Tuesday, April 23, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Κοινές Δηλώσεις των Ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, Athens Conference

Κοινές Δηλώσεις των Ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, Athens Conference

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Αλέξης Τσίπρας (Πρωθυπουργός της Ελλάδας): Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σύντομη αυτή συνέντευξη Τύπου και τις σύντομες δηλώσεις μας με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους παρευρισκόμενους σήμερα, με θερμές ευχαριστίες στους ηγέτες και τους αξιωματούχους των μεσογειακών χωρών της ΕΕ που ήρθαν σήμερα στην Αθήνα. Όπως δήλωσα και κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας , το σημαντικότερο γεγονός είναι η παρουσία μας σήμερα εδώ και η πραγματοποίηση αυτής της Συνόδου.

Η σημερινή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε, αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα Ευρώπης, συμβάλλοντας ενεργά στον εξαιρετικά σημαντικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που σε λίγες ημέρες αρχίζει με την Άτυπη Σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα. Έναν διάλογο, ο οποίος, όπως συμφωνήσαμε, πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη. Ένα νέο όραμα που έχουμε ανάγκη.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Πρέπει η Ευρώπη να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές. Χρειάζεται να λάβουμε μέτρα, ουσιαστικά μέτρα για την βελτίωση της ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Και βεβαίως να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης, τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών. Με αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειάς μας και με δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην πολυτάραχη περιοχή μας. Με ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και με αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους φιλοξενίας τους.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Ολάντ στη σημερινή μας Σύνοδο, σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. Ως χώρες της περιοχής αυτής, ως χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ, ως χώρες- μέλη του ευρώ, ως φιλοευρωπαϊκές χώρες όπου η ΕΕ συνεχίζει, για μας, να συμβολίζει κάτι το σημαντικό, οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Απαντώντας στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας που δυστυχώς ξεπροβάλλουν ξανά στην ήπειρό μας.

Thanks for reading Hellenic News of America

Αυτή η Σύνοδος, αυτή η πρωτοβουλία, είναι μια θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είμαστε, ούτε επιθυμούμε να γίνουμε, άλλη μια ομαδοποίηση, άλλη μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης. Επιθυμούμε να είμαστε – και θα συνεχίσουμε να είμαστε- μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να ενώσει ακόμη περισσότερο την Ευρώπη και όχι να διχάσει , που στόχο έχει να προβάλλει την ανάγκη μιας νέας ενότητας. Και η ενότητα περνάει μέσα από την σύγκλιση, μέσα από την καταπολέμηση των ανισοτήτων – και αυτό ήταν που κυριάρχησε στη σημερινή μας συζήτηση.

Καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο, η «Διακήρυξη των Αθηνών», εστιασμένη πάνω στις τρεις θεματικές που σήμερα συζητήσαμε. Τα θέματα που αφορούν τις προκλήσεις, της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και βεβαίως η οικονομία, οι προτάσεις μας για την ανάπτυξη, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας πως αποφασίσαμε η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στην Πορτογαλία. Από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη άκρη, βεβαίως μια χώρα που βρέχεται από τον Ατλαντικό, αλλά που έχει τα ίδια προβλήματα και το ίδιο ταπεραμέντο, την ίδια φιλοσοφία.

Στην Ευρώπη, μας ένωσαν τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, τα προβλήματα. Μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα. Όμως, μας ενώνει και μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, μια μεγάλη ιστορική παράδοση. Ένας πολιτισμός παράλληλος με διαφορετικές ρίζες, αλλά με κοινή περπατησιά. Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Έτσι κι εμείς με την παρουσία μας εδώ και με τη συνεννόησή μας από εδώ και στο εξής, θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Ούτε λιγότερη ούτε περισσότερη, αλλά καλύτερη Ευρώπη. Ευρώπη που θα εμπνεύσει ξανά τους ευρωπαίους πολίτες.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Φρανσουά Ολάντ (Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση που μας απηύθυνε.

Σε μας, στις χώρες της Νότιας Ευρώπης της Μεσογείου, στις χώρες που είναι διαφορετικές στο μέγεθος και τις πολιτικές ευαισθησίες αυτών που τις κυβερνούν, που, όμως, όλοι καθοδηγούμαστε από δύο βασικές πεποιθήσεις:

Η πρώτη είναι ότι στο τωρινό πλαίσιο της Ευρώπης χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών και για να δώσουμε ελπίδες στην Ευρώπη. Και η δεύτερη πεποίθησή μας είναι ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν επίσης στην έναρξη -μαζί με τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής- μιας συνεργασίας, ενός διαλόγου και δράσεων που είναι χρήσιμες στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στη σταθερότητα, την ασφάλεια και στην οικονομία της.

