρυτα . Είχα τη χαρά να γνωριστώ με τον Κώστα Βαρβιτσιώτη το οικοδεσπότη της όπου μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη διατηρούν αυτόν τον οικογενειακό υπέροχο χώρο με την μεγάλη παράδοση καθώς μετρά πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας.

Ο ίδιος ζεστός και γλυκός άνθρωπος, με αγάπη μου μίλησε για το καμάρι τους  που είναι αυτή η εξαιρετική ταβέρνα .

«Η ταβέρνα μας, βρίσκεται στο κέντρο των Καλαβρύτων και ακολουθεί την παράδοση των προκατόχων όπου έδιναν σημασία στην ποιότητα των υλικών, την εκτίμηση των πελατών και την καθαριότητα. Το πλούσιο μενού μας, είναι γεμάτο από παραδοσιακά φαγητά της περιοχής και της ελληνικής παράδοσης. Πιάτα όπως κατσικάκι λαδορίγανη, οι γίγαντες Καλαβρύτων και το γκιούλμπασι μας, το γουρουνόπουλο που ψήνεται στη σούβλα μας, είναι πάντα στα πιάτα ημέρας, όπως επίσης μπορείτε να φάτε νόστιμες πίτες με χειροποιήτο φύλλο, με φρέσκα αυγά παραγωγής μας. Τα τυριά και το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στα φαγητά και στις σαλάτες είναι υψηλής ποιότητας από την περιοχή της Αιγιαλείας, ενώ τα περισσότερα κρεατικά είναι από την φάρμα που διατηρούμε ως οικογενεια. Το φαγητό το συνοδεύει κρασί από ντόπιους αμπελώνες, ενώ  το γεύμα ολοκληρώνετε με Καλαβρυτινό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή μέλι».

Αυτό το «γευστικό» κομμάτι της φιλοξενίας στα Καλάβρυτα,  που έχει το όνομα «ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ» σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΟ «ΣΠΙΤΙΚΟ»

Στη ζεστή ατμόσφαιρά του με το νόστιμο φαγητό γνώρισα την φιλόξενη και αξιαγάπητη οικοδέσποινα του την κυρία  Φωτεινή Λουραντάκη που διατηρεί μαζί με τον σύζυγο της και τα παιδιά της τον Δημήτρη και την Μικαέλα. Για το μικρό και όμορφο χώρο της με τα λίγα τραπέζια και την καλή ποιότητα φαγητού που δικαιολογεί το όνομα του οινομαγειρείου «ΣΠΙΤΙΚΟ», μου είπε:

«Η εμπειρία των δέκα και πλέον χρόνων μας, η ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα, η καθαριότητα, ο προσεγμένος χώρος, ο σεβασμός στην παράδοση και τον πελάτη είναι τα συστατικά που φέρνουν το «ΣΠΙΤΙΚΟ» μας ανάμεσα στις πρώτες του επιλογές. Μαγειρεύω σπιτικά φαγητά, όπως τη τηγανιτή στριφτή τυρόπιτα, κρεατόσουπες, πατσά, μοσχάρια με δαμάσκηνα, αγριογούρουνο, πικάντικη παραδοσιακή φασολάδα, γίδα βραστή, χειροποίητη τυροκαυτερή και το καψαλισμένο ψωμάκι με ελαιόλαδο και ρίγανη. Φυσικά πάντα μετά το φαγητό ακολουθεί κερασμένο παραδοσιακό γλυκάκι . Η εξυπηρέτηση από το γιο μου τη νύφη μου και το σύζυγό μου είναι άμεση και με ζεστασιά  και οι τιμές είναι λογικότατες. Περιμένουμε να γευτεί ο πελάτης τα πεντανόστιμα εδέσματά μας και να νιώσει την φιλοξενία του τόπου μας γιατί πρώτο μέλημά μας είναι να κρατάμε τους επισκέπτες μας ευχαριστημένους».

Όντως τα φαγητά της κυρίας …ήταν μοναδικά στο είδος τους  και την ευχαριστώ από καρδιάς καθώς και την οικογένειά της ,για την μεγάλη αγκαλιά της φιλοξενίας τους.

 


ΑΞΙΖΕΙ  ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:

Οδικώς, από την εθνική οδό Αθήνας-Πάτρας. Βγαίνετε στην έξοδο για Καλάβρυτα, κάνοντας δεξιά στο Διακοπτό. Τα Καλάβρυτα απέχουν 188 χλμ από την Αθήνα και η διαδρομή είναι περίπου 2,5 ώρες.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η επίσκεψη στα Καλάβρυτα δεν αποτελεί μονάχα ένα ταξίδι στην ιστορία και στην φύση αλλά και μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Γι’ αυτό φίλη και φίλε, μη στεγνώνεις τους ουρανούς και τις θάλασσές σου. Μην επιτρέψεις σε κανένα να σου κλέψει τη διάθεση.  Πιάσε ξανά το ρυθμό στο άγιο πάθος της ζωής. Το σήμαντρο της καρδιάς σου άκουσε και μετά δες το επόμενο ταξίδι που σε περιμένει… Εκείνο το ταξίδι που φύλαξα για σένα για να σου χαρίσω στιγμές γαλήνης στην επόμενη μας συνάντηση, εδώ, στη δική μας στήλη στην εφημερίδα μας που έγινε πια για μας η γειτονιά αυτού του κόσμου του μικρού του μέγα…

 

Καλή μας αντάμωση

Άννα Μπιθικώτση

 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

1 COMMENT

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img