Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΚοινό ανακοινωθέν διμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας για θέματα Διασποράς 

Κοινό ανακοινωθέν διμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας για θέματα Διασποράς 

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Την πορεία της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου σε θέματα Διασποράς, εστιάζοντας στην ανάγκη για από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και νέων δράσεων που θα ενισχύσουν τη σχέση των Αποδήμων με την πατρίδα, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης με τον επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες. «Με τον ομόλογό μου και αγαπητό φίλο επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου συζητήσαμε για την πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας σε θέματα Διασποράς και εστιάσαμε στην ανάγκη για από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και νέων δράσεων που θα ενισχύσουν τη σχέση των Αποδήμων με την Πατρίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά για τη συνάντηση μέσω Twitter ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, κατά τη συνάντησή τους, βάσει των διατάξεων του μνημονίου συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας σε θέματα Διασποράς που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη σταθερή δέσμευσή τους για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών με τη συνεργασία τους σε θέματα Διασποράς, παρέχοντας έτσι ένα μέσο για την καλύτερη προώθηση των εθνικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό και σε διεθνείς οργανισμούς.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να σχεδιάσουν αλλά και να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά την περαιτέρω συνεργασία τους σε θέματα Διασποράς. Επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία συναντίληψη για την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, γνωστοποιείται ότι συζητήθηκε η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η Διασπορά των δύο χωρών είναι οργανωμένη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αφρική, ο Καναδάς.

Τα θέματα της διασποράς αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ευρύτερης συνεργασίας των χωρών Κύπρου-Ελλάδας με τρίτες χώρες γι’ αυτό και τα θέματα αυτά έχουν ενταχθεί στις ευρύτερες τριμερείς συνεργασίες των αρχηγών κρατών των χωρών, επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν. Κύπρος και Ελλάδα έχουν ήδη τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ και Αρμενία με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, όπως ο Λίβανος, και σήμερα συζητήθηκε ο συντονισμός για την προώθηση νέων δράσεων που αφορούν τη Διασπορά μας, προστίθεται.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες και τον απόδημο Ελληνισμό, όπως θέματα νεολαίας, επιχειρηματικότητας, επιστημών και εκπαίδευσης, ανάμεσα στις κοινότητες της Διασποράς.

Thanks for reading Hellenic News of America

Με γνώμονα την ενθάρρυνση και ενεργό συμμετοχή της απόδημης νεολαίας, όπως υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν, αποφασίστηκε η υλοποίηση από κοινού εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που πλέον γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Πρωτοβουλίες όπως αυτή βοηθούν στο να κρατούμε τους νέους κοντά στις ρίζες τους, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img