Υπό την έννοια αυτή, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης και ιδιαίτερα στα θέματα των προσφύγων και της μετανάστευσης.

Θελήσαμε, λοιπόν, στη Μπρατισλάβα να μπορέσουμε να συμβάλουμε με τις δικές μας σκέψεις και τα δικά μας συμπεράσματα για το τι θα πρέπει να αποτελεί ώθηση και προώθηση της Ευρώπης και στην προστασία των συνόρων, στην ασφάλεια, στον έλεγχο της μετανάστευσης που δεν θα πρέπει να αποκλείει το δικαίωμα ασύλου, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την Ευρώπη να προοδεύσει στην άμυνα, επειδή θα πρέπει η ίδια να διασφαλίζει τις συνθήκες ασφάλειάς της.

Να μπορέσουμε, επίσης, στο μέτρο του δυνατού να χαράξουμε πολιτικές συμμαχίες και μέσω της διεύρυνσης του σχεδίου Γιούνκερ και των προγραμμάτων για τους νέους. Και για να στείλουμε επίσης ένα μήνυμα, ένα μήνυμα πολιτισμού, ένα μήνυμα κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί οι οποίοι είναι κοντά μας, στην Αφρική ιδιαίτερα και αλλού. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, όπως αυτό που χαράξαμε στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου θέσαμε στόχους και συμφωνήσαμε για την επίτευξή τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, την τόσο σημαντική στιγμή ιστορικά μετά το Brexit -και την ίδια στιγμή που οι λαϊκιστές και οι εξτρεμιστές ελπίζουν στο μπλοκάρισμα της Ευρώπης- να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συμβάλλουμε, να συνεισφέρουμε, από τη Νότια Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας ευχαριστώ.

Νίκος Αναστασιάδης (Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας): Επιτρέψτε μου, καταρχάς, κύριε Πρωθυπουργέ να σας συγχαρώ για τη σημαντική πρωτοβουλία σύγκλισης της σημερινής Συνόδου των χωρών- κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου. Μία πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη , λαμβάνοντας υπόψη και την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα σε ελάχιστες μέρες από σήμερα, όπου θα ξεκινήσουμε την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν νέο προσανατολισμό σε σημαντικά θέματα πολιτικής. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι σημερινές μας συζητήσεις και τα αποτελέσματα, θεωρώ πως θα συνεισφέρουν σημαντικά και εποικοδομητικά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Ειδικότερα όμως οι χώρες της Μεσογείου, μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, καθώς επίσης και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης στη βάση, αν θέλετε, της ξεχωριστής εμπειρικής γνώσης.

Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω πως η σημερινή Σύνοδος, όπως έχει ήδη αναφέρει και ο Πρωθυπουργός, δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ, γιατί κάτι ανάλογο θα αποτελούσε την χείριστη προσφορά, στον κοινό στόχο της συνοχής αλλά και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη, όπως μέσα από μία ενδοσκόπηση, μία αυτοκριτική, αν θέλετε των μέχρι σήμερα πολιτικών μας, είναι η ώρα να λάβουμε επιτέλους ουσιαστικές και πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα αίτια της αποξένωσης, που βιώνουν σήμερα οι πολίτες μας σε σχέση με τις πολιτικές που χαράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις σημερινές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είτε αυτές αφορούν τον τομέα της ασφάλειας, είτε το μέγα θέμα του προσφυγικού, είτε τα εξίσου μεγάλα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψη τον διάλογο και τους προβληματισμούς που έλαβαν χώρα κατά την σημερινή Σύνοδο, αλλά και τη διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί, θεωρώ ξεκάθαρο πως ο ρόλος όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας στο να πετύχουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.

Σας ευχαριστώ.

Ματτέο Ρέντσι (Πρωθυπουργός της Ιταλίας): Ευχαριστώ Αλέξη για αυτή την ευκαιρία αντιπαράθεσης και συζήτησης. Εάν ατενίσουμε την Μεσόγειο, αν στρέψουμε το βλέμμα μας στην Μεσόγειο βλέπουμε μία διαφορετική Ευρώπη, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Μεσόγειος δεν είναι παρά το παρελθόν της Ευρώπης. Δεν είναι έτσι. Αν κάποιος κοιτάξει την θέση της Ευρώπης στον κόσμο, ίσως θα μπορούσε να πει ότι η Ευρώπη είναι το παρελθόν της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Δεν το πιστεύουμε αυτό. Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης, που μας πρότεινε ο Αλέξης -και είμαστε ευγνώμονες- είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα, ενόψει και της Προεδρίας της Μάλτας. Να πούμε, δηλαδή, ότι η Ευρώπη μπορεί να φθάσει στον καλύτερό της εαυτό ως προς τις αξίες της, ως προς το πνεύμα και τον πολιτισμό της, ως προς την παιδεία της.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να απαριθμεί κανόνες, τεχνικισμούς, δημοσιονομικά και λιτότητα. Η αυριανή Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες που την διέπουν: κοινωνική Ευρώπη, Ευρώπη των ιδεωδών, Ευρώπη της ομορφιάς. Γι αυτό η Διακήρυξη των Αθηνών είναι πολύ σημαντική. Γατί αποτελεί προστιθέμενη αξία στην περιγραφή μιας Ευρώπης που είναι διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι Αμερικανοί μιλούν για την λεγόμενη «soft power», για την ήπια δύναμη και η Ευρώπη είναι η ήπια δύναμη. Είναιsoft power και μπορεί να σφυρηλατήσει μία πραγματική ταυτότητα.

Αναφερόμενος στην ελληνική μυθολογία, μπορούμε να πούμε ότι ο αυριανός Ευρωπαίος θα μοιάζει στο «καλό καγαθό» της αρχαίας Ελλάδας. Όχι με την αισθητική έννοια. Δεν μιλάμε για αισθητικές προδιαγραφές αλλά για ηθική, για δεοντολογία, για το μέλλον μας, βασιζόμενοι στις μεγάλες αξίες που μας διέπουν. Όχι μόνο στη γραφειοκρατία και τους τεχνικισμούς.

Σας ευχαριστώ.

Αντόνιο Κόστα (Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας): Ευχαριστώ πολύ. Τη στιγμή που θα πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι πολύ σημαντικό που προσήλθαμε εδώ στην Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού με τις αξίες που διέπουν την Ευρώπη, για να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των πολιτών μας, πρωτίστως στο θέμα της ασφάλειας.

Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα τις σχέσεις μας με την Αφρική, την κοντινή αυτή ήπειρο, όπως θα πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη, που αποτελεί πρόκριμα για την ειρήνη. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μια εξισορρόπηση μέσα στο πλαίσιο των δημογραφικών ανισοτήτων με την Αφρική. Θα πρέπει, λοιπόν, να υποστηρίξουμε την αφρικανική ήπειρο.

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας να υποστηρίξουμε την αλληλεγγύη ως προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που είναι τα κοινά μας σύνορα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Προσέτι, πιστεύουμε στον καταμερισμό ευθυνών όταν πρέπει να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με ανισότητα και ανισομέρεια, αλλά με αλληλέγγυο τρόπο και με μία ίση και δίκαιη κατανομή.

Ασφάλεια: Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αυτό είναι ένα άλλο σκέλος που μας απασχολεί μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας της ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής μας, καθώς και μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής ένταξης, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ως προς τη ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει οι πολίτες να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα και ιδιαίτερα οι νέοι, οι οποίοι βλέπουν ότι η Ευρώπη δεν τους δίνει προοπτικές για ποιοτική απασχόληση.

Θα πρέπει ακόμα να προωθήσουμε τις δράσεις μας στην καινοτομία, στη δυνατότητα επενδύσεων και σε μια πολιτική επενδύσεων, η οποία θα οδηγήσει σε απασχόληση και ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να δώσουμε απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών, γιατί μπορούμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Αυτή η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη και χαίρομαι γιατί θα πάρουμε τη σκυτάλη στη Λισαβόνα για την επόμενη συνάντηση.

Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα των λαών της Ευρώπης και θα θέλαμε να τους συμπεριλάβουμε όλους.

Αυτές είναι οι προκλήσεις μας. Είναι η πρόκληση ολόκληρης της Ευρώπης και όχι των επιμέρους περιφερειών. Βλέπουμε την Ευρώπη ως ολότητα.

Ευχαριστούμε Αλέξη γι’ αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

Τζόεφ Μουσκάτ (Πρωθυπουργός της Μάλτας): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας. Νομίζω ότι αυτό το forum θα αποτελέσει ένα τακτικό σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια και μήνες.

Πριν φθάσω εδώ στην Αθήνα, είχα την εντύπωση ότι θα είχαμε μια Σύνοδο Κορυφής προβλημάτων, καταλήξαμε όμως σε μια Διάσκεψη Κορυφής λύσεων, με συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι εμείς βέβαια μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια περιοχή, καταγόμαστε όμως και προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές προοπτικές.

Θα υπογραμμίσω τρία σημεία της Διακήρυξης των Αθηνών, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον της Ευρώπης:

Το πρώτο είναι η στήριξη που προσφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Σχέδιο Γιούνκερ και στη διεύρυνσή του. Με μία, λοιπόν, φωνή λέμε ότι εμείς στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον διπλασιασμό των πόρων που θα αφιερωθούν στο Σχέδιο Γιούνκερ, για να είναι επιτυχές. Ξέρουμε ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα, δεν είναι τέλειο, όμως αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές και συμβολές της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια.

Το δεύτερο σημείο: Λέμε ότι το τωρινό σύστημα αντιμετώπισης της μετανάστευσης στην Ευρώπη δεν είναι αποτελεσματικό. Το «Δουβλίνο» δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και έχουμε έξι χώρες, που λένε ότι αυτό θα πρέπει να το διορθώσουμε, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ένας σημαντικός παράγοντας και να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη σκοπιά της νέας πραγματικότητας που αντιμετωπίζουμε.

Το τρίτο σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι το εξής: Η πρώτη φορά, εδώ και πολλούς μήνες, μία ομάδα χωρών επισημαίνει την ανάγκη για την κοινωνική Ευρώπη. Αυτή είναι μία φράση που ξεχάστηκε και αφαιρέθηκε από το ευρωπαϊκό λεξικό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επανερχόμαστε, λοιπόν, και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης, ώστε να επανέλθει σε αυτή την ιδέα, όχι μόνο για να προστατεύσει, αλλά και για να ενισχύσει ακριβώς την έννοια της κοινωνικής Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Φερνάντο Εγκιδάθου (Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας): Ευχαριστώ πολύ. Εγώ τόνισα ότι ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ στην Αθήνα, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν, λόγω πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας γι’ αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της σημερινής ημερίδας στην Αθήνα.

Εμείς, όπως γνωρίζετε, αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της θάλασσας της Μεσογείου και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές, όπου αντιμετωπίζονται κοινά προβλήματα. Και στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να συζητήσουμε και να αναλύσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, τη δεινή κατάσταση, και να συζητήσουμε τα σημεία που μας βρίσκουν σύμφωνους, που υπάρχει σύγκλιση απόψεων και που θα προβάλουμε την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο των 27.

Το πρώτο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας.

Το άλλο πρόβλημα είναι πώς να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση.

Και το τρίτο είναι το οικονομικό με τη χαμηλή απασχόληση και ανάπτυξη.

Και στα τρία αυτά σκέλη θα πρέπει να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση. Γι΄ αυτό και μιλήσαμε για μια κοινή πρόταση, προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια κοινή ευαισθητοποίηση των μεσογειακών χωρών ως προς τα θέματα αυτά.

Σας ευχαριστώ.

Αλέξης Τσίπρας (Πρωθυπουργός της Ελλάδας): Ευχαριστούμε όλους. Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που καλύψατε αυτή την πρώτη συνάντηση ευρωμεσογειακών κρατών. Να ευχαριστήσω, για άλλη μία φορά, τους προσκεκλημένους ηγέτες και εκπροσώπους κυβερνήσεων.

Θα συνεχίσουμε εμείς, βεβαίως, για να έχουμε τη δυνατότητα οι ηγέτες των κρατών, τους οποίους φιλοξενούμε, να πάρουν μια εικόνα και από σύγχρονα κτήρια. Το κτήριο που βρισκόμαστε είναι νεοκλασικό. Όμως, παρά την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε πολιτισμό. Ένα μεσογειακό κτήριο: Θα πάμε στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο είναι ένα κτήριο σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ο Ρέντσο Πιάνο το έχει φτιάξει Ματέο και θα έχουμε την ευκαιρία εκεί να συνεχίσουμε πιο χαλαρά.

Θα σας διανεμηθεί τώρα η Διακήρυξη των Αθηνών.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή αντάμωση.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img